Зло дефиниција: Библиско проучување за злобата

Зло дефиниција: Библиско проучување за злобата
Judy Hall

Зборот „зло“ или „зло“ се појавува низ Библијата, но што значи тоа? И зошто, многу луѓе прашуваат, дали Бог дозволува зло?

Меѓународната библиска енциклопедија (ISBE) ја дава оваа дефиниција за злите според Библијата:

„Состојба да се биде злобен; ментално непочитување на правдата , праведност, вистина, чест, доблест; зло во мислата и животот; изопаченост; грешност; криминалност“.

Иако зборот злоба се појавува 119 пати во Библијата на кралот Џејмс од 1611 година, тој е термин кој ретко се слуша денес и се појавува само 61 пати во англиската стандардна верзија, објавена во 2001 година. ESV едноставно користи синоними на неколку места .

Употребата на „зло“ за опишување на вештерки од бајките ја девалвира нејзината сериозност, но во Библијата, терминот беше жестоко обвинување. Всушност, тоа што е злобно понекогаш носи Божјо проклетство врз луѓето.

Кога злобата донесе смрт

По падот на човекот во рајската градина, не требаше долго време гревот и злобата да се рашират по целата земја. Со векови пред Десетте заповеди, човештвото измислило начини да го навреди Бога:

И Бог виде дека злобата на човекот е голема на земјата и дека секоја имагинација на мислите на неговото срце постојано е само зла. (Битие 6:5, KJV)

Не само што луѓето се претворија во зло, туку и нивната природа беше зла цело време. Бог беше толку тажен наситуација тој одлучи да ги избрише сите живи суштества на планетата - со осум исклучоци - Ное и неговото семејство. Светото писмо го нарекува Ное непорочен и вели дека одел со Бога.

Единствениот опис што Битие го дава за злобата на човештвото е дека Земјата била „исполнета со насилство“. Светот стана корумпиран. Потопот ги уништи сите освен Ное, неговата сопруга, нивните три сина и нивните жени. Тие беа оставени повторно да ја населат земјата.

Исто така види: Тринаесетте папи од петтиот век

Со векови подоцна, злобата повторно го привлече Божјиот гнев. Иако во Битие не се користи „злоста“ за да се опише градот Содом, Авраам бара од Бога да не ги уништува праведниците со „злобните“. Научниците долго време претпоставуваа дека гревовите на градот вклучуваат сексуален неморал бидејќи толпата се обидела да силува двајца машки ангели кои Лот ги засолнил во својот дом. 1 Тогаш Господ врне дожд од небото врз Содом и Гомора и од Господа сулфур и оган; И ги сруши тие градови и сета рамнина и сите жители на градовите и она што растеше на земјата. (Битие 19:24-25, KJV)

Бог, исто така, удрил неколку поединци мртви во Стариот завет: жената на Лот; Ер, Онан, Авиу и Надав, Оза, Навал и Јеровоам. Во Новиот завет, Ананија и Сафира и Ирод Агрипа умреле брзо од Божјата рака. Сите беа зли, според дефиницијата на ISBE погоре.

Како започнала злобата

Светото писмо учи дека гревот започнал сонепослушноста на човекот во рајската градина. Имајќи го предвид изборот, Ева, а потоа Адам, тргнаа по својот пат наместо Божјиот. Таа шема се пренесувала низ вековите. Овој првороден грев, наследен од генерација на генерација, го заразил секое човечко суштество што некогаш се родило.

Во Библијата, злобата е поврзана со обожавање на пагански богови, сексуален неморал, угнетување на сиромашните и суровост во војувањето. Иако Светото Писмо учи дека секој човек е грешник, малкумина денес се дефинираат себеси како зли. Злото, или неговиот современ еквивалент, злото има тенденција да се поврзува со масовни убијци, сериски силувачи, злоставувачи на деца и дилери на дрога - за споредба, многумина веруваат дека тие се доблесни.

Исто така види: Божества на ловот

Но Исус Христос поучува поинаку. Во својата Проповед на гората, тој ги изедначи лошите мисли и намери со дела:

Сте слушнале дека за нив било кажано од старите времиња: „Не убивај; и кој ќе убие, ќе биде во опасност од судот. на соборот: но секој што ќе рече: „Будало“, ќе биде во опасност од пеколниот оган. (Матеј 5:21-22, КЈВ)

Исус бара да ја држиме секоја заповед, од најголема до најмала. Тој поставува стандард што не може да го исполнат човечките суштества:

Затоа бидете совршени,како што е совршен вашиот Отец небесен. (Матеј 5:48, KJV)

Божјиот одговор на злобата

Спротивно на злото е праведноста. Но, како што истакнува Павле, „Како што е напишано, нема ниту еден праведен, ниту еден“. (Римјаните 3:10, KJV)

Човечките суштества се целосно изгубени во својот грев, неспособни да се спасат. Единствениот одговор на злобата мора да дојде од Бога.

Но, како може Бог кој сака да биде и милостив и праведен? Како може да им прости на грешниците за да ја задоволи неговата совршена милост, а да ја казни злобата за да ја задоволи својата совршена правда?

Одговорот беше Божјиот план за спасение, жртвата на неговиот единствен Син, Исус Христос, на крстот за гревовите на светот. Само безгрешен човек може да се квалификува да биде таква жртва; Исус бил единствениот безгрешен човек. Ја зеде казната за злобата на целото човештво. Бог Отецот покажал дека го одобрува плаќањето на Исус со тоа што го воскреснал од мртвите.

Меѓутоа, во неговата совршена љубов, Бог не принудува никого да го следи. Светото писмо учи дека само оние кои ќе го добијат неговиот дар за спасение со доверба во Христа како Спасител ќе одат на небото. Кога веруваат во Исус, им се припишува неговата праведност и Бог ги гледа не како зли, туку свети. Христијаните не престануваат да грешат, но нивните гревови се простени, минати, сегашни и идни, поради Исус.

Исус многупати предупредил дека луѓето кои го отфрлаат Божјотоблагодатта оди во пеколот кога ќе умрат. Нивната злоба се казнува. Гревот не се игнорира; се плаќа или на Крстот на Голгота или од непокајаните во пеколот.

Добрата вест, според евангелието, е дека Божјото простување е достапно за секого. Бог сака сите луѓе да дојдат кај него. Последиците од злобата е невозможно да се избегнат само човечките суштества, но со Бога, сè е возможно.

Извори

  • Меѓународна стандардна библиска енциклопедија, Џејмс Ор, уредник.
  • Bible.org
  • Biblestudy.org
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Која е дефиницијата за злите во Библијата? Научи религии, 27 август 2020 година, learnreligions.com/wicked-bible-definition-4160173. Ферчајлд, Мери. (2020, 27 август). Која е дефиницијата за злите во Библијата? Преземено од //www.learnreligions.com/wicked-bible-definition-4160173 Fairchild, Mary. „Која е дефиницијата за злите во Библијата? Научете религии. //www.learnreligions.com/wicked-bible-definition-4160173 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.