Главните лажни богови од Стариот завет

Главните лажни богови од Стариот завет
Judy Hall

Лажните богови спомнати во Стариот завет ги обожавале луѓето од Ханаан и народите што ја опкружуваат ветената земја, но дали овие идоли биле само измислени божества или тие всушност поседувале натприродна моќ?

Многу изучувачи на Библијата се убедени дека некои од овие таканаречени божествени суштества навистина можат да направат неверојатни дела затоа што биле демони, или паднати ангели, кои се преправале во богови.

„Тие им жртвуваа на демони, кои не се Бог, богови што не ги познаваа...“, вели Второзаконие 32:17 (NIV) за идолите. Кога Мојсеј се соочил со фараонот, египетските волшебници можеле да повторат некои од неговите чуда, како што се претворање на нивните стапови во змии и претворање на реката Нил во крв. Некои библиски изучувачи ги припишуваат тие чудни дела на демонските сили.

Исто така види: Кали: Темната мајка божица во хиндуизмот

Главни лажни богови на Стариот Завет

Следниве се описи на некои од главните лажни богови на Стариот Завет:

Ашторет

Исто така наречена Астарта, или Ашторет (множина), оваа божица на Ханаанците била поврзана со плодноста и мајчинството. Обожавањето на Ашторет беше силно во Сидон. Некогаш била нарекувана сопруга или придружничка на Ваал. Кралот Соломон, под влијание на неговите туѓи жени, паднал во обожавањето на Асторет, што довело до негов пад.

Ваал

Ваал, понекогаш наречен Бел, бил врховен бог меѓу Ханаанците, обожаван во многу форми, но често какобог на сонцето или бог на бура. Тој бил бог на плодноста кој наводно ја натерал земјата да носи род, а жените да раѓаат деца. Обредите поврзани со обожавањето на Ваал вклучувале култна проституција, а понекогаш и човечки жртви.

На гората Кармил се случи позната пресметка меѓу пророците на Ваал и Илија. Обожавањето на Ваал било постојано искушение за Израелците, како што е забележано во книгата Судии. Различни региони оддадоа почит на нивната локална разновидност на Ваал, но целото обожавање на овој лажен бог го разгневи Бог Отецот, кој го казни Израел за нивното неверство кон него.

Хемош

Хемош, покорникот, бил национален бог на Моавците, а исто така го обожавале и Амонците. Се вели дека обредите со овој бог се сурови и можеби вклучувале човечка жртва. Соломон му подигнал олтар на Хемос јужно од Маслиновата Гора надвор од Ерусалим, на ридот на расипаноста. (2. Кралеви 23:13)

Исто така види: Можни знаци на присуство на ангелот Рагел

Дагон

Овој бог на Филистејците имал тело на риба и човечка глава и раце во неговите статуи. Дагон бил бог на водата и житото. Самсон, еврејскиот судија, ја дочека својата смрт во храмот на Дагон.

Во 1. Самоилова 5:1-5, откако Филистејците го фатиле ковчегот на заветот, го ставиле во својот храм до Дагон. Следниот ден статуата на Дагон беше соборена на подот. Го поставија исправено, а следното утро повторно беше на подот, со главатаи скршени раце. Подоцна, Филистејците го ставиле оклопот на царот Саул во својот храм и ја обесиле неговата отсечена глава во храмот на Дагон.

Египетските богови

Антички Египет имал повеќе од 40 лажни богови, иако ниту еден не е спомнат по име во Библијата. Тие го вклучија Ре, креаторот бог на сонцето; Изида, божица на магијата; Озирис, господар на задгробниот живот; Тот, бог на мудроста и месечината; и Хорус, богот на сонцето. Чудно, Евреите не биле искушувани од овие богови за време на нивните 400+ години заробеништво во Египет. Десетте Божји неволи против Египет биле понижување на десет специфични египетски богови.

Златно теле

Златните телиња се појавуваат двапати во Библијата: прво во подножјето на планината Синај, обликувано од Арон, и второ во владеењето на кралот Јеровоам (1 Царевите 12:26-30). Во двата случаи, идолите биле физички претстави на Јахве и биле оценети од него како грев, бидејќи тој заповедал да не се прават слики од него.

Мардук

Овој бог на Вавилонците бил поврзан со плодноста и вегетацијата. Збунетоста за месопотамиските богови е вообичаена бидејќи Мардук имал 50 имиња, вклучувајќи го и Бел. Него го обожавале и Асирците и Персијците.

Милком

Овој национален бог на Амонците бил поврзан со гатање, барајќи знаење за иднината преку окултни средства, строго забранети од Бога. Некогаш се поврзуваше и жртвување на децаМилком. Тој бил меѓу лажните богови кои Соломон ги обожавал на крајот од неговото владеење. Молох, Молех и Молек биле варијации на овој лажен бог.

Библиски референци за лажни богови:

Лажните богови се спомнуваат по име во библиските книги на:

 • Левит
 • Броеви
 • Судии
 • 1 Самуил
 • 1 Цареви
 • 2 Цареви
 • 1 Летописи
 • 2 Летописи
 • Исаија
 • Еремија
 • Осија
 • Софонија
 • Дела
 • Римјаните

Извори:

 • Холман илустриран библиски речник , Трент К. Батлер, генерален уредник; Smith's Bible Dictionary , од Вилијам Смит
 • The New Unger's Bible Dictionary , R.K. Харисон, уредник
 • The Bible Knowledge Commentary , од Џон Ф. Валворд и Рој Б. Зук; Истон библиски речник , М.Г. Истон
 • egyptianmyths.net; gotquestions.org; britannica.com.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. „Лажни богови од Стариот Завет“. Научете ги религиите, 5 април 2023 година, Learnreligions.com/false-gods-of-the-old-testament-700162. Завада, Џек. (2023, 5 април). Лажни богови од Стариот Завет. Преземено од //www.learnreligions.com/false-gods-of-the-old-testament-700162 Zavada, Jack. „Лажни богови од Стариот Завет“. Научете религии. //www.learnreligions.com/false-gods-of-the-old-testament-700162 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.