Што е Светата тајна? Дефиниција и примери

Што е Светата тајна? Дефиниција и примери
Judy Hall

Тајните се некои од најмалку разбраните и најпогрешно претставените елементи на католичкиот молитвен живот и посветеност. Што точно е светата тајна, и како тие се користат од католиците?

Што вели балтиморскиот катехизам?

Прашањето 292 од Балтиморскиот катехизам, пронајдено во Лекцијата дваесет и третата од првото издание за причестување и лекцијата дваесет и седмата од изданието за потврда, го поставува прашањето и одговорот на вака:

Прашање: Што е светата тајна?

Одговор: Светата тајна е сè што е издвоено или благословено од Црквата за да се возбудат добри мисли и да се зголеми посветеноста, и преку овие движења на Срцето за да го прости превентивниот грев.

Исто така види: Леј линии: Магична енергија на Земјата

Какви работи се Сакраменталите?

Фразата „сè што е издвоено или благословено од Црквата“ може да наведе некој да мисли дека таинствата се секогаш физички предмети. Многу од нив се; некои од најчестите тајни вклучуваат света вода, бројаница, распетија, медали и статуи на светци, свети карти и скапулари. Но, можеби најчестата таинственост е дејство, наместо физички предмет - имено, Крстниот знак.

Исто така види: Марија, Мајка на Исус - Понизна Божја слуга

Значи, „одвоено или благословено од Црквата“ значи дека Црквата препорачува употреба на дејството или ставката. Во многу случаи, се разбира, физичките предмети што се користат како тајни се всушност благословени, а вообичаено е за католиците кога добиваат нова бројаница или медал илискапулар, да го однесат кај нивниот парохиски свештеник за да го замолат да го благослови. Благословот ја означува употребата на која ќе се стави предметот - имено, дека ќе се користи во служба на обожавањето на Бога.

Како Сакраменталите ја зголемуваат посветеноста?

Сакраменталите, без разлика дали се работи како Крстниот знак или предмети како скапулар, не се магични. Самото присуство или употреба на светата тајна не прави некого посвет. Наместо тоа, светите тајни имаат за цел да не потсетат на вистините на христијанската вера и да ја привлечат нашата имагинација. Кога, на пример, користиме света вода (таинство) за да го направиме знакот на Крстот (уште една тајна), се потсетуваме на нашето крштевање и жртвата на Исус, Кој нè спаси од нашите гревови. Медалите, статуите и светите карти на светците нè потсетуваат на доблесните животи што ги воделе и ја поттикнуваат нашата имагинација да ги имитираме во нивната посветеност на Христа.

Како зголемената посветеност го отстранува вечниот грев?

Меѓутоа, можеби изгледа чудно да се размислува за зголемена посветеност што ги поправа последиците од гревот. Зарем католиците не треба да учествуваат во Светата Тајна Исповед за да го направат тоа?

Тоа секако е точно за смртниот грев, кој, како што забележува Катехизмот на Католичката црква (пар. 1855), „го уништува милосрдието во срцето на човекот со сериозно прекршување на Божјиот закон“ и „го одвраќа човекот од Бога“. Меѓутоа, вечниот грев не ја уништува милосрдието, туку едноставно го ослабува;не ја отстранува осветувачката благодат од нашата душа, иако ја ранува. Со практикување на милосрдието — љубовта — можеме да ја поништиме штетата направена од нашите навредливи гревови. Сакраменталите, со тоа што не инспирираат да живееме подобар живот, можат да помогнат во овој процес.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Richert, Scott P. "What Is a Sacramental?" Научете религии, 25 август 2020 година, learnreligions.com/what-is-a-sacramental-541890. Ричерт, Скот П. (2020, 25 август). Што е Светата тајна? Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-a-sacramental-541890 Richert, Scott P. "What Is a Sacramental?" Научете религии. //www.learnreligions.com/what-is-a-sacramental-541890 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.