Панџ Пјаре: 5-те сакани од историјата на Сиките, 1699 н.е

Панџ Пјаре: 5-те сакани од историјата на Сиките, 1699 н.е
Judy Hall

Во традицијата на Сиките, Panj Pyare е терминот што се користи за Петте сакани: мажите кои биле иницирани во khalsa (братството на верата Сики) под водство од последниот од десетте гуруа, Гобинд Синг. Панџ Пјаре се длабоко почитувани од Сиките како симболи на непоколебливост и посветеност.

Петте Калса

Според традицијата, Гобинд Синг бил прогласен за Гуру на Сиките по смртта на неговиот татко, гуру Тег Бахадур, кој одбил да премине во ислам. Во ова време во историјата, Сиките кои бараа бегство од прогонството од страна на муслиманите честопати се враќаа во хинду практиката. За да ја зачува културата, гуру Гобинд Синг на состанокот на заедницата побарал пет мажи подготвени да ги предадат своите животи за него и за каузата. Со големо колебање од речиси сите, на крајот, пет доброволци зачекориле напред и биле иницирани во халсата - специјалната група сики воини.

Панџ Пјаре и историјата на Сиките

Оригиналните пет сакани Панџ Пјаре одиграа витална улога во обликувањето на историјата на Сиките и дефинирањето на сикизмот. Овие духовни воини ветија дека не само дека ќе се борат против противниците на бојното поле, туку и ќе се борат против внатрешниот непријател, егоизмот, со понизност преку служење на човештвото и напори за укинување на кастата. Тие го изведоа оригиналниот Амрит Санчар (церемонија на иницијација на Сиките), крштевајќи го Гуру Гобинд Синг и околу 80.000 други на фестивалотВаисаки во 1699 година.

Секој од петте Панџ Пјаре е почитуван и внимателно проучен до ден-денес. Сите пет Панџ Пјаре се бореле покрај Гуру Гобинд Синг и Калса во опсадата на Ананд Пурин и му помогнале на гуруто да избега од битката кај Чамкаур во декември 1705 година.

Исто така види: Апостол Тома: Наречен „Да се ​​сомнева во Тома“

Бхаи Даја Синг (1661 - 1708 н.е.)

Првиот од Панџ Пјаре кој одговори на повикот на Гуру Гобинд Синг и ја понуди својата глава беше Баи Даја Синг.

 • Роден како Даја Рум во 1661 година во Лахоре (денешен Пакистан)
 • Семејство: Синот на Суда и неговата сопруга Маи Дајали од кланот Собхи Катри
 • Занимање : дуќанџија
 • Иницијација: во Ананд Пурин 1699 година, на возраст од 38
 • Смрт : во Нандед во 1708 година; маченичка возраст 47

По иницијацијата, Даја Рам се откажа од окупацијата и сојузот на неговата Катри каста за да стане Даја Синг и да им се придружи на воините на Калса. Значењето на терминот „Даја“ е „милостив, љубезен, сочувствителен“, а Синг значи „лав“ - квалитети кои се својствени за петте сакани Панџ Пјаре, кои сите го делат ова име.

Бхаи Дарам Синг (1699 - 1708 н.е.)

Вториот од Панџ Пјаре кој одговорил на повикот на Гуру Гобинд Синг бил Бахи Дарам Синг.

 • Роден како Дарам Дасин во 1666 година кај реката Ганг во Хастинапур, североисточно од Мерут (денешен Делхи)
 • Семејство: Син на Сант Рам и неговата сопруга Маи Сабхо, од Јат клан
 • Професија: Фармер
 • Иницијација: кај Ананд Пурин во 1699 година, на 33-годишна возраст
 • Смрт: Во Нандед во 1708 година; маченичка возраст 42

По иницијацијата, Дарам Рам се откажа од окупацијата и сојузот на неговата каста Јат за да стане Дарам Синг и да им се придружи на воините на Калса. Значењето на „Дарам“ е „праведен живот“.

Исто така види: Што е реликвија? Дефиниција, потекло и примери

Баи Химат Синг (1661 - 1705 н.е.)

Третиот од Панџ Пјаре кој одговорил на повикот на Гуру Гобинд Синг бил Баи Химат Синг.

 • Роден како Химат Раи на 18 јануари 1661 година во Јаганат Пури (денешна Ориса)
 • Семејство: Син на Гулзари и неговата сопруга Даноу од кланот Џеаур
 • Професија: Носач на вода
 • Иницијација: Ананд Пур, 1699 година. Возраст 38
 • Смрт : Во Чамкаур, 7 декември 1705 година; маченичка возраст 44

По иницијацијата, Химат Раи се откажа од окупацијата и сојузот на неговата каста Кумхар за да стане Химат Синг и да им се придружи на воините на Калса. Значењето на „Химат“ е „храбар дух“.

Бхаи Мухкам Синг (1663 - 1705 н.е.)

Четвртиот што одговори на повикот на Гуру Гобинд Синг беше Баи Мухкам Синг.

 • Роден како Мухкам Чанд на 6 јуни 1663 година во Дварка (денешен Гуџрат)
 • Семејство: Син на Тират Чанд и неговата сопруга Деви Баи од кланот Чхимба
 • Занимање : кројач, печатач накрпа
 • Иницијација: во Ананд Пур, 1699 година на 36 години
 • Смрт: Чамкаур, 7 декември 1705 година; маченичка возраст 44

По иницијацијата, Мухам Чанд се откажа од окупацијата и сојузот на неговата каста Чхимба за да стане Мухам Синг и да им се придружи на воините на Калса. Значењето на „Мухкам“ е „силен цврст лидер или менаџер“. Бхаи Мухам Синг се борел покрај Гуру Гобинд Синг и Калса во Ананд Пур и го жртвувал својот живот во битката кај Чамкаур на 7 декември 1705 година.

Бхаи Сахиб Синг (1662 - 1705 н.е.)

Четвртиот што одговори на повикот на Гуру Гобинд Синг беше Баи Сахиб Синг.

 • Роден како Сахиб Чанд на 17 јуни 1663 година, во Бидар (денешна Карнатака, Индија)
 • Семејство: Син на Bhai Guru Narayana и неговата сопруга Ankamma Bai од кланот Naee .
 • Окупација: Barber
 • Иницијација: во Ананд Пур во 1699 година, на 37-годишна возраст
 • Смрт: во Чамкаур, 7 декември 1705 година; маченик на возраст од 44.

По иницијацијата, Сахиб Чанд се откажа од окупацијата и сојузот на неговата каста Наи за да стане Сахиб Синг и да им се придружи на воините на Калса. Значењето на „сахиб“ е „господен или мајсторски“.

Bhai Sahib Sigh го жртвуваше својот живот бранејќи го Гуру Гобинд Синг и Калса во битката кај Чамкаур на 7 декември 1705 година. „Пањ Пјаре: 5-те сакани на СикитеИсторија." Learn Religions, 5 април 2023 година, learnreligions.com/panj-pyare-five-beloved-sikh-history-2993218. Khalsa, Sukhmandir. (2023, 5 април). Панџ Пјаре: 5-те сакани од историјата на Сиките Преземено од //www.learnreligions.com/panj-pyare-five-beloved-sikh-history-2993218 Калса, Сухмандир. „Панџ Пјаре: 5-те сакани од историјата на сиките. /panj-pyare-five-beloved-sikh-history-2993218 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитат
Judy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.