Гедеон во Библијата го надмина сомнежот за да одговори на Божјиот повик

Гедеон во Библијата го надмина сомнежот за да одговори на Божјиот повик
Judy Hall

Приказната за Гедеон во Библијата е раскажана во Судии, поглавја 6-8. Неволниот воин е спомнат и во Евреите 11:32 меѓу хероите на верата. Гедеон, како и многумина од нас, се сомневаше во сопствените способности. Тој претрпе толку многу порази и неуспеси што дури и го стави Бог на тест не еднаш туку три пати.

Клучни достигнувања на Гедеон

  • Гедеон служел како петти главен судија над Израел.
  • Тој уништил олтар на паганскиот бог Ваал, поради што го добил името Јеруб -Ваал, што значи претендент со Ваал.
  • Гедеон ги обединил Израелците против нивните заеднички непријатели и преку Божјата сила ги победил.
  • Гедеон е наведен во Куќата на славните на верата во Евреите 11.

Гедеоновата приказна во Библијата

По седум години брутално угнетување од страна на Мадијамците, Израел извика кон Бога за олеснување. Еден непознат пророк им рекол на Израелците дека нивните бедни услови се резултат на тоа што заборавиле да му се посветат исклучиво на единствениот вистински Бог.

Гедеон е претставен во приказната како тајно млате жито во вино, јама во земја, па мадијамците не го видоа. Бог му се јави на Гедеон како ангел и рече: „Господ е со тебе, силен воин“. (Судии 6:12, NIV) Не пропуштајте ја навестувањето на хумор во поздравот на ангелот. „Моќниот воин“ тајно млате од страв од Мадијамците.

Гедеон одговорил:

„Прости ми, мојаГосподи, но ако Господ е со нас, зошто ни се случи сето тоа? Каде се сите негови чуда за кои ни кажуваа нашите предци кога рекоа: ‚Зар не нѐ изведе Господ од Египет?' Но, сега Господ нѐ остави и нѐ предаде во рацете на Мадијам.“ (Судии 6:13, NIV)

Уште два пати Господ го охрабри Гедеон, ветувајќи му дека ќе биде со него. Потоа Гедеон подготви оброк за Ангелот.Ангелот со својот стап го допре месото и бесквасниот леб, а карпата на која седеа исфрли оган и ја проголта жртвата. Потоа Гедеон извади руно, парче овча кожа со сè уште прикачена волна, молејќи го Бога да го покрие руно со роса преку ноќ, но оставете ја земјата околу неа сува. Бог го направи тоа. Конечно, Гедеон го замоли Бога да ја навлажни земјата преку ноќ со роса, но да го остави руното суво. Бог го направи и тоа.

Исто така види: Магичните употреби на темјанот

Бог беше трпелив со Гедеон затоа што тој го избра да ги победи Мадијамците, кои ја осиромашуваа земјата Израел со нивните постојани напади. Постојано и одново Господ го уверуваше Гедеон што ќе постигне неговата моќна сила преку него. Свесен за својата слабост и застрашувачката задача пред Него, Гедеон бил идеално средство за огромното дело на Господа на избавување.

Гедеон собра огромна војска од околните племиња, но Бог го намали нивниот број на само 300. Нема да има сомнеж дека победата е од Господа, а не од моќта на војската.

Таа ноќ, Гедеон му дал на секој човек по една труба и факел скриени во грнчарски сад. На неговиот знак, тие трубеа, ги скршија теглите за да ги откријат факелите и извикуваа: „Меч за Господа и за Гедеон!“ (Судии 7:20, NIV)

Бог го натерал непријателот да паничи и да се сврти еден против друг. Гидеон повикал засилување и тие ги гонеле напаѓачите уништувајќи ги.

Подоцна во животот, Гедеон зеде многу жени и роди 70 сина. Неговиот син Авимелех, роден од наложница, се побунил и ги убил сите 70 свои полубраќа. Авимелех умрел во битка, ставајќи крај на неговото кратко, злобно владеење.

Животот на овој херој на верата заврши со тажна нота. Во гнев ги казнил Соккот и Фануил затоа што не помогнале во неговата војна против мадијамските кралеви Кога народот сакал да го направи Гедеон нивен крал, тој одбил, но зел злато од нив и направил ефод, света облека, веројатно за да ја одбележи победата. За жал, народот беше залутан од него, обожавајќи го како идол. Семејството на Гедеон не го следеше неговиот Бог.

Позадина

Името Гидеон значи „оној што сече на парчиња“. Родниот град на Гедеон бил Офра, во долината Језраел. Татко му беше Јоас од племето Манасија. Во својот живот, Гедеон работел како земјоделец, воен командант и судија над Израел 40 години. Тој беше татко на Авимелех, како и седумдесет неименувани синови.

Јаки страни

  • Иако Гедеон бавно веруваше, откако беше убеден во Божјата моќ, тој беше лојален следбеник кој ги слушаше Господовите упатства.
  • Гедеон беше природен водач на луѓето.

Слабости

  • На почетокот, верата на Гедеон беше слаба и му требаше доказ од Бога.
  • Тој покажа голем сомнеж кон Спасителот на Израел.
  • Гедеон направи ефод од мадијамско злато, што му стана идол на неговиот народ.
  • Исто така, зеде странец за наложница, со син што се претвори во зло.

Животни лекции од Гедеон

Бог може да постигне големи работи преку нас ако ги заборавиме нашите слабости, се надеваме на Господ и го следиме неговото водство. „Испуштањето руно“, или тестирањето на Бога, е знак на слаба вера. Гревот секогаш има лоши последици.

Клучни библиски стихови

Судии 6:14-16

„Прости ми, господару“, одговорил Гедеон, „но како да спасам Израел? Мојот род е најслаб во Манасија, а јас сум најмал во моето семејство“. Господ одговори: „Јас ќе бидам со тебе, и ќе ги уништиш сите Мадијамци, без да оставиш никого жив“. (NIV)

Судии 7:22

Кога затрубаа триста труби, Господ ги натера луѓето низ логорот да се свртат еден против друг со своите мечеви. (NIV)

Судии 8:22-23

Израелците му рекоа на Гедеон: „Владеј над нас - ти, твојот син и твојот внук - затоа што си спасил ние од раката на Мадијам“. НоГедеон им рече: „Јас нема да владеам над вас, ниту мојот син ќе владее со вас. Господ ќе владее со вас“. (NIV)

Исто така види: Дали католиците треба да ја чуваат својата пепел на целата среда од пепел?Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. „Запознајте го Гедеон: Сомнител издигнат од Бога“. Научи религии, 27 август 2020 година, learnreligions.com/gideon-the-reluctant-warrior-701151. Завада, Џек. (2020, 27 август). Запознајте го Гедеон: Сомнител што го подигнал Бог. Преземено од //www.learnreligions.com/gideon-the-reluctant-warrior-701151 Завада, Џек. „Запознајте го Гедеон: Сомнител издигнат од Бога“. Научете религии. //www.learnreligions.com/gideon-the-reluctant-warrior-701151 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.