Историските книги на Библијата ја опфаќаат историјата на Израел

Историските книги на Библијата ја опфаќаат историјата на Израел
Judy Hall

Историските книги ги запишуваат настаните од историјата на Израел, почнувајќи од книгата Исус Навин и влегувањето на нацијата во Ветената земја до времето на нејзиното враќање од егзил околу 1.000 години подоцна.

По Исус Навин, историските книги нè водат низ подемите и падовите на Израел под судиите, неговата транзиција кон кралство, поделбата на нацијата и нејзиниот живот како две ривалски царства (Израел и Јуда), моралниот пад и егзил на двете кралства, периодот на заробеништво и конечно, враќањето на нацијата од егзил. Историските книги покриваат речиси цел милениум од историјата на Израел.

Исто така види: Магија на бувови, митови и фолклор

Додека ги читаме овие страници од Библијата, повторно доживуваме неверојатни приказни и среќаваме фасцинантни водачи, пророци, херои и негативци. Преку нивните реални авантури, некои од неуспехот и некои од победата, ние лично се идентификуваме со овие ликови и учиме вредни лекции од нивните животи.

Исто така види: Тринаесетте папи од петтиот век

Историски книги на Библијата

  • Исус Навин
  • Судии
  • Рут
  • 1 Самоил и 2 Самоил
  • 1 Цареви и 2 Цареви
  • 1 Летописи и 2 Летописи
  • Езра
  • Неемија
  • Естира

• Повеќе книги од Библијата

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Историски книги“. Научи религии, 25 август 2020 година, learnreligions.com/historical-books-of-the-bible-700269. Ферчајлд, Мери. (2020, 25 август). Историски книги. Преземено од//www.learnreligions.com/historical-books-of-the-bible-700269 Fairchild, Mary. „Историски книги“. Научете религии. //www.learnreligions.com/historical-books-of-the-bible-700269 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.