Што е богохулење во Библијата?

Што е богохулење во Библијата?
Judy Hall

Бохулењето е чин на покажување презир, навреда или изразување недостаток на почит кон Бога; чинот на барање на атрибути на божество; пркосна непочитување кон нешто што се смета за свето.

Webster's New World College Dictionary го дефинира богохулењето како „профански или презир говор, пишување или дејство во врска со Бог или нешто што се смета за божествено; секоја забелешка или дејство што се смета за непочитување или непочитување; забелешка намерно исмејувајќи се или презир кон Бога“.

Во грчката литература, богохулењето се користело за навреда или потсмев на живи или мртви лица, како и на боговите, и вклучувало и сомневање во моќта или исмејување на природата на богот.

Богохулење во Библијата

Во сите случаи, богохулењето во Стариот Завет значи да се навреди Божјата чест, било директно да го напаѓа или индиректно да го исмева. Така, богохулењето се смета за спротивно од пофалбите.

Казната за богохулење во Стариот завет била смрт со каменување.

Болсфемијата добива пошироко значење Во Новиот завет да ја вклучи клеветата на луѓето, ангелите, демонските сили, како и Бог. Така, секој вид на клевета или исмејување на било кој е целосно осуден во Новиот завет.

Исто така види: Деветте благородни доблести на Асатру

Клучни библиски стихови за богохулењето

И синот на жената Израелка го хули Името и проколна. Потоа го доведоа кај Мојсеј. Неговата мајка се викаше Шеломит, ќерка наДибри, од племето Дан. (Левит 24:11, ESV)

Потоа тајно поттикнаа луѓе кои рекоа: „Го слушнавме како зборува богохулни зборови против Мојсеј и против Бога“. (Дела 6:11, ESV)

И кој ќе каже збор против Синот Човечки, ќе му биде простено, но кој зборува против Светиот Дух, нема да му се прости ниту во овој век, ниту во идниот век . (Матеј 12:32, ESV)

„но кој хули против Светиот Дух никогаш нема прошка, туку е виновен за вечен грев“ - (Марко 3:29, ESV)

И на секој што ќе каже збор против Синот Човечки, ќе му се прости, но на оној што хули против Светиот Дух, нема да му се прости (Лука 12:10, ESV)

Исто така види: Христијански песни за Божјото создавање

Како што штотуку прочитавме, хулата против Светиот Дух е непростлив грев. Поради оваа причина, многумина веруваат дека тоа едноставно значи постојано, тврдоглаво отфрлање на евангелието на Исус Христос. Ако не го прифатиме Божјиот бесплатен дар за спасение , не може да ни се прости. Ако го негираме влезот на Светиот Дух во нашите животи, не можеме да бидеме исчистени од неправедноста. моќта на сатаната. Сепак, други веруваат дека тоа значи да се обвини Исус Христос дека е опседнат од демон.

Изговор на богохулење

BLASS-feh-mee

Пример

Се надевам дека ќеникогаш не вршете богохулење против Бога.

(Извори: Elwell, W. A., & Beitzel, B. J., Baker Encyclopedia of the Bible ; Easton, M. G., Easton's Bible Dictionary . Њујорк: Харпер и засилувач ; Браќа.)

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Ферчајлд, Мери. „Дефиниција за богохулење во Библијата“. Научи религии, 25 август 2020 година, Learnreligions.com/what-is-blasphemy-700714. Ферчајлд, Мери. (2020, 25 август). Дефиниција за богохулење во Библијата. Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-blasphemy-700714 Fairchild, Mary. „Дефиниција за богохулење во Библијата“. Научете религии. //www.learnreligions.com/what-is-blasphemy-700714 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.