Поставување на вашиот Beltane олтар

Поставување на вашиот Beltane олтар
Judy Hall

Тоа е Белтане, Сабат каде што многу пагани избираат да ја прослават плодноста на земјата. Оваа пролетна прослава е за нов живот, оган, страст и повторно раѓање, така што постојат секакви креативни начини на кои можете да поставите за сезоната. Во зависност од тоа колку простор имате, можете да испробате некои или дури и сите од овие идеи - очигледно, некој што користи полица за книги како олтар ќе има помала флексибилност од некој што користи маса, но го користи она што најмногу ве повикува.

Боите на сезоната

Ова е време кога земјата е бујна и зелена како нова трева и дрвја се враќаат во живот по зимата на мирување. Користете многу зеленило, како и светли пролетни бои - жолтата на нарциси, форситија и глуварчињата; виолетовите на јоргованот; синилото на пролетното небо или робиновото јајце. Украсете го вашиот олтар со која било или сите овие бои во вашите жртвеници, свеќи или обоени ленти.

Симболи за плодност

Празникот Белтане е време кога, според некои традиции, машката енергија на богот е најмоќна. Тој често е прикажан со голем и исправен фалус, а други симболи на неговата плодност вклучуваат рогови, стапови, желади и семиња. Можете да вклучите било кое од овие на вашиот олтар. Размислете за додавање на мал централен дел од Мејпол - има неколку работи пофалични од столб што се крева надвор од земјата!

Покрај сладните атрибути на богот, плодниотутробата на божицата е почестена и во Белтане. Таа е земја, топла и поканувачка, чекајќи да пораснат семиња во неа. Додајте симбол на божица, како што е статуа, котел, чаша или други женски предмети. Секој кружен предмет, како што е венец или прстен, може да се користи и за да ја претстави божицата.

Цвеќиња и самовили

Белтане е време кога земјата повторно позеленува -- како што се враќа новиот живот, цвеќињата се изобилни насекаде. Додајте колекција на рани пролетни цвеќиња во вашиот олтар - нарциси, зумбули, форситии, маргаритки, лалиња - или размислете да направите цветна круна што ќе ја носите сами. Можеби дури и ќе сакате да саксија некои цвеќиња или билки како дел од вашиот сабат ритуал.

Во некои култури, Белтане е свето за Фае. Ако ја следите традицијата што го почитува царството на самовилите, оставете приноси на вашиот олтар за вашите помагачи во домаќинството.

Исто така види: Конверзија на библиски мерења

Огнен фестивал

Бидејќи Белтане е еден од четирите огнени фестивали во модерните пагански традиции, пронајдете начин да го вклучите огнот во поставувањето на олтарот. Иако еден популарен обичај е да се држи огнот надвор, тоа можеби не е практично за секого, па наместо тоа, може да биде во форма на свеќи (колку повеќе толку подобро) или некој вид мангал на маса. Мал котел од леано железо поставен на плочка отпорна на топлина е одлично место за изградба на внатрешен оган.

Исто така види: Симболиката на квадратите

Други симболи на Белтане

  • Мајски кошеви
  • Путири
  • Мед,овес, млеко
  • Рогови или рогови
  • Овошје како што се цреши, манго, калинки, праски
  • Мечеви, копја, стрели
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата Цитат Вигингтон, Пети. „Поставување на вашиот Beltane Altar“. Научи религии, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/setting-up-your-beltane-altar-2561656. Вигингтон, Пети. (2021, 8 февруари). Поставување на вашиот Beltane олтар. Преземено од //www.learnreligions.com/setting-up-your-beltane-altar-2561656 Wigington, Patti. „Поставување на вашиот Beltane Altar“. Научете религии. //www.learnreligions.com/setting-up-your-beltane-altar-2561656 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.