Идеи за муслимански имиња за машки деца А-З

Идеи за муслимански имиња за машки деца А-З
Judy Hall

На бебињата во муслиманските семејства треба да им се даде име кое има добро значење. Оваа азбучна листа содржи вообичаени машки муслимански имиња за да ви помогне да го започнете тешкиот процес на избор на име за вашето машко бебе.

Ако барате имиња за девојки, има и список.

Забелешка: Точниот изговор на секое име зависи од оригиналниот јазик. Муслиманските имиња не треба да бидат арапски имиња; тие можат да потекнуваат од други јазици се додека имаат добро значење. Некои јазици немаат англиски еквивалент за секоја буква, така што овде се транслитерираат на англиски букви и точниот правопис може да варира. Ве молиме погледнете го оригиналниот јазик за правилен изговор.

Имиња на Алах : Многу момчиња се именувани во врска со имињата на Алах, на пример, Абдулах, Абдулрахман, Абдулмалик. Ова значи дека поединецот е „обожавател на Алах“, „обожавател на Милостивиот“, обожавател на кралот“ итн. Заради јасност, овие не се повторно наведени подолу.

Имиња на муслимански машки деца

А

Абас – Лав

Адел – Еднакви

Адил – Прекен, чесен

Аднан – Се населил

Ахмад – Многу пофален

Акрам – Благороден

Али – Висок

Амер – Принц

Амџад – Пославен, благороден

Анвар – Озрачен

Акил – Мудр

Асад – Лав

Ашраф – Почитуван

Атиф – Симпатичен

Ајман – Лаки

Б

Бадр – Полна месечина

Баха – Убавина, благодат

Пекар – Рано

Барак – Благослов

Башеер – Носител на добри вести

Василиј – Бестрашен, храбар

Басим – Насмеан

Басам – Секогаш насмеан

Билал – Историско име

Д

Далил – Водич

Dayyan – Владетел, судија

F

Фахд – Пантер, гепард

Фаиз – Победник, победник

Фархан – Весел, среќен

Фарис – Витез, коњаник

Фарук – Дискриминирачки

Фарук – Среќен, среќен

Фатин – Духовит, паметен

Фаваз – Победнички

Фајруз – Победнички

Фајсал – Одлучен, судете

Фида – Жртвување

Фуад – Срце

ГХ

Гани – Богат

Гасан – Млад, цвета

Гази – Херој

Х

Хабиб – Возљубен, драг пријателе

Хамза – Историско име

Хашим – Уништувач на злото

Хасан – Згоден

Хазим – Одреден

Хилал – Полумесечина

Хишам – Дарежливост

Хусам – Меч

Хусеин – Згоден

I

Ихсан – Доброденост, добрина

Ихлас – Искрено

Имад – Столб, поддршка

Имран – Историско име

Икбал – Својство

Ирфан – Знаење

Исам – Заштита

Ј

Џалал – Слава

Џамал – Убавина, благодат

Џамил – Згоден

Јасар – Храбар

К

Кафеел – Чувар

Камал – Совршенство

Камил – Завршен

Карар – Страсен

Кашиф – Откривач

Кавкаб – Ѕвезда, планета

KH

Калеел – Пријател

Калид – Вечен

Калифа – Лидер

Каир – Одличен

Кизр – Зелена

Курам – Прекрасен

Л

Лабиб – Интелигентен

Лаик – Достоен, способен

Лутфи – Вљубезен, пријателски настроен

М

Махбуб – Возљубен

Махир – Вешти

Махмуд – Пофален

Меџд – Чест

Мамун – Доверлив

Мансур – Победнички

Марван – Историско име

Marzuq – Среќен

Mashhoor – Познатен

Mashkoor – Благодарен

Masood – Просперитетен

Maysoor – Успешен

Mazin – Bright- се соочи со

Муад – Историско име

Мубарак – Благословен, среќен

Мухсин – Добронамерен

Муџахид – Борец

Мумин – Верник

Исто така види: „Господ нека те благослови и чува“ Молитва за благослов

Muneeb – Пациент

Muneer – Светлосен

Мурад – Желба

Мушараф – Почитуван

Мустафа – Избран

Мутасим – Воздржување од грев

Музафар – Победоносец

Н

Набил – Благороден, господин

Надим – Пријател

Надир – Ретко , скапоцена

Naeem – Утеха

Nafees – Извонредна

Najm – Ѕвезда

Nasir – Помошник

Nawwaf – Superior

Назар – Убавина

Назир – Модел,пример

П

Кабус – Згоден

Касид – Претставник

Кутб – Столб

Р

Раед – Водач

Raeef – Симпатичен

Rafeed – Поддршка

Rafeeq – Добар пријател

Раџван – Полн со надеж

Ramzi – Симболичен

Рашад – Мудрост

Рашид – Правилно воден

Рајхан – Сладок мирис

Рази – Задоволен

Рифат – Супериорност

Риза – Задоволство

С

Сабих – Фер

Сабир – Пациент

Сабри – Самоконтролиран

Садик – Вистински, искрен

Саид – Среќен

Сафван – Чист, чист

Саиф – Меч

Салах – Праведност

Салеем – Здраво

Салим – Безбедна

Салман – Историско име

Самер – Пријатен придружник

Сами – Почитуван

Сираџ – Ноќна светилка

Султан – Император

Сурејџ – Мала светилка

SH

Шафик – Сочувствителен

Шахбаз – Кралски сокол

Шахид – Сведок

Шаџи – Храбар

Шакил – Згоден

Шакир – Благодарен

Шемим – Мирис

Шареф – Почитуван

Т

Тахир – Чист, чист

Талал – Пороен дожд, слаб дожд

Талиб – Трагач, студент

Танвеер – Молња

Tariq – Утринска ѕвезда

Taskeen – Pacified

Tawfeeq – Просперитет

Tayseer – Лесност

Tayyib – Пријатен

Thaqib – Блескав

Тарван – Богати

У

Убајд– Малиот Божји слуга

Омар – Историско име

Умајр – Историско име

Усама – Лав

Утман – Историско име

W

Wafiq – Успешно

Wajid – Пронаоѓач

Waleed – Новородено дете

Warith – Наследник

Waseem – Згоден

Васиф – Пофалник

Y

Јасир – богат

Јасин – Историско име

З

Зафар – Победа

Захир – Поддржувач

Захид – Апстинент

Захир – Блеска

Захур – Пристигнување

Заки – Побожен

Закир – Оној што се сеќава на Бога

Исто така види: Водич за проучување на библиска приказна Ананија и Сафира

Замеел – Придружник

Зариф – Хумористичен

Зајд – Растење

Зејн – Убавина

Зимар – Репутација

Зубаир – Силна личност

Зухаир – Светла

Зухур – Појава

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Худа. „Идеи за муслимански имиња на машки деца А-З“. Научи религии, 31 август 2021 година, learnreligions.com/muslim-baby-boy-names-a-z-3958935. Худа. (2021, 31 август). Идеи за муслимански имиња за машки деца А-З. Преземено од //www.learnreligions.com/muslim-baby-boy-names-a-z-3958935 Huda. „Идеи за муслимански имиња на машки деца А-З“. Научете религии. //www.learnreligions.com/muslim-baby-boy-names-a-z-3958935 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.