4 Чувари на духови на тркалото за медицина на Индијанците

4 Чувари на духови на тркалото за медицина на Индијанците
Judy Hall

Традиционално, медицинското тркало беше споменик на ниво на земја изграден од многу домородни племенски заедници, особено северноамерикански домородни групи, и беше поврзан со религиозни практики. Употребата на медицинските тркала варираше од племе до племе, но генерално тие беа структури слични на тркала составени со камења распоредени во надворешен круг со „шици“ кои зрачат од центарот. Во повеќето случаи, четирите краци на медицинското тркало беа порамнети според насоките на компасот: север, југ, исток и запад.

Во поново време, духовните практичари од Њу Ејџ го усвоија медицинското тркало како симбол или метафора за духовно исцелување, а исто така усвоија и други симболи од духовната и шаманската практика на домородните Американци - вклучително и употребата на Моќни животни.

Во духовноста на Њу Ејџ, четирите животни кои најчесто се претставени како чувари на духови за медицинското тркало се Мечката, Бафалото, Орелот и Глувчето. Сепак, не постојат цврсти правила за тоа кои животни стојат за секоја од насоките на жиците на тркалото за лекови. Мајкл Семјуелс, коавтор на „Патот на пердувот“, учи дека сите домородни народи имале различни духовни животни и толкувања на говорните насоки, што ги охрабрува современите корисници да изберат свои.

Духовниот орел, чувар на истокот

Орелот е чувар на духот на истокотнасока или воздушен квадрант на медицинското тркало.

Исто така види: Грчки паганизам: хеленска религија

Во повеќето домородни племиња, орелот се залагал за духовна заштита, како и за сила, храброст и мудрост. Како орел во лет, како тотемско животно, птицата ја претставува способноста да ги согледа широките вистини што не можеме да ги видиме од нашата нормална перспектива поврзана со земјата. Орелот е моќното животно најблиску до Создателот.

Интересно е што орелот претставувал слични вредности за античките култури низ целиот свет. Во древниот Египет, на пример, орелот бил почитуван на начин сосема сличен на културата на Индијанците.

Духовниот бафало, чувар на северот

Американскиот бивол, поточно познат како бизон, е чувар на духот на северниот правец или земјениот квадрант на медицинското тркало.

Слично како и самото животно, како тотемски симбол, биволот претставува втемеленост, цврстина, чиста моќ и изобилство. Претставува сила и длабока, цврста врска со земјата.

Спирт Гризли, чувар на западот

Гризли е чувар на духот на западниот правец или воден квадрант на медицинското тркало.

Мечката е осамено животно способно за жестокост и како тотемско животно ја означува важноста да се преземе команда и да се води со настрана агресивност. Таа, исто така, ја претставува потребата за осамен одраз, и е симбол на кој треба да се потпреме когапотребна е индивидуална, осамена храброст.

Духовниот глушец, чувар на југот

Глувчето е чувар на духот на јужниот правец или огнениот квадрант на медицинското тркало.

Исто така види: Значењето на љубовта на Еросот во Библијата

Глувчето како тотемско животно ја претставува важноста на малото, упорно дејство. Претставува способност да се обрне внимание на мали детали и како да се разликува важното од неважното. Како и вистинското суштество, тотемскиот глушец претставува зголемена свесност за малите детали и доблест понекогаш да се биде срамежлив и да се жртвува сопственото его. Глувчето е способно успешно да живее од најскудните материјали - лекција што ни е добро да ја научиме.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Desy, Phylameana lila. „4 чувари на духови на тркалото за медицина на Индијанците“. Научи религии, 26 август 2020 година, learnreligions.com/medicine-wheel-power-animals-1731122. Дези, Филамеана Лила. (2020, 26 август). 4 Чувари на духови на тркалото за медицина на Индијанците. Преземено од //www.learnreligions.com/medicine-wheel-power-animals-1731122 Desy, Phylameana lila. „4 чувари на духови на тркалото за медицина на Индијанците“. Научете религии. //www.learnreligions.com/medicine-wheel-power-animals-1731122 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.