Целта на исламската фраза „Алхамдулилах“

Целта на исламската фраза „Алхамдулилах“
Judy Hall

„Алхамдулилах“, исто така напишано „ал-Хамди Лил лах“ и „ал-хамдулилах“, се изговара „ал-ХАМ-ду-ЛИ-лах“ и значи „Пофалба на Аллах“ или Бог. Тоа е фраза што муслиманите често ја користат во разговорот, особено кога му благодарат на Бога за благословите.

Значењето на Алхамдулила

Постојат три дела на фразата:

Исто така види: Кршење на проклетство или шеснаесетник - како да се скрши магија
  • Ал, што значи „на“
  • Хамду, што значи „пофалба“
  • Ли-лах, што значи „Алах“ (зборот „Алах“ е всушност комбинација од „ал“, што значи „на“ и „илах“, што значи „божество“ или „Бог“. 6>

Постојат четири можни англиски преводи на Алхамдулилах, сите многу слични:

Исто така види: Кој бил Ахан во Библијата?
  • „Сите пофалби се за Аллах.“
  • „Сите пофалби Му припаѓа само на Бога."
  • "Сите пофалби и благодарност му припаѓаат на Аллах."
  • "Пофалба му е на Аллах."

Значењето на Алхамдулилах

Исламската фраза „алхамдулилах“ може да се користи на неколку различни начини. Во секој случај, говорникот му се заблагодарува на Алах:

  • Алхамдулилах може да се користи како секуларен извик на задоволство, многу како што Американците би можеле да го користат изразот „Фала му на Бога“. На пример: „Алхамдулилах! на животот или дарот на успех, здравје или сила.
  • Алхамдулилах може да се користи во молитвата. Заблагодарувајќи му се на Алах, креаторот на сите нешта, се крева молитва конБог.
  • Алхамдулилах може да се користи како термин за прифаќање за искушенија и тешкотии што се пред нас. Со други зборови, може да се каже „Алхамдулилах“ во сите ситуации бидејќи сите ситуации се создадени од Бога.

Муслиманите и благодарноста

Изразувањето благодарност е еден од темелите во животот на муслиманите и е високо пофален во исламот. Еве четири начини да се користи алхамдулилах во заблагодарувањето на Аллах:

Кажете „Алхамдулила“ по благословите и тешкотиите. Кога работите одат како што треба, единственото нешто што Аллах го бара за возврат е вашата благодарност. Исто така, изразете му благодарност на Аллах што ве спасил од неволја. Куранот вели: „И запомни кога Господарот твој објави: „Ако сте благодарни, јас сигурно ќе ви ја зголемам [наклоноста]. Но, ако негирате, навистина, мојата казна е тешка.'“

Спомнувањето на Аллах во секое време, особено за време на намазот, е облик на благодарност. Молете се на време, не заборавајте на задолжителните намази и, ако е можно, направете суна (факултативни молитви) и дуа (лични молитви) во спомен на се што Аллах ви дал. Куранот вели: „Кој прави добра, без разлика дали е машко или женско, додека е верник, ние сигурно ќе го натераме да живее убав живот и сигурно ќе им ја дадеме нивната награда [во ахирет] според најдоброто. што правеа порано“.

Помагањето на друго лице е знак на вистински муслиман. Кога ќе видите соученик или колега пократокпари за ручек, понуди да го споделите вашиот ручек или купете го ручекот со соученикот. И двајцата можете да кажете „Алхамдулилах“. Куранот вели: „Што се однесува до оние кои веруваа и правеа добри дела, ќе им бидат Градините за прибежиште, како сместување за она што го работеа“.

Однесувајте се кон другите со почит, достоинство и еднаквост. Колку повеќе се држите подалеку од лошите постапки и мисли, толку повеќе ги почитувате зборовите на Алах и покажувате благодарност за сè што тој направил за вас. Мухамед забележал: „Оној кој верува во Аллах и во последниот ден, не му наштетува на ближниот, и тој што верува во Аллах и во последниот ден, му покажува гостопримство на својот гостин, а тој што верува во Аллах и во последниот ден, зборува добро или молчи. .“

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Huda. „Целта на исламската фраза „Алхамдулилах“. Научи религии, 27 август 2020 година, learnreligions.com/islamic-phrases-alhamdulillah-2004284. Худа. (2020, 27 август). Целта на исламската фраза „Алхамдулилах“. Преземено од //www.learnreligions.com/islamic-phrases-alhamdulillah-2004284 Huda. „Целта на исламската фраза „Алхамдулилах“. Научете религии. //www.learnreligions.com/islamic-phrases-alhamdulillah-2004284 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.