Кој е Исус Христос? Централната фигура во христијанството

Кој е Исус Христос? Централната фигура во христијанството
Judy Hall

Исус Христос (околу 4 п.н.е. - 33 н.е.) е централна фигура и основач на христијанството. Неговиот живот, порака и служба се опишани во четирите евангелија од Новиот завет.

Кој е Исус Христос?

  • Исто така познат како : Исус од Назарет, Христос, Помазаникот или Месијата од Израел. Тој е Емануел (на Емануел од грчки), што значи „Бог со нас“. Тој е Син Божји, Син Човечки и Спасител на светот.
  • Познато по : Исус бил еврејски столар од првиот век од Назарет во Галилеја. Тој стана главен учител кој изврши многу чуда на исцелување и избавување. Тој повикал 12 Евреи да го следат, тесно соработувајќи со нив за да ги обучуваат и да ги подготват да ја продолжат службата. Според Библијата, Исус Христос е воплотеното Слово Божјо, целосно човечко и целосно божествено, Творец и Спасител на светот и основач на христијанството. Тој умре на римски крст за да го даде својот живот како искупителна жртва за гревовите на светот за да се постигне човечко откупување. Завет. Неговиот живот, порака и служба се запишани во четирите евангелија од Новиот завет: Матеј, Марко, Лука и Јован .
  • Занимање : 7>Земниот татко на Исус, Јосиф, бил столар или вешт мајстор по занает. Најверојатно, Исус работел заедно со својот татко Јосиф како астолар. Во книгата Марко, поглавје 6, стих 3, Исус се споменува како столар.
  • Родниот град : Исус Христос е роден во Витлеем во Јудеја и израснал во Назарет во Галилеја.

Името Исус е изведено од хебрејско-арамејскиот збор Јешуа , што значи „Јахве [Господ] е спасение“. Името Христос е всушност титула за Исус. Доаѓа од грчкиот збор „Христос“, што значи „Помазаникот“ или „Месија“ на хебрејски.

Исто така види: Зошто ангелите имаат крилја и што симболизираат?

Исус Христос бил распнат во Ерусалим по наредба на Понтиј Пилат, римскиот гувернер, бидејќи тврдел дека е крал на Евреите. Тој воскресна три дена по неговата смрт, им се јави на своите ученици, а потоа се вознесе на небото.

Исто така види: Миријам - Мојсеевата сестра и пророчка на Црвеното Море

Неговиот живот и смрт обезбедија искупителна жртва за гревовите на светот. Библијата учи дека човештвото било одвоено од Бог преку гревот на Адам, но повторно се помирило со Бог преку жртвата на Исус Христос.

Во иднина, Исус Христос ќе се врати на земјата за да ја бара својата Невеста, црквата. На своето второ доаѓање, Христос ќе му суди на светот и ќе го воспостави своето вечно царство, со што ќе го исполни месијанското пророштво.

Достигнувања на Исус Христос

Достигнувањата на Исус Христос се премногу бројни за да се набројат. Светото писмо учи дека тој е зачнат од Светиот Дух и роден од девица. Живеел безгрешен живот. Ја претвори водата во вино, исцели многу болни, слепи,и куци луѓе. Простуваше гревови, умножуваше риби и лебови за да нахрани илјадници повеќе од една прилика, ги избави опседнатите од ѓаволите, одеше по вода, го смируваше невремето море, ги воспитуваше децата и возрасните од смрт во живот. Исус Христос ја објавил добрата вест за Божјето Царство.

Го положи животот и беше распнат. Тој се спушти во пеколот и ги зеде клучевите на смртта и пеколот. Тој воскресна од мртвите. Исус Христос платил за гревовите на светот и купил простување од луѓето. Тој го вратил човечкото заедништво со Бога, отворајќи го патот кон вечниот живот. Ова се само неколку од неговите извонредни достигнувања.

Иако е тешко да се разбере, Библијата учи и христијаните веруваат дека Исус е Бог воплотен, или Емануел, „Бог со нас“. Исус Христос отсекогаш постоел и отсекогаш бил Бог (Јован 8:58 и 10:30). За повеќе информации за Христовото божество, посетете ја оваа студија за доктрината за Троица.

Светото писмо открива дека Исус Христос не само што бил целосно Бог, туку и целосно човек. Тој стана човечко суштество за да може да се идентификува со нашите слабости и борби, и што е најважно за да може да го даде својот живот за да ја плати казната за гревовите на целото човештво (Јован 1:1,14; Евреите 2:17; Филипјаните 2:5-11).

Животни лекции

Уште еднаш, лекциите од животот на Исус Христос се премногу многу за да се набројат.Љубовта кон човештвото, пожртвуваноста, понизноста, чистотата, робувањето, послушноста и посветеноста на Бога се некои од најважните лекции за кои пример во неговиот живот.

Семејно стебло

  • Небесен Отец - Бог Отецот
  • Земен Татко - Јосиф
  • Мајка - Марија
  • Браќа - Јаков, Јосиф, Јуда и Симон (Марко 3:31 и 6:3; Матеј 12:46 и 13:55; Лука 8:19)
  • Сестри - Не именувани, но споменати во Матеј 13:55-56 и Марко 6:3.
  • Гонеалогијата на Исус: Матеј 1:1-17; Лука 3:23-37.

Клучни библиски стихови

Исаија 9:6–7

За нас се роди дете , ни се дава син, а владата ќе му биде на плеќи. И ќе се нарече Прекрасен Советник, Силен Бог, Вечен Отец, Кнез на мирот. На големината на неговата влада и мирот нема да има крај. Тој ќе царува на Давидовиот престол и над неговото царство, воспоставувајќи го и поддржувајќи го со правда и праведност оттогаш и засекогаш. Ревноста на Семоќниот Господ ќе го постигне тоа. (NIV)

Јован 14:6

Исус одговори: „Јас сум патот и вистината и животот. Никој не доаѓа кај Отецот освен преку мене. (NIV)

1 Тимотеј 2:5

Зашто има еден Бог и еден посредник меѓу Бога и луѓето, човекот Христос Исус. (NIV)

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери: „Запознајте го Исус Христос, централната фигура во христијанството“.Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/profile-of-jesus-christ-701089. Ферчајлд, Мери. (2023, 5 април). Запознајте го Исус Христос, централната фигура во христијанството. Преземено од //www.learnreligions.com/profile-of-jesus-christ-701089 Fairchild, Mary. „Запознајте го Исус Христос, централната фигура во христијанството“. Научете религии. //www.learnreligions.com/profile-of-jesus-christ-701089 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.