Cernunnos - келтски бог на шумата

Cernunnos - келтски бог на шумата
Judy Hall

Cernunnos е бог со рогови пронајден во келтската митологија. Тој е поврзан со машките животни, особено со еленот во рутина, и тоа го навело да биде поврзан со плодноста и вегетацијата. Приказите на Cernunnos се наоѓаат во многу делови на Британските острови и западна Европа. Тој често е прикажан со брада и дива, бушава коса - тој, на крајот на краиштата, е господар на шумата.

Со своите моќни рогови, Чернунос е заштитник на шумата и господар на ловот. Тој е бог на вегетацијата и дрвјата во неговиот аспект како Зелениот човек, и бог на страста и плодноста кога е поврзан со Пан, грчкиот сатир. Во некои традиции, тој се смета за бог на смртта и умирањето, и одвојува време да ги утеши мртвите пеејќи им на нивниот пат кон духовниот свет.

Историја и обожавање на Цернунос

Во книгата на Маргарет Мареј од 1931 година, Богот на вештерките , таа тврди дека Херне Ловецот е манифестација на Чернунос. Бидејќи го има само во Беркшир, а не во остатокот од областа Виндзорска шума, Херне се смета за „локализиран“ бог и навистина може да биде Беркширската интерпретација на Цернунос. За време на елизабетанската ера, Чернунос се појавува како Херне во Шекспировите Веселите сопруги на Виндзор . Тој, исто така, ја отелотворува лојалноста кон царството и старателството на кралското семејство.

Во некои традиции на Вика, циклусот на годишните времиња го следи односот помеѓу РоговитеБог - Цернунос - и божицата. За време на есента, Роговитиот Бог умира, бидејќи вегетацијата и земјата заспиваат, а на пролет, кај Имболц, тој воскреснува за да ја оплоди плодната божица на земјата. Сепак, овој однос е релативно нов неопагански концепт и нема научни докази кои укажуваат на тоа дека древните народи можеби го славеле овој „брак“ на Роговитиот Бог и мајката божица.

Поради неговите рогови (и повремено прикажување на голем, исправен фалус), Чернунос честопати бил погрешно протолкуван од фундаменталистите како симбол на сатаната. Секако, на моменти, христијанската црква укажала на паганското следење на Цернунос како „обожување на ѓаволот“. Ова делумно се должи на сликите на Сатаната од деветнаесеттиот век, кои вклучуваат големи рогови слични на овен, многу слични на оние на Цернунос.

Денес, многу пагански традиции го почитуваат Цернунос како аспект на Бога, олицетворение на машката енергија и плодност и моќ.

Молитва до Цернунос

Бог на зелените,

Господар на шумата,

Ти ја принесувам мојата жртва.

Те молам за твојот благослов.

Исто така види: Сигилум Деи Емет

Ти си човекот на дрвјата,

зелениот човек од шумата,

кој ѝ носи живот на пролетта што изгрева.

Ти си еленот во рутина,

моќниот Роговиден,

кој талка по есенските шуми,

ловецот кој кружи околу дабот,

роговите на дивиот елен,

иЖивотна крв што се излева на

земјата секоја сезона.

Бог на зеленото,

Господар на шумата,

Јас ти ја принесувам мојата жртва.

Те молам за твојот благослов.

Почитување на Cernunnos во ритуал

Ако вашата традиција ве повикува да го почитувате Cernunnos во ритуалот – особено во текот на сезоната од Белтане сабат – не заборавајте да ја прочитате статијата на Џон Бекет во Патеос, Ритуалот Цернунос . Бекет вели:

„Неговото присуство, кое беше благо, но неспорно откако почнавме да се поставуваме (што, мислиш дека Бог на шумата ќе седи тивко пред вратата додека не добие соодветна покана?) стана огромно. Некој викаше. . Некој стана и почна да танцува. Потоа друг стана, а друг и друг. Пред долго имавме цела низа луѓе кои танцуваа, се вртеа и пееја околу олтарот.

Cernunnos! Cernunnos! Cernunnos!"

Исто така види: Што е стотник во Библијата?

Џунипер, во Walking the Hedge, има апсолутно прекрасен и трогателен ритуал за кој вреди да се прочита, наречен Побожен ритуал на Cernunnos . Таа вели:

„Го повикувам со чувство, со љубов со желба. Се јавувам додека не го почувствувам неговото присуство, не претпоставувам дека неколку зборови поезија ќе бидат доволни и ќе продолжам. задниот дел од мојот врат се крева, а по рацете ми течат гуски грутки. Се јавувам додека не го почувствувам неговиот мирис на воздухот... Кога ќе дојде Цернунос, му благодарам со подароци, покажувајќи му какви понуди имамдонесен за Него и ставајќи го во подножјето на богот-штанг."

Други начини на кои можете да му оддадете почит на Чернунос во ритуален амбиент вклучуваат принесување приноси за него, особено ако имате шума или шумска област во близина. Земете вино, млеко или осветена вода во чаша и истурете ја на земја додека го повикувате. Можете исто така да го украсите вашиот олтар со неговите симболи, како што се лисја, рогови, мов и свежа чиста земја. Ако се обидувате да забремените , и имате значаен друг кој е отворен за практикување на ритуална секс магија, размислете за малку страст на отворено некоја вечер и повикајте го Cernunnos да го благослови вашиот сојуз. „Cernunnos - Дивиот Бог на шумата.“ Learn Religions, 3 септември 2021 година, learnreligions.com/cernunnos-wild-god-of-the-forest-2561959. Wigington, Patti. (2021, 3 септември). Cernunnos - Дивиот бог на шумата. //www.learnreligions.com/cernunnos-wild-god-of-the-forest-2561959 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитат
Judy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.