Вовед во книгата Битие

Вовед во книгата Битие
Judy Hall

Книгата Битие го прикажува создавањето на светот - универзумот, земјата, човештвото и сите други форми на живот. Како книга на почетоците, таа го открива нестариот план во Божјето срце да има свој народ, издвоен да му се поклонува.

Книга Битие

 • Автор : Мојсеј е заслужен како автор на Битие.
 • Датум на пишување : Битие е напишана околу 1450-1410 п.н.е..
 • Напишано до : Книгата е напишана до народот на Израел и сите идни читатели на Библијата. Пејзаж : Битието е сместено во регионот на Блискиот Исток. Местата во Битие ги вклучуваат рајската градина, планините на Арарат, Вавилон, Ур, Харан, Шехем, Хеброн, Вирсавеа, Ветил и Египет.
 • Историски контекст : Извештаите во Битие опфаќа околу 2.000 години од историјата на Израел, од создавањето до доаѓањето на Израел на периферијата на веќе населената ветена земја. Битие, Излез, Левит, Броеви и Второзаконие). Во рамките на хебрејската Библија, Битие припаѓа на еврејската Тора , хебрејски термин што значи „закон“, „учење“ или „инструкции“.

  Битие се нарекува книга на почетоци или книга на потекло. Грчкиот збор генеза значи „потекло“, „раѓање“ или „почеток“. Старите Евреи ја нарекоа книгата Bereshith , што значи „На почетокот“, кои се првите зборови од текстот. Понекогаш се нарекува и „Прва книга Мојсеева“.

  Клучни теми во Книгата Битие

  Книгата Битие ја поставува сцената за остатокот од Светото писмо. Без основата на Битие, остатокот од Библијата нема да има смисла.

  Главната тема во Битие се почетоците. Книгата го раскажува потеклото на небото и земјата, на сите создадени нешта, на човечкото семејство, на Божјиот заветен однос со луѓето, на гревот, на откупувањето, на нациите, јазиците и Божјиот избран народ Израел.

  Битие нè учи за проблемот со гревот и за Божјиот план за спасение. Го открива карактерот на Бог и неговата немилосрдна потрага да го обнови скршеното заедништво меѓу луѓето и самиот него.

  Приказните во Битие ја откриваат природата на Бог како Творец и Откупител; вредноста на човечкиот живот (создаден според Божјиот лик и за неговата цел); страшните последици од непослушноста и гревот (одвојување на човекот од Бога); и прекрасното ветување за спасение и простување преку претстојниот Месија.

  Клучни ликови

  • Адам и Ева, првиот маж и првата жена, се создадени според Божјиот лик. Преку нивниот престап (падот на човекот), гревот влезе во човечкиот род.
  • Ное стана вториот татко на човечкиот род. До негово време, широко распространетарасипаноста на земјата предизвикала Бог да испрати голем потоп оставајќи само остаток од живот на земјата. Божјата благодат ги зачувала животите на Ное и неговото семејство. Тогаш Бог склучи завет дека никогаш повеќе нема да ја уништи земјата со потоп.
  • Авраам и Сара беа избрани да бидат татко и мајка на Израел, Божјиот избран народ.
  • Исак и Ревека го исполнија Божјото чудо ветување на Авраам дека ќе направи од неговите потомци голема нација.
  • Синовите на Јаков ќе пораснат да ги водат дванаесетте племиња на Израел.
  • Преку Јосиф, еврејскиот народ стана нација и се насели во земја на Египет.

  Клучни стихови

  Битие 1:27

  Така Бог го создаде човекот според својот лик, според ликот на Бог го создал; машко и женско ги создаде. (NIV)

  Битие 2:18, 20-24

  Господ Бог рече: „Не е добро човекот да биде сам. Јас ќе направам помошник погоден за него“. ...Но за Адам не беше пронајден соодветен помошник. Така Господ Бог го заспива човекот; и додека спиеше, му зеде едно од ребрата на човекот и го затвори со месо. Тогаш Господ Бог направи жена од реброто што го извади од човекот, и ја донесе кај човекот.

  Исто така види: Историја на прагматизмот и прагматичката филозофија

  Човекот рече:

  „Ова е сега коска од моите коски

  и месо од моето месо;

  ќе се нарече „жена“.

  зашто таа беше извадена од човек“.

  Поради оваа причина човекот ќе го остави својот татко имајка и се соедини со неговата жена, и тие ќе станат едно тело. (NIV)

  Битие 12:2-3

  „Ќе те направам голем народ

  и ќе те благословам;

  Ќе го направам твоето име големо,

  а ти ќе бидеш благослов. проклетство;

  и сите народи на земјата

  ќе бидат благословени преку тебе." (NIV)

  Исто така види: 9 познати татковци во Библијата кои даваат достојни примери

  Преглед на книгата Битие

  • Приказна за создавањето - Битие 1:1-2:3.
  • Приказна за Адам и Ева - Битие 2:4-5:32.
  • Приказна на Ное - Битие 6: 1-11:32.
  • Приказната на Авраам - Битие 12:1-25:18.
  • Приказната на Исак - Битие 25:19-28:9.
  • Приказната на Јакова - Битие 28:10-36:43.
  • Приказната на Јосиф - Битие 37:1-50:26.
  Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Вовед во книгата Битие“. Учи религии, 8 февруари 2021 година, Learnreligions.com/book-of-genesis-701143. Ферчајлд, Мери. (2021, 8 февруари). Вовед во книгата Битие. Преземено од //www.learnreligions.com/book-of-genesis-701143 Fairchild, Mary. „Вовед во книгата Битие“. Научете религии. //www.learnreligions.com/book-of-genesis-701143 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.