7 начини да добиете бесплатна Библија

7 начини да добиете бесплатна Библија
Judy Hall

Ако штотуку прогуглавте, Како да добиете бесплатна Библија без да украдете од хотелска соба , вие сте на вистинскиот пат. Вистината е дека на нашите пријатели во The Gideons International не им пречи ако ги земете тие бесплатни Библии покрај креветот. Библиите на Гидеон се сместени во хотелските соби токму за патниците на кои можеби им треба. (Добра идеја е, сепак, да побарате дозвола од хотелот пред да ја земете Библијата.) Значи, постои еден сигурен и лесен начин да се добие бесплатна Библија. Еве уште неколку:

7 начини да се добие бесплатна Библија

На своите страници, самата Библија тврди дека е инспирираната реч Божја или „од Бога вдишена“ (2. Тимотеј 3 :16; 2. Петрово 1:21). Тоа е, всушност, најпродаваната книга на сите времиња, со милијарди примероци дистрибуирани низ целиот свет на повеќе од 2.400 јазици. Со толку многу примероци во оптек денес, секој што сака да ја чита Библијата би требало да може релативно лесно да добие една.

Сепак, прво, предупредување: пред да побарате бесплатна Библија, проверете дали ја добивате од доверлива служба која ќе ви испрати сигурен превод.

1. Контактирајте со локална црква

Еден од најлесните и можеби најдобрите начини да се добие бесплатна Библија е да се јавите во локална црква. Повеќето големи и мали цркви имаат вишок „оставени“ Библии во нивниот „изгубен и пронајден“ плакар. Некои цркви имаат толку многу непотврдени Библии што мора да ги прашаатлокален затворски терен да дојде и да ги дистрибуира до затворениците.

Не е невообичаено црквите да чуваат залихи од нови Библии специјално за подарување на посетители кои немаат. Затоа, не биди срамежлив. Ако навистина ви треба Библија, повеќето цркви што поучуваат за Библијата со задоволство ќе ве постават.

2. Преземете бесплатна библиска апликација

Ако сте отворени за користење на дигитална Библија, оваа опција бара само малку труд. Прилично е лесно да се најдат бесплатни библиски софтверски апликации за користење на вашиот паметен телефон, таблет или десктоп компјутер. Еве список што содржи пет одлични (и бесплатни) библиски софтверски апликации за преземање:

  • YouVersion
  • Daily Audio Bible
  • E-SWORD
  • Проектот SWORD
  • Верата доаѓа со слушање - преземете бесплатна аудио библија (MP3)

3. Користете бесплатна онлајн Библија

Многу одлични веб-локации се дизајнирани да ви помогне бесплатно да ја читате, пребарувате и проучувате Библијата онлајн. Некои нудат повеќе библиски верзии, преводи и јазици, планови за читање на Библијата и референтни материјали. Ако имате компјутер или мобилен уред и пристап до интернет, нема да имате проблем да добиете бесплатна онлајн Библија. Ова се три врвни опции:

  • BibleGateway.com
  • BlueLetterBible.org
  • BibleStudyTools.com

4. Контакт Вашата локална библиотека

Повеќето локални библиотеки имаат различни Библии за посетителите да ги користат и позајмуваат. Некои библиотекидури и понуди избор на книги за јавноста да ги чува, со бесплатни Библии кои често се наоѓаат овде.

5. Побарајте Библија од FreeBible.net

FreeBibles.net ветува дека ќе испрати нова или нежно користена Библија на секој во САД кој не може да си дозволи да купи. Барањата се ограничени на едно по лице и едно по адреса , но освен овие едноставни правила, нема улов. Повеќето министерства ќе испратат само Нов Завет, или нивната „бесплатна“ понуда доаѓа со прикачени низи. Не само што FreeBibles.net испраќа целосна Библија, туку тие го покриваат и превозот и ветуваат дека нема да ве контактираат со никакво барање. FreeBibles не може да гарантира конкретен превод, и тие ги испраќаат Библиите само по пошта на луѓе кои имаат потреба или се во затвор.

Исто така види: Разликата меѓу фарисеите и садукеите

6. Побарајте Библија од Соединетите Американски Држави BibleSociety.com

Вообичаено, Библиското друштво на Соединетите држави ветува дека ќе испрати Библија на секој што сака. Едноставно барање ќе успее. Веб-страницата на општеството обезбедува формулар за поднесување барања. Исполнувањето трае околу 30 дена. Во најголем дел, Библиското друштво на Соединетите Држави нуди целосни Библии од верзијата на кралот Џејмс само.

Исто така види: Разлики во Вика, вештерство и паганизам

7. Побарајте Библија од MyFreeBible.org

MyFreeBible.org ги поканува читателите да ја искусат моќта на Божјата жива реч што го менува животот и ветува дека ќе испрати новозаветна Библија на англиски јазик (NIV) . Барањата се ограничени на една Библија по лице и само едно барање. Дозволидо шест до осум недели за поштенска испорака. Во моментов, MyFreeBible испорачува само во Соединетите Држави.

Контактирајте со библиско друштво

Ако барате голема понуда на Библии за дистрибуција на службата, размислете за едно од овие библиски друштва. Обично, тие нудат разумни цени за нарачки на големо. Добивањето бесплатни Библии може да биде можно. Сепак, исполнувањето не е загарантирано.

  • Американско библиско друштво
  • Гидеонс Интернационал прифаќа барања за Библии во следните области на потреба: хотели и мотели; болници, старечки домови и засолништа за семејно насилство; училишта, колеџи и универзитети; војска, сили за спроведување на законот, пожарникари и ЕМТ; затвори и затвори.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „7 лесни начини да се добие бесплатна Библија“. Научи религии, 5 април 2023 година, Learnreligions.com/how-to-obtain-a-free-bible-701263. Ферчајлд, Мери. (2023, 5 април). 7 лесни начини да добиете бесплатна Библија. Преземено од //www.learnreligions.com/how-to-obtain-a-free-bible-701263 Fairchild, Mary. „7 лесни начини да се добие бесплатна Библија“. Научете религии. //www.learnreligions.com/how-to-obtain-a-free-bible-701263 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.