Кажи молитва за спасение и прими го Исус Христос денес

Кажи молитва за спасение и прими го Исус Христос денес
Judy Hall

Молитвата за спасение, позната од многу христијани како „Молитва на грешниците“, е молитва што некој би ја кажал за да се покае од гревот, да побара од Бога прошка, да го исповеда верувањето во Исус Христос и да го прифати како Господ и Спасител. Кажувањето молитва за спасение е првиот чекор во вашиот однос со Бог.

Ако мислите дека Библијата нуди вистина за патот до спасението, но не сте го направиле чекорот да станете христијанин, тоа е толку едноставно како да ја молите оваа молитва. Можете да се молите сами, користејќи свои зборови. Не постои посебна формула. Само моли се од твоето срце на Бога, и тој ќе те спаси . Ако се чувствувате изгубено и не знаете што да се молите, еве една молитва за спасение што можете да ја следите:

Исто така види: Биографија на Кори тен Бум, херој на холокаустот

Молитва за спасение

Драг Господи,

Признавам дека сум грешник. Направив многу работи што не ти се допаѓаат. Животот го живеев само за себе. Жал ми е и се каам. Те молам да ми простиш.

Верувам дека си умрел на крстот за мене, за да ме спасиш. Ти го направи она што јас не можев да го направам за себе. Доаѓам кај вас сега и ве замолувам да ја преземете контролата над мојот живот; ти го давам. Помогни ми од овој ден да го живеам секој ден за тебе и на начин кој ти е угоден.

Те сакам Господе и ти благодарам што цела вечност ќе ја поминам со тебе.

0>Амин.

Кратка молитва за спасение

Еве уште една кратка молитва за спасение што евангелските пастири често ја молат со луѓето на олтарот:

ДрагиГосподи Исусе,

Ти благодарам што умре на крстот за мојот грев. Те молам прости ми. Дојдете во мојот живот. Те примам како мој Господ и Спасител. Сега, помогни ми да живеам за тебе до крајот на овој живот.

Во името на Исус, се молам.

Амин.

Исто така види: Рош Хашана во Библијата - Празник на трубите

Дали постои официјална молитва на грешникот?

Молитвите за спасение погоре не се официјални молитви. Тие се наменети само да се користат како водичи или примери за тоа како можете да разговарате со Бог и да побарате од Исус Христос да стане ваш Господ и Спасител. Можете да ги приспособите овие молитви или да користите свои зборови.

Не постои волшебна формула или пропишан модел што треба да се следи за да се добие спасение. Се сеќавате на злосторникот кој висеше на крстот покрај Исус? Неговата молитва се состоела само од овие зборови: „Исусе, сети се на мене кога ќе дојдеш во своето царство“. Бог знае што е во нашите срца. Нашите зборови не се толку важни.

Некои христијани го нарекуваат овој тип на молитва „Молитва на грешниците“. Иако терминот не се наоѓа во Библијата, концептот е заснован во Светото Писмо:

Ако изјавиш со својата уста: „Исус е Господ“ и веруваш во твоето срце дека Бог го воскреснал од мртвите, ќе се спасиш . Зашто со своето срце веруваш и се оправдуваш, а со уста ја исповедаш својата вера и се спасуваш. (Римјаните 10:9-10, NIV)

Псалм 51

Во Псалм 51, цар Давид побарал од Бога прошка. Ова е уште еден пример на молитва за спасение воБиблијата:

Помилуј ме, Боже, поради твојата непрекината љубов. Поради твоето големо сочувство, избриши ја дамката од моите гревови. Исчисти ме од мојата вина. Очисти ме од мојот грев. Зашто го препознавам мојот бунт; ме прогонува дење и ноќе. Против тебе и само тебе згрешив; Го направив она што е зло во твоите очи... Очисти ме од моите гревови, и јас ќе бидам чист; измиј ме и ќе бидам побел од снег. О, врати ми ја повторно радоста; ти ме скрши - сега пушти ме да се радувам.

Не гледај во моите гревови. Отстрани ја дамката од мојата вина. Создади во мене чисто срце, Боже. Обнови го лојалниот дух во мене. Не ме бркај од твоето присуство и не земај го твојот Свети Дух од мене. Врати ми ја радоста на твоето спасение и направи ме подготвен да ти се покорувам...Жртвата што ја посакуваш е скршен дух. Нема да го отфрлиш скршеното и покајно срце, Боже.

(Извадоци од Псалм 51, NLT)

Што сега?

Ако штотуку сте се молеле искрена молитва со вера и се прашувате што да правите следно како нов христијанин, проверете ги овие корисни предлози:

  • Спасението е по благодат, преку вера. Нема ништо што сте направиле, или што некогаш можете да направите, за да го заслужите тоа. Спасението е бесплатен дар од Бога. Сè што треба да направите е да го примите!
  • Кажете некому за вашата одлука. Важно е некому да му кажете да го направи тоа јавно, безбедно и цврсто. Најдете брат или сестра во Господ икажи му или ѝ: „Еј, решив да го следам Исус“. Кажи некому денес ако можеш. Тоа е одличен начин да се запечати договорот.
  • Разговарајте со Бог секој ден. Не мора да користите големи фенси зборови. Нема правилни и погрешни зборови. Само биди свој. Секојдневно благодарете му на Господа за вашето спасение. Молете се за другите кои имаат потреба. Барајте ја неговата насока. Молете се Господ да ве исполнува секојдневно со својот Свет Дух. Нема ограничување за молитвата. Може да се молите со затворени или отворени очи, додека седите или стоите, клекнете или лежите на креветот, каде било, во секое време.
  • Најдете црква и приклучете се некаде.
  • Откријте 4 основни работи до духовен раст.
  • Научете ги основите на христијанството.
Наведете ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Молитва за спасение“. Научете ги религиите, 5 април 2023 година, learnreligions.com/a-prayer-of-salvation-701284. Ферчајлд, Мери. (2023, 5 април). Молитва за спасение. Преземено од //www.learnreligions.com/a-prayer-of-salvation-701284 Fairchild, Mary. „Молитва за спасение“. Научете религии. //www.learnreligions.com/a-prayer-of-salvation-701284 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.