Фолклор и легенди за земјата, воздухот, огнот и водата

Фолклор и легенди за земјата, воздухот, огнот и водата
Judy Hall

Во многу современи пагански системи на верување, има добар фокус на четирите елементи земја, воздух, оган и вода. Неколку традиции на Вика исто така вклучуваат и петти елемент, кој е дух или јас, но тоа не е универзално меѓу сите пагански патеки.

Концептот на четири елементи едвај е нов. Еден грчки филозоф по име Емпедокле е заслужен за космогената теорија на овие четири елементи кои се коренот на целата постоечка материја. За жал, голем дел од пишувањето на Емпедокле е изгубено, но неговите идеи остануваат со нас и денес и се широко прифатени од многу пагани.

Елементи и кардинални насоки во Вика

Во некои традиции, особено оние кои се наклонети кон Викана, четирите елементи и насоки се поврзани со караули. Тие се сметаат, во зависност од тоа кој барате, да бидат чувар или елементарно суштество, и понекогаш се повикуваат за заштита кога се фрла свет круг.

Исто така види: Историја или Басна за ремек-дело на рацете што се молат

Секој од елементите е поврзан со особини и значења, како и со насоки на компасот. Следниве насочувачки асоцијации се за северната хемисфера. Читателите на јужната хемисфера треба да ги користат спротивните кореспонденции. Исто така, ако живеете во област која има уникатни елементарни карактеристики, во ред е да ги вклучите. На пример, ако вашата куќа е на брегот на Атлантикот и има голем океан токму таму на исток од вас, тоа ево ред да се користи вода за исток!

Земјата

Поврзана на север, земјата се смета за врвен женски елемент. Земјата е плодна и стабилна, поврзана со Божицата. Самата планета е топка на животот и како што се врти тркалото на годината, можеме да гледаме како се одвиваат сите аспекти на животот: раѓање, живот, смрт и конечно повторно раѓање. Земјата е негувачка и стабилна, цврста и цврста, полна со издржливост и сила. Во кореспонденцијата на бои, и зелената и кафеавата се поврзуваат со земјата, од прилично очигледни причини. Во читањата на тарот, земјата е поврзана со оделото на петокули или монети.

Воздух

Воздухот е елемент на истокот, поврзан со душата и здивот на животот. Ако работите поврзани со комуникација, мудрост или моќ на умот, воздухот е елементот на кој треба да се фокусирате. Воздухот ги носи вашите неволји, ги разнесува кавгите и носи позитивни мисли на оние кои се далеку. Воздухот се поврзува со боите жолта и бела и се поврзува со тарот оделото на мечеви.

Оган

Огнот е прочистувачка, машка енергија поврзана со југот и поврзана со силна волја и енергија. Огнот и создава и уништува, и ја симболизира плодноста на Бога. Огнот може да заздрави или да наштети. Може да донесе нов живот или да го уништи старото и истрошеното. Во тарот, огнот е поврзан со костумот со стапче. За кореспонденција на бои, користете црвена и портокалова за оганздруженија.

Вода

Водата е женска енергија и многу поврзана со аспектите на Божицата. Се користи за лекување, чистење и прочистување, Водата е поврзана со запад и е поврзана со страста и емоциите. На многу духовни патишта, вклучувајќи го и католицизмот, осветената вода игра улога. Светата вода е обична вода со додадена сол, и обично над неа се кажува благослов или призив. Во некои викански завети, таквата вода се користи за да се освети кругот и сите алатки во него. Како што може да очекувате, водата е поврзана со сината боја, а тарот оделото на чашките.

Петтиот елемент

Во некои современи пагански традиции, петтиот елемент, оној на духот - исто така наречен Акаша или Етер - е вклучен во оваа листа. Духот е мост помеѓу физичкото и духовното.

Исто така види: 27-те најголеми женски уметници во христијанската музика

Дали треба да ги користите елементите?

Дали треба да работите со елементите, барем во класичниот контекст на земјата, воздухот, огнот и водата? Не, се разбира дека не, но имајте на ум дека значителна количина на неопаганско читање ја користи оваа теорија како основа и основа. Колку подобро го разбирате, толку подобро ќе бидете опремени да ја разберете магијата и ритуалот.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Вигингтон, Пети. „Четирите класични елементи“. Научи религии, 26 август 2020 година, Learnreligions.com/four-classical-elements-2562825. Вигингтон, Пети.(2020, 26 август). Четирите класични елементи. Преземено од //www.learnreligions.com/four-classical-elements-2562825 Wigington, Patti. „Четирите класични елементи“. Научете религии. //www.learnreligions.com/four-classical-elements-2562825 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.