Што е познато паганско животно?

Што е познато паганско животно?
Judy Hall

Во некои традиции на модерниот паганизам, вклучувајќи ги и различните патеки на Викан, концептот на познато животно е вграден во пракса. Денес, познатото често се дефинира како животно со кое имаме магична врска, но за волја на вистината, концептот е малку покомплексен од ова.

Исто така види: Што е ветената земја во Библијата?

Историја на познатото

За време на европскиот лов на вештерки, „се вели дека ѓаволот им ги дава на вештерките“, според „Енциклопедија на вештерки и вештерки“ на Розмари Гили. " Тие беа, во суштина, мали демони кои можеа да бидат испратени да извршат вештерско барање. Иако мачките - особено црните - биле омилениот сад за живеење на таков демон, понекогаш се користеле кучиња, жаби и други мали животни.

Во некои скандинавски земји, познавачите се поврзуваа со духовите на земјата и природата. Се верувало дека самовилите, џуџињата и другите елементарни суштества живеат во физичките тела на животните. Штом се појави христијанската црква, оваа практика отиде под земја - затоа што секој друг дух освен ангел мора да биде демон. За време на ерата на лов на вештерки, многу домашни животни биле убиени поради нивната поврзаност со познати вештерки и еретици.

За време на судењата на вештерките во Салем, малку се зборува за практиката на познавања на животните, иако еден човек беше обвинет за охрабрување куче да нападне по пат на магични средства. Кучето,Интересно, беше суден, осуден и обесен.

Во шаманистичките практики, познатото животно воопшто не е физичко суштество, туку мисловен облик или духовен ентитет. Често патува астрално или служи како магичен чувар против оние кои би можеле да се обидат психички да го нападнат шаманот.

Многу луѓе во неопаганската заедница го адаптираа терминот да значи вистинско, живо животно. Ќе наидете на многу Пагани кои имаат придружник на животни што го сметаат за нивно познато - иако ова е кооптирање на првобитното значење на зборот - и повеќето луѓе повеќе не веруваат дека тоа се духови или демони кои живеат на животно. Наместо тоа, тие имаат емоционална и психичка врска со мачката, кучето или што и да е, кои се усогласени со моќта на својот човечки партнер.

Наоѓање познат

Не секој има, не му треба, па дури и не сака познато. Ако имате животно придружник како домашно милениче, како мачка или куче, обидете се да работите на зајакнување на вашата психичка врска со тоа животно. Книгите како „Animal Speak“ на Тед Ендрус содржат неколку одлични совети за тоа како да го направите ова.

Ако некое животно се појавило во вашиот живот неочекувано - како мачка скитник што се појавува редовно, на пример - можно е психички да ви е привлечено. Сепак, не заборавајте прво да ги исклучите секојдневните причини за неговото појавување. Ако ја оставате храната за локалната дивамачиња, тоа е многу пологично објаснување. Слично на тоа, ако видите ненадеен прилив на птици, размислете за сезоната -- дали земјата се одмрзнува, што ја прави храната подостапна? Не сите посетители на животни се магични - понекогаш, тие само доаѓаат да ги посетат.

Ако сакате да нацртате познато нешто за вас, некои традиции веруваат дека тоа можете да го направите со медитација. Најдете мирно место за да седите непречено и дозволете му на вашиот ум да талка. Додека патувате, може да наидете на разни луѓе или предмети. Фокусирајте ја вашата намера да се сретнете со животински придружник и проверете дали ќе стапите во контакт со некој.

Авторката и уметничка Сара Ен Лолес вели:

„[Познавачите на животните] те избираат тебе, а не обратно. Секој би сакал нивната позната да е мечка, волк, планински лав, лисица - сите вообичаени осомничени — но во реалноста тоа обично не е така. Во повеќето случаи, чирак вештерка или шаман започнува со помали помалку моќни помошници на животни и со текот на времето како што се зголемува нивната моќ и знаење тие стекнуваат посилни и помоќни познавања на животните. Имајте на ум дека големината на животното не ја одразува неговата моќ бидејќи некои од најмоќните животни се и најмалите. Во случаи на вистинско наследно вештерство или шаманизам, познавањата на животните може да се наследат од старешина што умира бидејќи тие имаат интерес за вас како семејство. не можете да изберете еден, можете да ги барате и да ги поканите во вашиот живот,но не можете да побарате кое животно ќе бидат."

Покрај познатите, некои луѓе прават магична работа со она што се нарекува моќно животно или духовно животно. Моќното животно е духовен чувар со кој некои луѓе се поврзуваат. Сепак, слично како и другите духовни ентитети, не постои правило или упатство кое вели дека мора да го имате. Вие сте до.

Исто така види: Единаесет правила на Земјата од црквата на СатанатаЦитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Вигингтон, Пети. „Што е познато паганско животно?“ Учете религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/what-is-an-animal-familiar -2562343. Вигингтон, Пети. (2023, 5 април). Што е познато паганско животно? Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-an-animal-familiar-2562343 Вигингтон, Пети. Pagan Animal Familiar?" Learn Religions. //www.learnreligions.com/what-is-an-animal-familiar-2562343 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирај цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.