Читање чајни листови (тасеоманција) - гатање

Читање чајни листови (тасеоманција) - гатање
Judy Hall

Постојат бројни методи на гатање што луѓето ги користеле од почетокот на времето. Еден од најпознатите икони е поимот за читање листови од чај, исто така наречен тасеографија или тасеоманција. Зборот е спој на два други збора, арапскиот таса, што значи чаша, а грчкиот -mancy, што е суфикс што укажува на гатање.

Овој метод на гатање не е толку стар како некои други популарни и добро познати системи и се чини дека започнал околу 17 век. Ова беше околу времето кога кинеската трговија со чај се проби во европското општество.

Исто така види: Херувими, Купидон и уметнички прикази на ангелите на љубовта

Розмари Гили, во својата книга Енциклопедија на вештерки, вештерство и Вика , истакнува дека за време на средновековниот период, европските гатачи честопати правеле читања врз основа на прскање олово или восок , но кога процветала трговијата со чај, овие други материјали биле заменети со листови чај за гатачки цели.

Некои луѓе користат чаши кои се специјално дизајнирани за читање листови од чај. Тие често имаат обрасци или симболи наведени околу раб, па дури и на чинијата, за полесно толкување. Неколку комплети имаат и хороскопски симболи.

Како се читаат листовите од чајот

Како се читаат листовите од чај? Па, очигледно, за почеток ќе ви треба шолја чај - и погрижете се да не користите цедалка, бидејќи цедалката ќе ги отстрани листовите од вашата чаша. Осигурај секористите светло обоена шолја за да можете да видите што прават листовите. Исто така, користете мешавина од чај со лабави листови - и колку се поголеми листовите од чајот, толку поефикасно ќе биде вашето читање. Мешавините како Дарџилинг и Ерл Греј обично имаат поголеми лисја. Обидете се да ги избегнувате индиските мешавини, бидејќи тие вклучуваат не само помали лисја, туку и повремена прашина, мали гранчиња и други парчиња отпадоци.

Откако ќе се конзумира чајот, а на дното останува само листовите, треба да ја протресете чашата наоколу за листовите да се сместат во шема. Во принцип, најлесно е да ја завртите чашата неколку пати во круг (некои читатели се колнат во бројот три), за да не завршите со влажни листови чај насекаде.

Откако ќе го направите ова, погледнете ги листовите и видете дали ви прикажуваат слики. Тука започнува гатањето.

Постојат два типични методи за толкување на сликите. Првиот е да се користи збир на стандардни толкувања на слики - симболи кои се пренесуваат од генерација на генерација. На пример, сликата на тоа што изгледа како куче обично претставува лојален пријател, или јаболкото обично го симболизира развојот на знаење или образование. Постојат голем број книги достапни за симболите на листовите од чај, и иако има малку варијации во толкувањата, обично овие симболи имаат универзално значење.

Исто така види: Кои се хадисите во исламот?

Вториот метод натолкувањето на картичките е да се направи тоа интуитивно. Слично како и секој друг метод на гатање - тарот, врескање итн. - кога листовите од чај се читаат со помош на интуиција, прашање е на тоа што сликите ве натераат да размислувате и да чувствувате. Таа дупка од лисја можеби изгледа како куче, но што ако воопшто не претставува лојален пријател? Што ако сте позитивни, тоа е страшно предупредување дека некому му треба заштита? Ако читате интуитивно, ова се видови на работи на кои ќе наидете и ќе треба да одлучите дали да му верувате на вашиот инстинкт или не.

Честопати, ќе видите повеќе слики - наместо само да го гледате тоа куче токму таму во центарот, можеби ќе завршите да видите помали слики околу раб. Во овој случај, почнете да ги читате сликите по редослед почнувајќи од рачката на шолјата за чај и одете во насока на стрелките на часовникот. Ако вашата чаша нема рачка, почнете од 12:00 часот (на самиот врв, далеку од вас) и одете околу неа во насока на стрелките на часовникот.

Чување на вашите белешки

Добра идеја е да имате при рака бележник додека читате листови за да можете да запишете сè што гледате. Можеби ќе сакате да ги фотографирате листовите во чашата со телефонот, за да можете да се вратите назад и да ги проверите белешките подоцна. Работите на кои би сакале да внимавате вклучуваат, но не се ограничени на:

  • Што прво сте виделе : Често, првото нешто што го гледате во листот чај читањето е нешто или личност што е најмногуима влијание врз вас.
  • Букви или бројки : Дали таа буква М ви значи нешто? Дали се работи за вашата сестра Менди, вашиот колега Мајк или онаа работа што ја баравте во Монтана? Верувајте му на вашиот инстинкт.
  • Форми на животните : Животните имаат секакви симболи – кучињата се лојални, мачките се подмолни, пеперутките претставуваат трансформација. Задолжително прочитајте ги нашите написи за животинската магија и фолклор за повеќе информации за животинската симболика.
  • Небески симболи : Дали гледате сонце, ѕвезда или месечина? Секој од нив има свое значење – на пример, месечината симболизира интуиција и мудрост.
  • Други препознатливи симболи : Дали гледате крст? Знак за мир? Можеби шамропа? Сите овие имаат свои значења, од кои многу се културно доделени - што значи тој симбол за вас лично?

Конечно, вреди да се напомене дека многу читатели на листови од чај ја делат својата чаша на делови. Каде се појавува сликата е исто толку важно како и самата слика. Поделувајќи ја чашата на три дела, раб обично се поврзува со работи што се случуваат во моментов. Ако видите слика во близина на работ, тоа се однесува на нешто непосредно. Центарот на чашата, околу средината, обично се поврзува со блиската иднина - и во зависност од тоа кого прашувате, блиската иднина може да биде од една недела до фаза на полна месечина од 28 дена. Конечно, надното на чашата го содржи одговорот, како целина, на вашето прашање или ситуација како што е сега.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Вигингтон, Пети. „Читање на листови од чај“. Научи религии, 5 септември 2021 година, Learnreligions.com/how-to-read-tea-leaves-2561403. Вигингтон, Пети. (2021, 5 септември). Читање листови од чај. Преземено од //www.learnreligions.com/how-to-read-tea-leaves-2561403 Wigington, Patti. „Читање на листови од чај“. Научете религии. //www.learnreligions.com/how-to-read-tea-leaves-2561403 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.