7-те најдобри книги за почетници будисти

7-те најдобри книги за почетници будисти
Judy Hall

Нашите уредници независно ги истражуваат, тестираат и препорачуваат најдобрите производи; можете да дознаете повеќе за нашиот процес на преглед овде. Може да добиеме провизии за купувања направени од нашите избрани врски.

На Запад, многумина од нас го започнуваат своето патување со будизмот со читање книга. За мене, книгата беше Чудото на свесноста од Тич Нат Хан. За вас, тоа можеби беше (или ќе биде) друга книга. Не тврдам дека знам која би можела да биде „најдобрата“ почетна будистичка книга, бидејќи мислам дека тоа е индивидуална работа. Понекогаш одредена книга длабоко ќе допре една личност, но целосно ќе „пропушти“ друга личност. Сепак, сите книги наведени овде се добри, а можеби една е книгата што ќе ве допре.

„Буда и неговите учења“ уредени од Самуел Берхолц и Шераб Чоџин Кон

Купи на Амазон Купи на Barnesandnoble.com Купи на Bookshop.org

Во Буда и Неговите учења , уредниците Берхолц и Кон составија прекрасна книга „преглед“ за будизмот. Претставува есеи од современи учители на многу будистички традиции, и Теравада и Махајана, заедно со кратки избори од антички текстови. Авторите на есеите ги вклучуваат Бхику Боди, Ајахн Чах, Пема Чодрон, 14-тиот Далај Лама, Тих Нахат Хан, Шунриу Сузуки и Чогјам Трунгпа.

Книгата започнува со кратка биографија на историскиот Буда и објаснување за тоа како будизмотрастеше и се развиваше. Вториот дел ги објаснува основните учења. Дел III се фокусира на развојот на Махајана, а Дел IV го запознава читателот со будистичката тантра.

„Будизам за почетници“ од Thubten Chodron

Купи на Amazon Купи на Barnesandnoble.com Купи на Bookshop.org

The Ven. Тубтен Чодрон е ракоположена калуѓерка во тибетската традиција Гелугпа. Таа е исто така родум од Калифорнија која предавала во училишниот систем во Лос Анџелес пред да започне со својата будистичка практика. Од 1970-тите таа студирала со многу од големите учители на тибетскиот будизам, вклучувајќи ја и Неговата Светост Далај Лама. Денес таа пишува и патува, предавајќи будизам и е основач на опатијата Сравасти во близина на Њупорт, Вашингтон.

Во Будизам за почетници Чодрон ги претставува основите на будизмот во разговорен формат со прашања и одговори. Луѓето кои ја препорачуваат оваа книга велат дека авторот добро ги расчистува недоразбирањата за будизмот и обезбедува будистичка перспектива за современите прашања.

Исто така види: Магично заземјување, центрирање и техники за заштита

„Срцето на учењето на Буда“ од Тих Нхат Хан

Купи на Амазон Купи на Barnesandnoble.com Купи на Bookshop.org

Вен. Thich Nhat Hahn е виетнамски зен-мајстор и активист за мир, кој има напишано неколку одлични книги. Срцето на учењето на Буда е добра придружна книга за читање по Чудото на свесноста .

Исто така види: Што е старешина во црквата и во Библијата?

Во Срцето научењето на Буда Тих Нат Хан го води читателот низ основните доктрини на будизмот, почнувајќи од Четирите благородни вистини, Осумкратниот пат, Трите скапоцени камења, петте сканда или агрегати и многу повеќе.

„The Miracle of Mindfulness“ од Thich Nhat Hanh

Купи на Amazon Купи на Barnesandnoble.com Купи на Bookshop.org

Прво објавена во 1975 година, оваа мала, едноставна, јасна книга оттогаш е на многу листи за „најдобри будистички книги за почетници“. Нејзината едноставност е, на некој начин, измамничка. Во неговите мудри совети за живеење посреќен и поприземен живот, внимателен кон сегашниот момент, се некои од најлуцидните објаснувања за основните будистички учења што сум ги видел насекаде.

Препорачувам да ја следите оваа книга или со Срцето на учењето на Буда или на Валпола Рахула Што учеше Буда.

„Отворено срце, јасно Ум“ од Thubten Chodron

Купи на Амазон Купи на Barnesandnoble.com Купи на Bookshop.org

Луѓето кои уживаа во Отворено срце, бистар ум велат дека обезбедува лесен за читање , разговорен вовед во основниот будизам, заснован на практична примена во секојдневниот живот. Чодрон ги нагласува психолошките, а не мистичните аспекти на будистичката практика, што според читателите ја прави нејзината книга полична и попристапна од повозвишените дела на другите големи учители.

„Пат со срце“ од ЏекКорнфилд

Купи на Амазон Купи на Barnesandnoble.com Купи на Bookshop.org

Џек Корнфилд, психолог, го научил будизмот како монах во манастирите Теравада во Тајланд, Индија и Бурма. Пат со срце , поднаслов Водич низ опасностите и ветувањата на духовниот живот , ни покажува како практиката фокусирана на медитација може да ни помогне да престанеме да бидеме во војна со себе и да водиме повеќе живот со отворено срце.

Корнфилд ги нагласува психолошките аспекти на будистичката практика. Читателите кои бараат повеќе информации за доктрините на Теравада можеби ќе сакаат да прочитаат Пат со срце заедно со Што учеше Буда на Валпола Рахула.

„Што учеше Буда“ од Валпола Рахула

Купи на Амазон Купи на Barnesandnoble.com Купи на Bookshop.org

Валпола Рахула (1907-1997) беше монах од Теравада и научник од Шри Ланка, кој стана професор по историја и религии на Северозападен Универзитетот. Во Што учеше Буда , професорот ги објаснува основните учења на историскиот Буда, како што е запишано во најраните будистички списи.

Она што го научи Буда е мојот прирачник за основниот будизам многу години. Го користам толку многу како референца што истрошив два примерока, а сега истрошам трета. Кога имам прашање за термин или доктрина, ова е првата референтна книга на која се обраќам за основно објаснување. Ако јаскога предававте класа „вовед во будизмот“ на ниво на колеџ, ова ќе биде потребно читање.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ги вашите уредници на цитати, учете религии. „7-те најдобри книги за почетници будисти“. Научи религии, 6 април 2023 година, learnreligions.com/recommended-books-for-beginner-buddhists-449779. Уредници, научете религии. (2023, 6 април). 7-те најдобри книги за почетници будисти. Преземено од //www.learnreligions.com/recommended-books-for-beginner-buddhists-449779 Editors, Learn Religions. „7-те најдобри книги за почетници будисти“. Научете религии. //www.learnreligions.com/recommended-books-for-beginner-buddhists-449779 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.