Дознај што вели Библијата за праведноста

Дознај што вели Библијата за праведноста
Judy Hall

Праведноста е состојба на морално совршенство што Бог ја бара за да влезе во рајот.

Исто така види: Дали е реинкарнација во Библијата?

Меѓутоа, Библијата јасно вели дека човечките суштества не можат да постигнат праведност преку нивните сопствени напори: „Затоа никој нема да биде прогласен за праведен во Божјите очи со делата на законот; туку преку законот ние станете свесни за нашиот грев“. (Римјаните 3:20, NIV).

Законот или Десетте заповеди ни покажуваат колку далеку не ги исполнуваме Божјите мерила. Единственото решение за таа дилема е Божјиот план за спасение.

Христовата праведност

Луѓето добиваат праведност преку вера во Исус Христос како Спасител. Христос, безгрешниот Син Божји, го зеде на себе гревот на човештвото и стана спремна, совршена жртва, претрпувајќи ја казната што човештвото ја заслужува. Бог Отецот ја прифатил Исусовата жртва, преку која човечките суштества можат да се оправдаат.

За возврат, верниците добиваат праведност од Христа. Оваа доктрина се нарекува импутација. Христовата совршена праведност се применува на несовршените луѓе.

Стариот завет ни кажува дека поради гревот на Адам, ние, неговите потомци, ја наследивме неговата грешна природа. Бог воспоставил систем во времето на Стариот Завет во кој луѓето жртвувале животни за да ги искупат своите гревови. Се бараше пролевање крв.

Кога Исус влезе во светот, работите се променија. Неговото распнување и воскресение го задоволило Божјотоправдата. Христовата пролеана крв ги покрива нашите гревови. Не се потребни повеќе жртви или дела. Апостол Павле објаснува како ја примаме праведноста преку Христа во книгата Римјани.

Спасението преку ова признавање на праведноста е бесплатен дар, кој е доктрина на благодатта. Спасението по благодат преку вера во Исус е суштината на христијанството. Ниту една друга религија не нуди благодат. Сите тие бараат некој вид на дела во име на учесникот.

Изговор: RITE chuss ness

Исто така познат како: исправност, праведност, непорочност, праведност.

Пример:

Христовата праведност се припишува на нашата сметка и нè прави свети пред Бога.

Библиски стих за праведноста

Римјаните 3:21-26

Но сега Божјата праведност се покажа без законот , иако Законот и Пророците сведочат за тоа - Божјата праведност преку вера во Исус Христос за сите што веруваат. Зашто, нема разлика: зашто сите згрешија и не ја достигнаа славата Божја и се оправдани со Неговата благодат како дар, преку откупувањето што е во Христа Исуса, Кого Бог го предложи како помирување со својата крв, бидат примени со вера. Ова требаше да ја покаже Божјата праведност, бидејќи во своето божествено трпение тој ги помина претходните гревови. Тоа требаше да ја покаже својата праведност во сегашно време, за да може да биде праведеноправдувач на оној кој има вера во Исус.

Исто така види: Ебос во Сантерија - жртви и приноси

Извори: Излагачки речник на библиски зборови , уредено од Стивен Д. Рен; Нов тематски учебник , од рев. Р.А. Тори; Холман илустриран библиски речник , уреден од Чад Бренд, Чарлс Дрејпер и Арчи Ингланд; и The New Unger's Bible Dictionary , од Мерил Ф. Унгер.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Завада, Џек. „Научете што вели Библијата за праведноста“. Научете ги религиите, 5 април 2023 година, learnreligions.com/what-is-righteousness-700695. Завада, Џек. (2023, 5 април). Дознај што вели Библијата за праведноста. Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-righteousness-700695 Завада, Џек. „Научете што вели Библијата за праведноста“. Научете религии. //www.learnreligions.com/what-is-righteousness-700695 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.