Исламскиот повик за молитва (Азан) преведен на англиски

Исламскиот повик за молитва (Азан) преведен на англиски
Judy Hall

Во исламската традиција, муслиманите се повикуваат на петте закажани дневни молитви (намаз) со формална објава, наречена езан. Езанот се користи и за повикување на верниците на богослужба во петок во џамијата. Езанот го извикува муезинот од џамијата, кој стои или во кулата на минарето на џамијата (ако џамијата е голема) или на страничната врата (ако џамијата е мала).

Во денешно време, гласот на муезинот обично се засилува со звучник поставен на минарето. Наместо тоа, некои џамии пуштаат снимка од езанот.

Значењето на Азан

Арапскиот збор адан значи „да слушаш“. Ритуалот служи како општа изјава за заедничкото верување и вера за муслиманите, како и предупредување дека молитвите ќе започнат внатре во џамијата. Вториот повик, познат како икама, потоа ги повикува муслиманите да се редат за почетокот на молитвите.

Улогата на муезинот

Муезинот (или муаданот) е почесна позиција во џамијата. Тој се смета за слуга на џамијата, избран поради неговиот добар карактер и јасен, силен глас. Додека го рецитира езанот, муезинот обично се свртува кон Кааба во Мека, иако другите традиции велат дека муезинот се соочува со сите четири кардинални насоки. Институцијата на позицијата муезин е долгогодишна традиција, која датира од времето на Мухамед.

Муезините со исклучително убави гласови понекогаш постигнуваатстатус на мала славна личност, при што верниците патуваат на големи растојанија до нивните џамии со цел да ги слушнат нивните изведби на езанот.

Зборовите на Азанот

Со учтивост на Smithsonian Folkways Recordings.

Арапската транслитерација на езанот е следнава:

Алаху Акбар! Алаху Акбар! Алаху Акбар! Аллаху Акбар!

Ешхаду ан ла илахе ила Алах. Ешхаду ан ла илаха ила Алах.

Ашаду ана Мухамедан Расул Аллах. Ашаду ана Мухамедан Расул Аллах.

Хаја ала-с-Салах. Хаја ала-с-Салах.

Исто така види: Протестантско христијанство - Сè за протестантизмот

Хаја ала-л-Фалах. Хаја ала-л-Фалах.

Алаху Акбар! Аллаху Акбар!

Ла илахе ила Алах.

Англискиот превод на азанот е:

Бог е голем! Господ е голем! Господ е голем! Бог е голем!

Сведочам дека нема бог освен Единиот Бог.

Сведочам дека нема бог освен Единиот Бог.

Исто така види: Магија на светулка, митови и легенди

Сведочам сведочете дека Мухамед е Божји гласник.

Сведочам дека Мухамед е Божји гласник.

Побрзајте на молитвата. Побрзајте на молитвата.

Побрзајте кон спасението. Побрзајте кон спасението.

Бог е голем! Бог е голем!

Нема бог освен Единиот Бог.

За намазот пред зори (фаџр), следнава фраза е вметната пред последното повторување на Аллаху Акбар / Бог е Велики:

Ес-салату Хајрун Минан-наум. Ес-салату Хајрун Минан-навм.

Молитвата е подобра од спиењето. Молитвата е подобра од спиењето. Наведете го оваНаписот Форматирајте го вашиот цитат Huda. „Азан: Исламскиот повик за молитва“. Учи религии, 26 август 2020 година, Learnreligions.com/what-do-the-words-of-the-adhan-mean-in-english-2003812. Худа. (2020, 26 август). Езан: Исламскиот повик за молитва. Преземено од //www.learnreligions.com/what-do-the-words-of-the-adhan-mean-in-english-2003812 Huda. „Азан: Исламскиот повик за молитва“. Научете религии. //www.learnreligions.com/what-do-the-words-of-the-adhan-mean-in-english-2003812 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитат
Judy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.