Користење на Hagstones во народната магија

Користење на Hagstones во народната магија
Judy Hall

Хагстомовите се карпи кои имаат природни дупки во нив. Чудноста на камењата долго време ги направи фокус на народната магија, каде што се користеа за сè, од магии за плодност до бранење духови. Имињата на карпите варираат во зависност од регионот, но камењата се сметаат за магични низ светот.

Од каде доаѓаат Hagstones?

Хагстомен се создава кога водата и другите елементи продираат низ каменот, на крајот создавајќи дупка на најслабата точка на површината на каменот. Ова е причината зошто камењата често се наоѓаат во потоци и реки, па дури и на плажа.

Во народните волшебни традиции, каменот има различни намени и намени. Според легендата, каменот камен го добил своето име затоа што различни болести, сите излечиви со употреба на каменот, се припишувале на спектралните хагови кои предизвикуваат болест или несреќа. Во некои области, тој се нарекува како дупка или камен за собирање.

Во зависност од тоа кого прашувате, хагстон може да се користи за кое било од следниве работи:

Исто така види: Што значи празникот Пасха за христијаните?
  • Одбранување на духовите на мртвите
  • Заштита на луѓе, добиток и имотот
  • Заштита на морнарите и нивните бродови
  • Поглед во царството на Фае
  • Магија на плодноста
  • Исцелувачка магија и протерување на болести
  • Спречување лоши соништа или ноќни стравови

Hagstone Names and Orkney Legend

Hagstones се познати по други имиња во различнирегиони. Покрај тоа што се нарекуваат каменчиња, тие се нарекуваат и камења за собирање или камења за дупки. Во некои области, камењата се нарекуваат камења за собирање бидејќи се верува дека го штитат оној што ги носи од ефектите на каснување од змија. Во некои делови на Германија, легендата вели дека камењата од адер се формираат кога змиите се собираат заедно, а нивниот отров ја создава дупката во центарот на каменот.

Исто така види: Дефиниција на Божјата благодат во христијанството

Дополнително, каменчињата се нарекуваат „Одинови камења“, што најверојатно е почит на големата структура на островот Оркни со истото име. Според легендата на Оркни, овој монолит одиграл голема улога во додворувањето на островот и свадбените ритуали во кои жена и маж стоеле на двете страни од каменот и „се фаќале за десната рака низ дупката и таму се заколнале дека ќе бидат постојани и верни еден на друг“.

Прекршувањето на ова ветување беше сфатено многу сериозно, при што учесниците кои го сторија тоа се соочија со социјална исклученост.

Волшебни употреби

Не е невообичаено да се видат луѓе во руралните области како носат камен на жици на врвка околу вратот. Можете исто така да ги врзете за сè друго што сакате да го заштитите: чамец, крава, автомобил и така натаму. Се верува дека врзувањето на повеќе камења заедно е одлично магично засилување, бидејќи тие се прилично тешко да се најдат. Оние кои се доволно среќни да имаат повеќе од еден, треба да ја искористат можноста.

Плиниј Постариот пишува за камењата вонеговата „Природна историја:“

„Постои еден вид јајце со голема репутација меѓу Галите, за кои грчките писатели не споменале. Огромен број змии се извртуваат заедно во лето и се намотуваат во вештачка јазол со нивната плунка и лигите; и тоа се нарекува змиско јајце. Друидите велат дека се фрла во воздух со подсвиркване и мора да се фати во наметка пред да ја допре земјата“.

Hagstones for Fertility Magic

За магија за плодност, можете да врзете камен камен на столбот за кревет за да ја олесните бременоста или да го носите во џеб. Во некои области, постојат природни дупнати камени формации кои се доволно големи за човек да ползи или да помине низ нив. Ако случајно видите еден и се обидувате да забремените, замислете го како џиновски камен и продолжете.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Вигингтон, Пети. „Како Hagstones се користат во народната магија“. Научете религии, 27 август 2020 година, learnreligions.com/what-is-a-hagstone-2562519. Вигингтон, Пети. (2020, 27 август). Како Hagstones се користат во народната магија. Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-a-hagstone-2562519 Wigington, Patti. „Како Hagstones се користат во народната магија“. Научете религии. //www.learnreligions.com/what-is-a-hagstone-2562519 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.