Дали Велики четврток е Свет ден на обврска за католиците?

Дали Велики четврток е Свет ден на обврска за католиците?
Judy Hall

Иако Велики Четврток е свет ден за католиците, кога верниците се охрабруваат да присуствуваат на миса, тој не е еден од шесте свети денови на обврзување. На овој ден, христијаните ја одбележуваат Христовата последна вечера со Неговите ученици. Велики четврток, понекогаш наречен Велики четврток, се празнува ден пред Велики петок и повремено се меша со свеченоста на Вознесението, која е позната и како Велики четврток.

Што е Велики четврток?

Неделата пред Велигден е една од најсветите во христијанството, славејќи го триумфалното влегување на Христос во Ерусалим и настаните што доведоа до Неговото апсење и распнување. Почнувајќи од Цветници, секој ден од Страсната седмица означува значаен настан во последните Христови денови. Во зависност од годината, Велики Четврток е помеѓу 19 март и 22 април. За источните православни христијани кои го следат јулијанскиот календар, Велики четврток е помеѓу 1 април и 5 мај. го слават Велики, кога Исус им ги изми нозете на своите следбеници пред Тајната вечера, објави дека Јуда ќе Го предаде, ја прослави првата миса и ја создаде институцијата свештенство. За време на Тајната вечера, Христос исто така им заповеда на Своите ученици да се сакаат еден со друг.

Исто така види: Светите рози: Духовната симболика на розите

Религиозните набљудувања и ритуали кои на крајот ќе станат Велики Четврток првпат беа забележани во третиот ичетвртиот век. Денеска католиците, како и методистите, лутеранците и англиканите, го слават Велики четврток со миса на Господовата вечера. За време на оваа специјална миса што се одржува вечерта, верниците се повикани да се сетат на Христовите постапки и да ги прослават институциите што Тој ги создал. Парохиските свештеници водат со пример, миејќи ги нозете на верниците. Во католичките цркви олтарите се соголуваат. За време на мисата, Светата Тајна останува изложена до крајот, кога е поставена на олтарот на упокојувањето како подготовка за празнувањето на Велики петок.

Светите обврзувачки денови

Велики четврток не е еден од шесте свети обврзувачки денови, иако некои луѓе може да го помешаат со Свеченоста на Вознесението, која кај некои е позната и како Свети четврток. Овој Свет ден на набљудување е исто така поврзан со Велигден, но доаѓа на крајот од ова посебно време, на 40-тиот ден по Воскресението.

За католиците ширум светот, почитувањето на Светите обврзувачки денови е дел од нивната неделна должност, првиот од заповедите на Црквата. Во зависност од вашата вера, бројот на свети денови годишно варира. Во Соединетите Држави, Нова Година е еден од шесте свети обврзувачки денови што се празнуваат:

Исто така види: Библиска приказна и лекции Даниел во Лавовската дупка
  • Јан. 1: Свеченост на Марија, Богородица
  • 40 дена по Велигден : Свеченост на Вознесението
  • Авг. 15 : Свеченост наУспение на Пресвета Богородица
  • ноем. 1 : Свеченост на сите светци
  • Дек. 8 : Свеченост на безгрешното зачнување
  • Дек. 25 : Свеченост на Рождеството на нашиот Господ Исус Христос
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат ThoughtCo. „Дали Велики четврток е обврзувачки ден? Научи религии, 27 август 2020 година, learnreligions.com/holy-thursday-holy-day-of-obligation-542431. ThoughtCo. (2020, 27 август). Дали Велики четврток е обврзувачки ден? Преземено од //www.learnreligions.com/holy-thursday-holy-day-of-obligation-542431 ThoughtCo. „Дали Велики четврток е обврзувачки ден? Научете религии. //www.learnreligions.com/holy-thursday-holy-day-of-obligation-542431 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.