8 Блажени мајки во Библијата

8 Блажени мајки во Библијата
Judy Hall

Осум мајки во Библијата одиграа клучна улога во доаѓањето на Исус Христос. Ниту еден од нив не бил совршен, но секој од нив покажал силна вера во Бог. Бог, пак, ги награди за нивната доверба во него.

Овие мајки живееле во доба кога жените често биле третирани како граѓани од втор ред, но сепак Бог ја ценел нивната вистинска вредност, исто како и денес. Мајчинството е еден од највисоките повици во животот. Дознај како овие осум мајки во Библијата ја полагаат својата надеж во Богот на невозможното и како тој докажал дека таквата надеж е секогаш добра.

Ева - Мајка на сите живи

Ева била првата жена и првата мајка. Без ниту еден модел или ментор, таа го трасираше мајчинскиот пат да стане „Мајка на сите живи“. Нејзиното име значи „живо суштество“ или „живот“.

Бидејќи Ева доживеала заедништво со Бог пред гревот и падот, таа веројатно го познавала Бог поблиску од која било друга жена после неа.

Таа и нејзиниот сопружник Адам живееле во Рајот, но го разгалеле слушајќи го сатаната наместо Бога. Ева претрпела страшна тага кога нејзиниот син Каин го убил својот брат Авел, но и покрај овие трагедии, Ева продолжила да го исполни својот дел во Божјиот план за населување на Земјата.

Сара - сопруга на Авраам

Сара била една од најважните жени во Библијата. Таа беше жена на Авраам, што ја направи мајка на нацијата Израел. Таа сподели воПатувањето на Авраам до ветената земја и сите ветувања што Бог ќе ги исполни таму.

Сепак, Сара беше неплодна. Таа зачна преку чудо и покрај нејзината старост. Сара била добра сопруга, лојална помошничка и градител со Авраам. Нејзината вера служи како светол пример за секој човек кој треба да чека Бог да дејствува.

Ревека - сопруга на Исак

Ревека беше уште еден матријарх на Израел. Како и нејзината свекрва Сара, таа беше неплодна. Кога нејзиниот сопруг Исак се молел за неа, Бог и ја отворил утробата на Ревека и таа зачнала и ги родила синовите близнаци Исав и Јаков.

За време на ерата кога жените обично биле покорни, Ребека била доста наметлива. Понекогаш Ревека ги земала работите во свои раце. Понекогаш тоа успеваше, но резултираше и со катастрофални последици.

Јохаведа - Мајката на Мојсеј

Јохабед, мајката на Мојсеј, Арон и Миријам, е една од потценетите мајки во Библијата, но сепак покажала огромна вера во Бога . За да избегне масовно колење на хебрејски момчиња, таа го оставила своето бебе во реката Нил, надевајќи се дека некој ќе го најде и ќе го одгледа. Бог толку работел што нејзиното бебе го нашла ќерката на фараонот. Јохабед дури и стана медицинска сестра на нејзиниот син, обезбедувајќи дека големиот водач на Израел ќе порасне под побожното влијание на неговата мајка во текот на неговите најобразовни години.

Бог силно го употребил Мојсеј за да ги ослободи Евреителуѓето од нивното 400-годишно ропство на ропството и да ги одведат во ветената земја. Писателот на Евреите му оддава почит на Јохавед (Евреите 11:23), покажувајќи дека нејзината вера ѝ дозволила да ја согледа важноста да го спаси животот на нејзиното дете за да може, пак, да го спаси својот народ. Иако во Библијата малку е напишано за Јохаведа, нејзината приказна моќно им зборува на денешните мајки.

Хана - Мајката на пророкот Самуил

Приказната на Хана е една од најтрогателните во целата Библија. Како и неколку други мајки во Библијата, таа знаеше што значи да се трпи долги години неплодност.

Во случајот на Хана, таа беше сурово исмејувана од другата жена на нејзиниот сопруг. Но, Хана никогаш не се откажа од Бог. Конечно, нејзините срдечни молитви беа одговорени. Таа го родила синот Самоил, а потоа направила нешто сосема несебично за да го испочитува своето ветување кон Бог. Бог ѝ даде предност на Хана со уште пет деца, што и донесе голем благослов во животот.

Витсавеа - сопругата на Давид

Витсавеа била предмет на страста на кралот Давид. Давид дури организирал да го убие нејзиниот сопруг Урија Хетеецот за да го тргне од патот. Бог бил толку незадоволен од постапките на Давид што го удрил бебето од таа заедница.

И покрај тешките околности, Витсавеја му останала лојална на Давид. Нивниот следен син, Соломон, Бог го сакаше и порасна и стана најголемиот израелски цар. Од лозата на Давид ќе дојдена Исус Христос, Спасителот на светот. А Витсавеа би ја имала истакнатата чест да биде една од само петте жени наведени во потеклото на Месијата.

Исто така види: Кои се имињата на облеката што ја носат исламските мажи?

Елизабета - Мајка на Јован Крстител

Неплодна во својата старост, Елизабета беше уште една од чудотворните мајки во Библијата. Таа зачна и роди син. Таа и нејзиниот сопруг го нарекоа Јован, како што ѝ наредил ангел.

Како и Ана пред неа, Елизабета му го посветила синот на Бога, а како синот на Хана, тој исто така станал голем пророк, Јован Крстител. Радоста на Елизабета беше целосна кога нејзината роднина Марија ја посети, бремена со идниот Спасител на светот.

Исто така види: Песни за раѓањето на Исус за да се слави Божиќ

Марија - Мајка на Исус

Марија била најпочитуваната мајка во Библијата, човечката мајка на Исус, која го спасила светот од неговите гревови. Иако била само млада, скромна селанка, Марија ја прифатила Божјата волја за нејзиниот живот.

Марија претрпе огромен срам и болка, но ниту еден момент не се посомнева во својот Син. Марија е многу наклонета од Бога, светол пример за послушност и потчинување на волјата на Отецот.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Завада, Џек. „8 мајки во Библијата кои добро му служеа на Бог“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/mothers-in-the-bible-701220. Завада, Џек. (2023, 5 април). 8 Мајки во Библијата кои добро му служеле на Бог. Преземено од //www.learnreligions.com/mothers-in-the-bible-701220Завада, Џек. „8 мајки во Библијата кои добро му служеа на Бог“. Научете религии. //www.learnreligions.com/mothers-in-the-bible-701220 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.