Песни за раѓањето на Исус за да се слави Божиќ

Песни за раѓањето на Исус за да се слави Божиќ
Judy Hall

Овие оригинални песни за раѓањето на Исус нека ве инспирираат да го прославите Божиќ со вашето срце фокусирано на дарот на нашиот Спасител и причината за неговото доаѓање на земјата.

Еднаш во јасли

Еднаш во јасли, многу одамна,

Пред да има Дедо Мраз и ирваси и снег,

Сјаеше ѕвезда долу на скромните почетоци подолу

На штотуку родено бебе кое светот наскоро ќе го запознае.

Никогаш порано немало таква глетка.

Дали Синот на кралот би морал да ја претрпи оваа мака?

Нема ли војски да водат? Зарем нема битки за борба?

Зарем Тој не треба да го освои светот и да го бара своето првородство?

Не, ова изнемоштено мало бебе кое спие во сено

Би го променило целиот свет со зборовите што Тој би ги кажал.

Не за моќта или за барање Неговиот пат,

Но, милост и љубов и простување на Божјиот пат.

Зашто битката би се добила само преку понизност

Исто така види: Кои се четворицата коњаници на апокалипсата?

Како што е прикажано со постапките на Божјиот единствен вистински Син.

Кој се откажа од својот живот за гревовите на сите,

Кој го спаси целиот свет кога заврши Неговото патување.

Поминаа многу години од таа ноќ одамна

И сега ги имаме Дедо Мраз, ирваси и снег

Но во нашите срца вистинското значење што го знаеме,

Раѓањето на тоа дете го прави Божиќ таков.

--Од Том Краузе

Дедо Мраз во јаслите

Добивме честитка пред некој ден

Божиќ, вофакт,

Но, навистина беше најчудната работа

И покажа толку малку такт.

За лежењето во јаслите

Дали Дедо Мраз беше голем како животот,

Опкружен со мали џуџиња

И Рудолф и неговата сопруга.

Исто така види: Имињата на Алах во Куранот и исламската традиција

Имаше толку многу возбуда

Што овчарите го видоа сјајот

На светлиот и сјаен нос на Рудолф

Рефлектираше на снегот.

Така, тие побрзаа да го видат

Последени од тројцата мудреци,

Кои дојдоа без подароци -

Само неколку чорапи и дрво.

Се собраа околу него

За да му пеат пофалби на неговото име;

Песна за Свети Никола

И како се прослави.

Потоа му ги предадоа списоците што ги направија

Од, ох, толку многу играчки

што беа сигурни дека ќе ги добијат

За да се биде толку добри момчиња.

И сигурно, тој се насмевна,

Додека посегна во торбата,

И стави во сите нивни подадени раце

Подарок на кој имаше ознака .

А на таа ознака беше испечатено

Едноставен стих кој гласеше:

„Иако е роденден на Исус,

Ве молиме земете го овој подарок наместо тоа. ”

Тогаш сфатив дека навистина знаат

Знаат За кого овој ден е

Иако според секоја индикација

Тие штотуку избраа да игнорира.

И Исус ја погледна оваа сцена,

Неговите очи беа толку исполнети со болка—

Тие рекоа дека оваа година ќе биде поинаква

Но, тие ќе го заборави повторно.

--Од Барб Кеш

Christians Awake

„Што би сакале за божиќен подарок? Тоа не е толку необично прашање кое таткото треба да го постави на своето дете. Но, кога Џон Бајрон и го поставил прашањето на својата ќерка, тој го добил овој извонреден одговор: „Те молам напиши ми песна“.

Така, на божиќното утро во 1749 година, малото девојче на појадок нашло парче хартија покрај нејзината чинија. На него беше напишана песна со наслов „Божиќ, за Доли“. Џон Вејнрајт, органистот на парохиската црква Манчестер, подоцна ги ставил зборовите на музика. Следната година на божиќното утро, Бајрон и неговата ќерка се разбудиле од звукот на пеење надвор од нивните прозорци. Вејнрајт со неговиот црковен хор ја пее химната на Доли, „Христијани, разбудете се:“

Христијани, будни, поздравете го среќното утро,

Каде-на се роди Спасителот на светот; 1>

Станете да ја обожавате тајната на љубовта,

Која ангелите пееја одозгора;

Со нив првпат започна радосната вест

На Бога воплотениот и Богородичен син.

--Од Џон Бајрон (1749)

Странецот во јаслите

Беше лулка во јасли,

Оседла во чудна земја.

Тој беше странец за своите роднини,

Странците ги внесе во своето царство.

Со понизност, тој го напушти своето божество за да го спаси човештвото.

Неговиот престолот тој се спушти

За да носи трње и крст за мене и тебе.

Слуга на сите стана.

Блудници исиромаси

Тој направи принцови и свештеници.

Никогаш не можам да престанам да се прашувам

Како тој ги претвора скитниците во чудотворци

И ги прави отпадниците апостоли.

Тој сè уште се занимава со правење нешто убаво од секој живот;

Почесен сад од валкана глина!

Ве молам, не продолжувајте да се отуѓувате,

Дојдете кај Грнчарот, вашиот Творец.

-- Од Seunlá Oyekola

Божиќна молитва

Сакајќи го Бога, на овој Божиќ,

Го фалиме новороденото дете,

Нашиот Господ и Спасител Исус Христос.

Ги отвораме очите за да ја видиме тајната на верата.

Го тврдиме ветувањето на Емануел „Бог со нас“.

Се сеќаваме дека нашиот Спасител е роден во јасли

И одеше како смирен спасител кој страда.

Господи, помогни ни да ја споделиме љубовта Божја

Со сите на кои ќе се сретнеме,

да ги нахраниме гладните, да ги облечеме голите,

И да застанеме против неправдата и угнетувањето.

Се молиме за крај на војната

И гласините за војна.

Се молиме за мир на Земјата.

Ви благодариме за нашите семејства и пријатели

И за многуте благослови што ги добивме.

Денес се радуваме со најдобрите дарови

На надеж, мир, радост

И љубов Божја во Исус Христос.

Амин.

--Од свештеникот Лиа Иказа Вилетс

Извор

  • Енциклопедија од 7700 илустрации: Знаци на времето (стр.

    882).

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Ферчајлд,Мери. „5 оригинални песни за раѓањето на Исус“. Научи религии, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/christmas-manger-poems-700484. Ферчајлд, Мери. (2021, 8 февруари). 5 оригинални песни за раѓањето на Исус. Преземено од //www.learnreligions.com/christmas-manger-poems-700484 Fairchild, Mary. „5 оригинални песни за раѓањето на Исус“. Научете религии. //www.learnreligions.com/christmas-manger-poems-700484 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.