Што значи Окото на Промислата?

Што значи Окото на Промислата?
Judy Hall

Окото на промислата е реално прикажано око во еден или повеќе дополнителни елементи: триаголник, излив на светлина, облаци или сите три. Симболот се користи стотици години и може да се најде во многу поставки, и световни и религиозни. Вклучен е во официјалните печати на различни градови, витражите на црквите и во Француската декларација за правата на човекот и граѓанинот.

За Американците, најпознатата употреба на окото е на Големиот печат на Соединетите Држави, кој е прикажан на задната страна на банкнотите од 1 долар. На тој приказ, окото во триаголник лебди над пирамида.

Што значи Окото на Промислата?

Првично, симболот го претставувал Божјото око што гледа се. Некои луѓе продолжуваат да го нарекуваат „око што гледа сѐ“. Изјавата генерално имплицира дека Бог гледа благонаклоно кон кој било напор што го користи симболот.

Окото на Промислата користи голем број симболи кои би биле познати на оние што го гледаат. Триаголникот се користи со векови за да го претстави христијанското тројство. Изливите на светлина и облаците најчесто се користат за прикажување на светоста, божественоста и Бога.

Светлина

Светлината претставува духовно просветлување, не само физичко просветлување, а духовното осветлување може да биде откровение. Бројни крстови и други религиозни скулптури вклучуваат рафали насветлина.

Исто така види: Изреки 23:7 - Како што мислиш, таков си

Постојат бројни дводимензионални примери на облаци, светлосни изливи и триаголници што се користат за прикажување на божеството:

  • Името на Бог (тетраграматонот) напишано на хебрејски и опкружено со облак
  • Триаголник (всушност, трикетра) опкружен со излив на светлина
  • Хебрејскиот тетраграмат кој опкружува три триаголници, секој пука со своја светлина
  • Зборот „Бог“ напишано на латински опкружен со изливи на светлина

Промисла

Промисла значи божествено водство. До 18 век, многу Европејци - особено образовани Европејци - повеќе не веруваа конкретно во христијанскиот Бог, иако веруваа во некој вид на единствен божествен ентитет или моќ. Така, Окото на Промислата може да упатува на добротворното водство на која било божествена моќ што може да постои.

Големиот печат на Соединетите Држави

Големиот печат вклучува Око на Промислата што лебди над недовршена пирамида. Оваа слика е дизајнирана во 1792 година.

Исто така види: Кога е Вознесение четврток и Вознесение недела?

Според објаснувањето напишано истата година, пирамидата означува сила и времетраење. Окото кореспондира со мотото на печатот, „Annuit Coeptis“, што значи „тој го одобрува овој потфат“. Второто мото, „Novus ordo seclorum“, буквално значи „нов поредок на вековите“ и го означува почетокот на американската ера.

Декларација за правата на човекот и граѓанинот

Во 1789 година, во пресретна Француската револуција, француското национално собрание ја објави Декларацијата за правата на човекот и граѓанинот. Окото на Провиденс се наоѓа на врвот на сликата од тој документ создадена истата година. Уште еднаш, тоа подразбира божествено водство и одобрување на она што се случува.

Масоните

Масоните почнаа јавно да го користат симболот во 1797 година. Многу теоретичари на заговор инсистираат дека појавата на овој симбол во Големиот печат докажува масонско влијание врз основањето на американската влада, но Масоните никогаш не користеле око со пирамида.

За волја на вистината, Големиот печат всушност го прикажува симболот повеќе од една деценија пред Масоните да почнат да го користат. Освен тоа, никој што го дизајнирал одобрениот печат не бил масонски. Единствениот Мејсон вклучен во проектот беше Бенџамин Френклин, чиј сопствен дизајн за Големиот печат никогаш не беше одобрен.

Окото на Хорус

Постојат многу споредби помеѓу Окото на Промислата и Египетското Око на Хорус. Секако, употребата на иконографијата на очите има долга историска традиција, и во двата од овие случаи, очите се поврзуваат со божественост. Сепак, таквата сличност не треба да се земе како сугестија дека едниот дизајн свесно еволуирал од другиот.

Покрај присуството на око во секој симбол, двата немаат графички сличности. Окото на Хорус е стилизирано, додека Окото наПромислата е реална. Покрај тоа, историското Око на Хорус постоело самостојно или во врска со различни специфични египетски симболи. Никогаш не бил во облак, триаголник или излив на светлина. Некои модерни прикази на Окото на Хорус ги користат тие дополнителни симболи, но тие се доста модерни, кои датираат не порано од крајот на 19 век.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Бејер, Кетрин. „Окото на промислата“. Научи религии, 3 септември 2021 година, learnreligions.com/eye-of-providence-95989. Бејер, Кетрин. (2021, 3 септември). Окото на Промислата. Преземено од //www.learnreligions.com/eye-of-providence-95989 Beyer, Catherine. „Окото на промислата“. Научете религии. //www.learnreligions.com/eye-of-providence-95989 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.