Архангел Рафаел, Ангел на исцелување

Архангел Рафаел, Ангел на исцелување
Judy Hall

Архангел Рафаел е познат како ангел на исцелување. Тој е полн со сочувство кон луѓето кои се борат физички, ментално, емоционално или духовно. Рафаел работи да ги приближи луѓето до Бога за да можат да го доживеат мирот што Бог сака да им го даде. Тој често се поврзува со радост и смеа. Рафаел, исто така, работи на лекување на животните и на Земјата, така што луѓето го поврзуваат со грижата за животните и напорите за животната средина.

Луѓето понекогаш бараат помош од Рафаел за: да ги излечи (од болести или повреди кои се од физичка, ментална, емоционална или духовна природа), да им помогне да ги надминат зависностите, да ги доведе до љубов и да ги чува безбедни додека патување.

Исто така види: Вуџи (Ву Чи): Не-манифестниот аспект на Тао

Рафаел значи „Бог лечи“. Други правописи на името на Архангел Рафаел вклучуваат Рафаел, Рефаел, Исрафел, Исрафил и Сарафиел.

Симболи

Рафаел често е прикажан во уметноста како држи стап што претставува исцелување или амблем наречен кадуцеус кој има стап и ја претставува медицинската професија. Понекогаш Рафаел е прикажан со риба (што се однесува на библиска приказна за тоа како Рафаел користи делови од риба во неговото исцелување), чинија или шише.

Исто така види: Биографија на кралот Соломон: Најмудриот човек кој некогаш живеел

Енергетска боја

Енергетската боја на Архангел Рафаел е Зелена.

Улога во религиозните текстови

Во Книгата на Тобит, која е дел од Библијата во католичката и православната деноминација, Рафаел ја покажува својата способност да лекува различни деловина здравјето на луѓето. Тие вклучуваат физичко исцелување при враќањето на видот на слепиот човек Тобит, како и духовно и емоционално исцелување во истерувањето на демонот на страста што ја мачел жената по име Сара. Стихот 3:25 објаснува дека Рафаел: „беше испратен да ги исцели и двајцата, чии молитви едно време беа упатени пред очите на Господа“. Наместо да прифати благодарност за неговото исцелувачко дело, Рафаел им кажува на Тобија и на неговиот татко Тобит во стихот 12:18 дека треба да ја изразат својата благодарност директно на Бога. „Што се однесува до мене, кога бев со вас, моето присуство не беше по некоја моја одлука, туку по волја на Бога; тој е оној кого треба да го благословувате додека сте живи, тој е оној што треба да го пофалите“.

Рафаел се појавува во Книгата на Енох, древен еврејски текст кој се смета за канонски од Евреите и христијаните од Бета Израел во Еритреја и Етиопија, православните цркви. Во стихот 10:10, Бог му дава на Рафаел исцелителна задача: „Врати ја земјата, која [паднатите] ангели ја расипаа; и објави му живот, за да го оживеам“. Водичот на Енох вели во стихот 40:9 дека Рафаел „претседава со секое страдање и секоја неволја“ на луѓето на Земјата. Зохар, религиозниот текст на еврејската мистична вера Кабала, вели во Битие, поглавје 23 дека Рафаел „е назначен да ја лекува земјата од нејзиното зло и неволја и од болестите на човештвото“.

НаХадисот, збирка на традициите на исламскиот пророк Мухамед, го именува Рафаел (кој се нарекува „Исрафел“ или „Исрафил“ на арапски) како ангел кој ќе дува во рог за да објави дека доаѓа Судниот ден. Исламската традиција вели дека Рафаел е мајстор на музиката кој пее пофалби на Бога на небото на повеќе од 1.000 различни јазици.

Други религиозни улоги

Христијаните од деноминации како што се католичката, англиканската и православната црква го почитуваат Рафаел како светец. Тој служи како светец-заштитник на луѓето во медицинската професија (како што се лекарите и медицинските сестри), пациентите, советниците, фармацевтите, љубовта, младите луѓе и патниците.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Хоплер, Витни. „Запознајте го Архангел Рафаел, Ангелот на исцелувањето“. Научи религии, 7 септември 2021 година, learnreligions.com/meet-archangel-raphael-angel-of-healing-124716. Хоплер, Витни. (2021, 7 септември). Запознајте го Архангел Рафаел, Ангелот на исцелувањето. Преземено од //www.learnreligions.com/meet-archangel-raphael-angel-of-healing-124716 Hopler, Whitney. „Запознајте го Архангел Рафаел, Ангелот на исцелувањето“. Научете религии. //www.learnreligions.com/meet-archangel-raphael-angel-of-healing-124716 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.