Разликата меѓу фарисеите и садукеите

Разликата меѓу фарисеите и садукеите
Judy Hall

Додека ги читате различните приказни за животот на Исус во Новиот завет (она што ние често го нарекуваме Евангелија), брзо ќе забележите дека многу луѓе се противат на Исусовото учење и јавна служба. Овие луѓе често се етикетирани во Светото писмо како „верски водачи“ или „учители на законот“. Меѓутоа, кога ќе копате подлабоко, ќе откриете дека овие учители биле поделени во две главни групи: фарисеите и садукеите.

Имаше доста разлики помеѓу тие две групи. Сепак, ќе треба да започнеме со нивните сличности за појасно да ги разбереме разликите.

Сличности

Како што споменавме погоре, и фарисеите и садукеите биле верски водачи на еврејскиот народ за време на Исусовото време. Тоа е важно затоа што повеќето еврејски луѓе во тоа време верувале дека нивните религиозни практики имаат влијание врз секој дел од нивниот живот. Затоа, фарисеите и садукеите имаа голема моќ и влијание не само врз религиозниот живот на еврејскиот народ, туку и врз нивните финансии, нивните работни навики, нивните семејни животи и многу повеќе.

Ниту фарисеите ниту садукеите не биле свештеници. Тие не учествувале во вистинското управување на храмот, принесувањето жртви или во извршувањето на други религиозни должности. Наместо тоа, и фарисеите и садукеите биле „стручњаци во законот“ -- што значи, тие биле експерти заеврејските списи (денес познат и како Стар завет).

Всушност, стручноста на фарисеите и садукеите отиде подалеку од самите Свето писмо. Тие исто така беа експерти за тоа што значи да се толкуваат законите на Стариот завет. Како пример, додека Десетте заповеди јасно покажаа дека Божјиот народ не треба да работи во сабота, луѓето почнаа да се прашуваат што всушност значи да се „работи“. Дали беше непочитување на Божјиот закон да се купи нешто во сабота -- дали тоа беше деловна трансакција, а со тоа и работа? Слично на тоа, дали било спротивно на Божјиот закон да се засади градина во сабота, што може да се толкува како земјоделство?

Со оглед на овие прашања, фарисеите и садукеите направија работа да создадат стотици дополнителни упатства и одредби засновани на нивните толкувања на Божјите закони.

Се разбира, и двете групи не секогаш се согласуваа за тоа како треба да се толкува Светото писмо.

Исто така види: Кој бил Ахан во Библијата?

Разликите

Главната разлика помеѓу фарисеите и садукеите беше нивните различни мислења за натприродните аспекти на религијата. Едноставно кажано, фарисеите верувале во натприродното - ангели, демони, рај, пекол и така натаму - додека садукеите не.

На овој начин, садукеите биле главно секуларни во нивното практикување на религијата. Тие ја негираа идејата да бидат воскреснати од гробот по смртта (види Матеј 22:23). ВоВсушност, тие негираа каков било поим за задгробен живот, што значи дека ги отфрлија концептите на вечен благослов или вечна казна; тие веруваа дека овој живот е сè што постои. Садукеите исто така се потсмевале на идејата за духовни суштества како што се ангелите и демоните (види Дела 23:8).

Фарисеите, од друга страна, беа многу повеќе вложени во религиозните аспекти на нивната религија. Тие буквално ги сфатија Старите заветни списи, што значеше дека многу веруваа во ангели и други духовни суштества и беа целосно вложени во ветувањето за задгробен живот за Божјиот избран народ.

Другата голема разлика помеѓу фарисеите и садукеите беше онаа во однос на статусот или положбата. Повеќето садукеи биле аристократски. Тие потекнуваат од семејства со благородничко потекло кои биле многу добро поврзани во политичкиот пејзаж на нивното време. Можеме да ги наречеме „стари пари“ во модерна терминологија. Поради ова, садукеите обично биле добро поврзани со владејачките власти меѓу римската влада. Имаа голема политичка моќ.

Исто така види: Храна на Библијата: Целосна листа со референци

Фарисеите, од друга страна, биле потесно поврзани со обичните луѓе од еврејската култура. Тие беа типично трговци или сопственици на бизниси кои станаа доволно богати за да го свртат своето внимание кон проучувањето и толкувањето на Светото писмо - „нови пари“, со други зборови. Додека садукеите имаа многуполитичка моќ поради нивните врски со Рим, фарисеите имаа голема моќ поради нивното влијание врз масите луѓе во Ерусалим и околните области.

И покрај овие разлики, и фарисеите и садукеите можеа да ги здружат силите против некој што и двајцата го сметаа за закана: Исус Христос. И двајцата беа инструментални во работата на Римјаните и луѓето да се заложат за смртта на Исус на крстот.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат О'Нил, Сем. „Разликата меѓу фарисеите и садукеите во Библијата“. Научи религии, 26 август 2020 година, learnreligions.com/the-difference-between-pharisees-and-sadducees-in-the-bible-363348. О'Нил, Сем. (2020, 26 август). Разликата помеѓу фарисеите и садукеите во Библијата. Преземено од //www.learnreligions.com/the-difference-between-pharisees-and-sadducees-in-the-bible-363348 O'Neal, Sam. „Разликата меѓу фарисеите и садукеите во Библијата“. Научете религии. //www.learnreligions.com/the-difference-between-pharisees-and-sadducees-in-the-bible-363348 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.