Дефиниција на ангелите на Чајот Ха Кодеш

Дефиниција на ангелите на Чајот Ха Кодеш
Judy Hall

Ангелите chayot ha kodesh се највисокиот ранг на ангели во јудаизмот. Тие се познати по нивното просветлување и тие се одговорни за држење на Божјиот престол, како и за држење на Земјата во нејзината соодветна позиција во вселената. Шајотот (кои понекогаш се нарекуваат и хајот) се ангели Меркаба, кои ги водат мистиците на обиколки на небото за време на молитва и медитација. Еврејските верници ги идентификуваат ангелите чаот ха кодеш како „четирите живи суштества“ кои пророкот Езекиел ги опишал во неговата позната визија во Тора и Библијата (суштествата почесто се нарекуваат херувими и тронови). На ангелите на Шајо, исто така, им се припишуваат во јудаизмот како ангели кои се појавиле во огнена кола што го однела пророкот Илија на небото.

Полни со оган

Чајот ха кодеш испушта толку моќна светлина што често се чини дека се направени од оган. Светлината го претставува огнот на нивната страст за Бога и начинот на кој тие ја одразуваат Божјата слава. Водачот на сите ангели во универзумот, Архангел Михаил, е поврзан со елементот на оган кој е исто така поврзан со сите Божји ангели со највисок ранг, како што е чаотот.

На чело со Архангел Метатрон

Познатиот архангел Метатрон го води чаот ха кодеш, според мистичната гранка на јудаизмот позната како Кабала. Метатрон го насочува шајотот во нивните напори да ја поврзат енергијата на Создателот (Бог) со создавањето, вклучувајќи ги ситечовечките суштества што ги создал Бог. Кога енергијата тече слободно како што Бог ја замислил, луѓето можат да ја доживеат соодветната рамнотежа во нивните животи.

Исто така види: Историјата на Вавилон во Библијата

Овозможување обиколки на рајот во мистицизмот Меркаба

Шајото служи како небесни туристички водичи за верниците кои практикуваат форма на еврејски мистицизам наречен Меркаба (што значи „кочија“). Во Меркаба, ангелите делуваат како метафорични коли, носејќи ја божествената креативна енергија до луѓето кои се обидуваат да научат повеќе за Бог и да се зближат со него.

Ангелите на Чајот ха кодеш им даваат духовни тестови на верниците чии души го обиколуваат рајот за време на молитвата и медитацијата Меркаба. Овие ангели ги чуваат метафоричните порти што ги делат различните делови на рајот. Кога верниците ќе ги поминат своите тестови, чаотот ги отвора портите за следното ниво на учење, придвижувајќи ги верниците поблиску до Божјиот престол во највисокиот дел на небото.

Исто така види: Зошто католиците им се молат на светците? (И дали треба?)

Четирите живи суштества во визијата на Езекиел

Познатите четири суштества кои пророкот Езекиел ги опишал во визијата Тора и Библијата - на егзотични суштества со лица како луѓе, лавови, волови и орли и моќни летечки крила - еврејските верници ги именувале како шајо. Овие суштества симболизираат извонредна духовна сила.

Огнената кочија во визијата на Илија

На ангелите чајо исто така им се припишуваат во јудаизмот како ангели кои се појавиле во форма на огнена кола икоњи за да го однесат пророкот Илија на небото на крајот од неговиот земен живот. Во оваа позната приказна за Тора и Библијата, чаотот (кои другите верници ги нарекуваат престоли во врска со оваа приказна), чудесно го пренесува Илија на небото без тој да мора да ја доживее смртта како другите луѓе. Ангелите чајо го однесоа Илија од земната димензија во небесната во голем излив на светлина и брзина.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Хоплер, Витни. „Ангели на Чајот Ха Кодеш“. Научи религии, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/chayot-ha-kodesh-angels-123902. Хоплер, Витни. (2021, 8 февруари). Ангели Чајот Ха Кодеш. Преземено од //www.learnreligions.com/chayot-ha-kodesh-angels-123902 Hopler, Whitney. „Ангели на Чајот Ха Кодеш“. Научете религии. //www.learnreligions.com/chayot-ha-kodesh-angels-123902 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.