Како муслиманите користат молитвени килими

Како муслиманите користат молитвени килими
Judy Hall

Муслиманите често се гледаат како клекнуваат и се ничкуваат на мали везени килими, наречени „молитвени килими“. За оние кои не се запознаени со употребата на овие килими, тие може да изгледаат како мали „ориентални теписи“ или едноставно убави парчиња вез.

Исто така види: Значењето на осветувањето на благодатта

Употреба на молитвени килими

За време на исламските молитви, верниците се поклонуваат, клекнуваат и се ничкуваат на земјата во смирение пред Бога. Единствениот услов во исламот е молитвите да се извршуваат на чисто подрачје. Молитвените килими не се универзално користени од муслиманите, ниту пак посебно се бараат во исламот. Но, тие станаа традиционален начин за многу муслимани да обезбедат чистота на нивното место за молитва и да создадат изолиран простор за да се концентрираат во молитвата.

Килимите за молитва обично се долги околу еден метар (или три стапки), што е доволно за возрасен да може удобно да ги собере кога клечи или ничкум. Модерните, комерцијално произведени килими често се направени од свила или памук.

Додека некои килими се направени во еднобојни бои, тие обично се украсени. Дизајните често се геометриски, цветни, арабески или прикажуваат исламски знаменитости како Кааба во Мека или џамија Ал-Акса во Ерусалим. Тие обично се дизајнирани така што килимот има дефинитивен „горе“ и „долу“ - дното е местото каде што стои обожавателот, а горниот дел покажува кон насоката на молитвата.

Кога ќе дојде време за молитва, богослужителот го положува килимот на земја, за даврвот покажува кон Мека, Саудиска Арабија. По молитвата, килимот веднаш се превиткува или витка и се остава за следна употреба. Ова осигурува дека килимот останува чист.

Исто така види: Контактирајте го вашиот ангел чувар со пораки за мирис

Арапскиот збор за молитвен килим е „сајада“, кој доаѓа од истиот корен збор ( SJD ) како „масџед“ (џамија) и „суџуд“ (поклонување).

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Huda. „Исламски молитвени килими“. Научи религии, 26 август 2020 година, learnreligions.com/how-prayer-rugs-are-used-2004512. Худа. (2020, 26 август). Исламски молитвени килими. Преземено од //www.learnreligions.com/how-prayer-rugs-are-used-2004512 Huda. „Исламски молитвени килими“. Научете религии. //www.learnreligions.com/how-prayer-rugs-are-used-2004512 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.