Што вели Библијата за судбината?

Што вели Библијата за судбината?
Judy Hall

Кога луѓето велат дека имаат судбина или судбина, тие навистина мислат дека немаат контрола врз сопствените животи и дека се отстапени на одреден пат кој не може да се промени. Концептот му дава контрола на Бога, или на кое било врховно битие кое личноста го обожава. На пример, Римјаните и Грците верувале дека судбините (трите божици) ги плетеле судбините на сите луѓе. Никој не можеше да го промени дизајнот. Некои христијани веруваат дека Бог однапред го одредил нашиот пат и дека ние сме само знаци во неговиот план. Меѓутоа, други библиски стихови нè потсетуваат дека Бог можеби ги знае плановите што ги има за нас, но ние имаме одредена контрола врз нашата сопствена насока.

Еремија 29:11 - „Зашто ги знам плановите што ги имам за тебе“, вели Господ. „Тие се планови за добро, а не за катастрофа, за да ти дадат иднина и надеж. " (NLT)

Судбина наспроти слободна волја

Иако Библијата зборува за судбината, таа обично е предодреден исход врз основа на нашите одлуки. Размислете за Адам и Ева: Адам и Ева не биле предодредени да јадат од Дрвото, туку биле дизајнирани од Бог да живеат во градината засекогаш. Тие имаа избор да останат во градината со Бога или да не ги слушаат Неговите предупредувања, но сепак го избраа патот на непослушноста. Ги имаме истите избори кои го дефинираат нашиот пат.

Постои причина зошто ја имаме Библијата како водич. Тоа ни помага да носиме побожни одлуки и нѐ држи на послушен пат што нѐ спречуванесакани последици. На Бог му е јасно дека имаме избор да Го сакаме и да Го следиме... или не. Понекогаш луѓето го користат Бога како жртвено јагне за лошите работи што ни се случуваат, но навистина почесто нашите сопствени избори или изборите на оние околу нас водат до нашата ситуација. Звучи грубо, а понекогаш е така, но она што се случува во нашите животи е дел од нашата сопствена слободна волја.

Исто така види: Водич за проучување на библиска приказна Раѓањето на Мојсеј

Јаков 4:2 - „Сакаш, но немаш, па убиваш. Сакаш, но не можеш да го добиеш она што го сакаш, па се караш и се караш. Немаш затоа што немаш прашај го Бога“. (NIV)

Значи, кој е одговорен?

Значи, ако имаме слободна волја, дали тоа значи дека Бог не контролира? Еве каде работите можат да станат лепливи и збунувачки за луѓето. Бог е сè уште суверен - Тој е сè уште семоќен и сеприсутен. Дури и кога правиме лоши избори или кога работите ќе ни паднат во скут, Бог сè уште има контрола. Сè уште е дел од Неговиот план.

Размислете за контролата што ја има Бог како роденденска забава. Планирате забава, ги поканите гостите, купувате храна и добивате залихи за украсување на собата. Испраќате пријател да ја земе тортата, но тој одлучува да направи пит стоп и не ја проверува тортата двапати, со што ќе се појави доцна со погрешна торта и нема да ви остави време да се вратите во пекарата. Овој пресврт на настаните може или да ја уништи забавата или можете да направите нешто за да функционира беспрекорно. За среќа, имаш некоишлаг кој остана од тоа време кога и печеше торта за мајка ти. Потребни ви се неколку минути за да го промените името, да ја послужите тортата, а никој не знае поинаку. Тоа е сепак успешната забава што првично ја планиравте.

Така работи Бог. Тој има планови и би сакал точно да го следиме Неговиот план, но понекогаш правиме погрешни избори. За тоа служат последиците. Тие ни помагаат да се вратиме на патот по кој Бог сака да бидеме - ако го прифаќаме тоа.

Има причина зошто толку многу проповедници не потсетуваат да се молиме за Божјата волја за нашите животи. Затоа се обраќаме до Библијата за одговори на проблемите со кои се соочуваме. Кога треба да донесеме некоја голема одлука, секогаш прво треба да гледаме на Бога. Погледнете го Дејвид. Тој очајно сакаше да остане во Божјата волја, па често му се обраќаше на Бог за помош. Тоа беше еден момент кога не се обрати кон Бога, кога ја донесе најголемата, најлошата одлука во својот живот. Сепак, Бог знае дека сме несовршени. Затоа Тој толку често ни нуди прошка и дисциплина. Тој секогаш ќе биде подготвен да не врати на вистинскиот пат, да нè носи низ лоши времиња и да биде нашата најголема поддршка.

Исто така види: Богот на богатството и божествата на просперитетот и парите

Матеј 6:10 - Дојдете и поставете го своето царство, така што сите на земјата ќе ви се покоруваат, како што ви се слуша на небото. (CEV)

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Махони, Кели. „Што вели Библијата за судбината“. Учи религии, 27 август 2020 година, learnreligions.com/the-bible-says-за-судбината-712779. Махони, Кели. (2020, 27 август). Што вели Библијата за судбината. Преземено од //www.learnreligions.com/the-bible-says-about-fate-712779 Махони, Кели. „Што вели Библијата за судбината“. Научете религии. //www.learnreligions.com/the-bible-says-about-fate-712779 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.