Дефиниран агностички атеизам

Дефиниран агностички атеизам
Judy Hall

Содржина

Дефиниција

Агностик атеист се дефинира како оној кој не знае со сигурност дали постојат богови или не, но кој исто така не верува во ниеден бог. Оваа дефиниција јасно покажува дека да се биде агностик и да се биде атеист не се исклучуваат меѓусебно. Знаењето и верувањето се поврзани, но одвоени прашања: Незнаењето дали нешто е вистина или не, не исклучува верување или неверување во тоа.

Исто така види: Вовед во религијата џедаи за почетници

Агностичкиот атеист често може да се третира како синоним за слаб атеист. Додека слабиот атеист го нагласува недостатокот на верување во богови, агностичкиот атеист нагласува дека не се прават никакви тврдења за знаење - и обично, недостатокот на знаење е важен дел од основата за недостатокот на верување. Агностичкиот атеист е веројатно етикета што се однесува на повеќето атеисти на Запад денес.

Исто така види: Вуџи (Ву Чи): Не-манифестниот аспект на Тао „Агностичкиот атеист тврди дека секое натприродно царство е инхерентно непознато од човечкиот ум, но овој агностик го суспендира своето расудување чекор поназад. за кое било натприродно суштество е непознато, исто така. Не можеме да имаме знаење за непознатото; затоа, заклучува овој агностик, не можеме да имаме знаење за постоењето на Бог. Бидејќи оваа разновидност на агностик не се потпишува на теистичкото верување, тој се квалификува како еден вид атеист . -Џорџ Х. Смит, Атеизам: случајот противБог Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Cline, Остин. „Дефиниран агностичен атеист“. Научете религии, 26 август 2020 година, learnreligions.com/agnostic-atheist-dictionary-definition-247755. Клајн, Остин. (2020, 26 август). Дефиниран агностичен атеист. Преземено од //www.learnreligions.com/agnostic-atheist-dictionary-definition-247755 Cline, Остин. „Дефиниран агностичен атеист“. Научете религии. //www.learnreligions.com/agnostic-atheist-dictionary-definition-247755 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.