Калеб во Библијата го следел Бог со сето свое срце

Калеб во Библијата го следел Бог со сето свое срце
Judy Hall

Калеб беше човек кој живееше како што повеќето од нас би сакале да живеат - полагајќи ја својата вера во Бог за да се справи со опасностите околу него. Приказната за Халеб во Библијата се појавува во книгата Броеви откако Израелците избегале од Египет и пристигнале на границата на Ветената земја.

Прашања за размислување

Библијата вели дека Бог го благословил Халеб затоа што имал поинаков дух или поинаков став од останатите луѓе (Броеви 14:24). Тој остана со цело срце верен на Бога. Халеб го следел Бог кога никој друг не го правел тоа, а неговата бескомпромисна послушност му донела трајна награда. Дали сте сите внатре, како Кејлеб? Дали сте целосно распродадени во вашата посветеност да го следите Бога и да се залагате за вистината?

Приказната за Калев во Библијата

Мојсеј испрати шпиони, по еден од дванаесетте племиња на Израел, во Ханаан да ја извидува територијата. Меѓу нив беа Џошуа и Калеб. Сите шпиони се согласија за богатството на земјата, но десет од нив рекоа дека Израел не може да ја освои затоа што неговите жители се премногу моќни и нивните градови се како тврдини. Само Кејлеб и Џошуа се осмелиле да им противречат.

Тогаш Халев го замолкна народот пред Мојсеј и рече: „Треба да отидеме и да ја заземеме земјата, зашто тоа сигурно можеме да го направиме“. (Броеви 13:30, NIV)

Бог беше толку лут на Израелците поради нивната недоволна вера во него што ги принуди да талкаат во пустината 40 години додекацелата таа генерација умре - сите освен Исус Навин и Халеб.

Откако Израелците се вратија и тргнаа да ја освојуваат земјата, Исус Навин, новиот водач, му го дал на Халев територијата околу Хеврон, која им припаѓала на Анакијците. Овие џинови, потомци на нефилимите, ги преплашиле првобитните шпиони, но не се совпаѓале со Божјиот народ.

Името на Калеб значи „бесне од кучешко лудило“. Некои библиски научници мислат дека Калеб или неговото племе потекнува од пагански народ кој бил асимилиран во еврејската нација. Тој го претставувал племето Јуда, од кое потекнува Исус Христос, Спасителот на светот.

Достигнувањата на Халев

Халев успешно го шпионираше Ханаан, на задача од Мојсеј. Тој преживеал 40 години талкање во пустината, а потоа по враќањето во ветената земја, ја освоил територијата околу Хеброн, победувајќи ги џиновските синови на Анак: Ахиман, Шешај и Талмај.

Јаки страни

Калеб бил физички силен, енергичен до старост и генијален во справувањето со неволјите. Што е најважно, тој го следеше Бога со целото свое срце.

Животни лекции

Калеб знаел дека кога Бог ќе му даде задача да изврши, Бог ќе му даде се што му е потребно за да ја заврши таа мисија. Кејлеб зборуваше за вистината, дури и кога беше малцинство. Честопати, за да се залагаме за вистината, ние мора да стоиме сами.

Можеме да научиме од Калеб дека нашата сопствена слабост носи излевање на Божјата слабостсилата. Калеб нѐ учи да му бидеме лојални на Бог и да очекуваме тој да ни биде лојален за возврат.

Родниот град

Халеб е роден како роб во Госен, Египет.

Референци за Халеб во Библијата

Приказната за Халеб е раскажана во Броеви 13, 14; Џошуа 14, 15; Судии 1:12-20; 1 Самуил 30:14; 1. Летописи 2:9, 18, 24, 42, 50, 4:15, 6:56.

Окупација

Египетски роб, шпион, војник, овчар.

Семејно стебло

Татко: Јефуне, Кенизецот

Синови: Иру, Ела, Наам

Братот: Кеназ

Внук: Отниел

Исто така види: Духовната потрага на Џорџ Харисон во хиндуизмот

Ќерка: Ахса

Клучни стихови

Броеви 14:6-9

Исто така види: Библиски стихови за сексуалниот неморал

Исус Навин, син на Навин и Халев, син на Јефуне, кој беше меѓу оние што ја истражуваа земјата, им ја раскина облеката и му рече на целиот израелски собир: „Земјата низ која поминавме и ја истражувавме е многу добра. , земја во која тече млеко и мед, и ќе ни ја даде. Само не се бунувајте против Господа, и не плашете се од народот на земјата, зашто ќе ги проголтаме. Нивната заштита исчезна, но Господ е со нас, не плашете се од нив“. (NIV)

Броеви 14:24

Но, мојот слуга Калеб има поинаков став од другите. Тој ми остана верен, па ќе го доведам во земјата што ја истражуваше. Неговите потомци ќе го поседуваат целиот свој дел од таа земја. (NLT)

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. „Запознајте го Калеб: Човек кој го следеше Бог со сето срце“. Научи религии, 6 декември 2021 година, learnreligions.com/caleb-followed-the-lord-holeheartedly-701181. Завада, Џек. (2021, 6 декември). Запознајте го Калеб: Човек кој го следеше Бог со цело срце. Преземено од //www.learnreligions.com/caleb-followed-the-lord-holeheartedly-701181 Завада, Џек. „Запознајте го Калеб: Човек кој го следеше Бог со сето срце“. Научете религии. //www.learnreligions.com/caleb-followed-the-lord-wholeheartedly-701181 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.