Господ Вишну: мирољубиво хинду божество

Господ Вишну: мирољубиво хинду божество
Judy Hall

Вишну е едно од основните божества на хиндуизмот и, заедно со Брахма и Шива, го формира хинду тројството. Вишну е мирољубиво божество на тоа тројство, чувар или одржувач на животот.

Исто така види: Историјата на Вавилон во Библијата

Вишну е чувар или одржувач на животот, познат по неговите цврсти принципи на ред, праведност и вистина. Кога овие вредности се под закана, Вишну излегува од неговата трансценденција за да го врати мирот и редот на земјата.

Десетте аватари на Вишну

Земните инкарнации на Вишну вклучуваат многу аватари: десетте аватари вклучуваат Матјаватара (риба), Коорма (желка), Варааха (вепар), Нарасимха (човек-лав) , Вамана (џуџето), Парасурама (лутиот човек), Господ Рама (совршениот човек на Рамајана), Господ Баларама (братот на Кришна), Господ Кришна (божествениот дипломат и државник) и десеттиот што се уште не се појавува инкарнација, наречена аватар Калки. Некои извори го сметаат Буда како еден од аватарите на Вишну. Ова верување е неодамнешен додаток од времето кога концептот на Дашаватара веќе бил развиен.

Во неговата најчеста форма, Вишну е претставен како со темен тен - бојата на пасивен и безобличен етер и со четири раце.

Исто така види: Верувања и обожување на Амишите

Санка, Чакра, Гада, Падма

На еден од бекхендовите, тој ја држи млечно белата обвивка или санка, која го шири исконскиот звук на Ом, а од друга диск, или чакра --апотсетување на циклусот на времето - што е исто така смртоносно оружје што го користи против богохулењето. Токму познатата Сударшана чакра се гледа како се врти на показалецот. Другите раце држат лотос или падма , што значи славно постоење, и боздоган, или гада , што укажува на казна за недисциплина.

Господарот на вистината

Од неговиот папок цути лотос, познат како Падманабхам. Цветот го држи Брама, Богот на создавањето и олицетворение на кралските доблести, или Рајогуна. Така, мирната форма на Господ Вишну ги отфрла кралските доблести преку неговиот папок и ја прави змијата Шешнаг што ги претставува пороците на темнината, или Тамогуна, негово седиште. Затоа, Вишну е Господарот на Сатогуна - доблестите на вистината.

Претседавачкото божество на мирот

Вишну често се прикажува како лежи на Шешанага - намотана змија со повеќе глави што лебди по космичките води што го претставуваат мирниот универзум. Оваа поза ја симболизира смиреноста и трпението пред лицето на стравот и грижите претставени од отровната змија. Пораката овде е дека не треба да дозволите стравот да ве совлада и да ви го наруши мирот.

Гаруда, возилото

Возилото на Вишну е орелот Гаруда, кралот на птиците. Овластен со храброст и брзина да го шири знаењето за Ведите, Гаруда е гаранција за бестрашност во време на несреќа.

Вишну е познат и како Нарајана и Хари. Побожните следбеници на Вишну се нарекуваат Вајшнава, и неговата сопруга е божицата Лакшми, божица на богатството и убавината.

Идеалниот водач меѓу сите хинду богови

Вишну добро може да се гледа како модел на идеален водач што го замислиле нашите ведски предци. Како што забележува митологот Девдут Патанаик:

Помеѓу Брахма и Шива е Вишну, полн со измами и насмевки. За разлика од Брахма, тој не е приврзан за организацијата. За разлика од Шива, тој не е откачен од тоа. Како Брахма, тој создава. Како и Шива, тој исто така уништува. Така тој создава рамнотежа, хармонија. Вистински водач кој е доволно мудар да го разликува богот од демонот, борејќи се за боговите, но знаејќи ги нивните слабости и победувајќи ги демоните, но знаејќи ја нивната вредност. . . мешавина од срце и глава, ангажирани, но не приврзани, постојано свесни за големата слика. Наведете ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Das, Subhamoy. „Вовед во Господ Вишну, мирољубивото божество на хиндуизмот“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/an-introduction-to-lord-vishnu-1770304. Дас, Субхамој. (2023, 5 април). Вовед во Господ Вишну, мирољубивото божество на хиндуизмот. Преземено од //www.learnreligions.com/an-introduction-to-lord-vishnu-1770304 Das, Subhamoy. „Вовед во Господ Вишну, мирољубивото божество на хиндуизмот“. Научете религии.//www.learnreligions.com/an-introduction-to-lord-vishnu-1770304 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.