Кога е Велики петок во оваа и во други години

Кога е Велики петок во оваа и во други години
Judy Hall

Велики петок, денот на кој христијаните ја одбележуваат смртта на Исус Христос на крстот, паѓа на различен датум секоја година. Кога е Велики петок?

Исто така види: Вовед во религијата џедаи за почетници

Како се одредува датумот на Велики петок?

Велики петок е вториот ден од Велигденскиот Тридуум, трите дена пред Велигден, за време на кој христијаните ги одбележуваат Христовите страдања. Бидејќи зависи од датумот на Велигден, а Велигден е подвижен празник, датумот на Велики петок се менува секоја година. (За повеќе информации, видете Кога е Велигден? и Како се пресметува датумот на Велигден?)

Кога е Велики петок оваа година?

Еве го датумот на кој ќе се слави Велики петок оваа година:

 • Велики петок 2019: 19 април 2019 година

Кога е Велики петок во идните години?

Еве ги датумите на кои ќе се слави Велики петок следната година и во наредните години:

Исто така види: Дефиниција за распнување - антички метод на извршување
 • Велики петок 2020 година: 10 април 2020 година
 • Велики петок 2021 година: 2 април 2021 година
 • Велики петок 2022 година: 15 април 2022 година
 • Велики петок 2023 година: 7 април 2023 година
 • Велики петок 2024 година: 29 март 2024 година
 • Велики петок 2025 година: 18 април 2025 година
 • Велики петок 2026 година: 3 април 2026 година
 • Велики петок 2027 година: 26 март 2027 година
 • Велики петок 2028 година: 14 април 2028
 • Велики петок 2029: 30 март 2029
 • Велики петок 2030: 19 април 2030

Кога беше Велики петок во претходните години?

Еве ги датумите кога паѓаше Велики петок во претходните години, враќајќи се во 2007 година:

 • Велики петок 2007 година: 6 април 2007 година
 • Велики петок 2008: 21 март 2008
 • Велики петок 2009: 10 април 2009
 • Велики петок 2010: 2 април 2010 година
 • Велики петок 2011 година: 22 април 2011 година
 • Велики петок 2012 година: 6 април 2012 година
 • Велики петок 2013 година: 29 март 2013 година
 • Велики петок 2014 година: 18 април 2014 година
 • Велики петок 2015 година: 3 април 2015 година
 • Велики петок 2016 година: 25 март 2016 година
 • Велики петок 2017 година: 14 април 2017 година
 • Велики петок 2018: 30 март 2018

ЧПП на Велики петок

 • Дали Велики петок е Свет ден на обврските?
 • Дали католиците можат да јадат месо на Велики петок?
 • Зошто Велики петок се нарекува добар?
 • Дали треба да се дистрибуира причест на Велики петок?

Кога е . . .

 • Кога е Богојавление?
 • Кога е крштевањето на Господ?
 • Кога е Марди Грас?
 • Кога започнува постот?
 • Кога завршува постот?
 • Кога е постот?
 • Кога е пепел среда?
 • Кога е денот на Свети Јосиф?
 • Кога Дали е Благовештение?
 • Кога е Лаетаре недела?
 • Кога е Светата недела?
 • Кога е Цветници?
 • Кога е Велики четврток?
 • Кога е Велика сабота?
 • Кога е Велигден?
 • Кога е Божествената милост недела?
 • Кога е Вознесението?
 • Кога е Педесетница Недела?
 • Кога е Троица?
 • Кога е празникотна Свети Антониј?
 • Кога е Корпус Кристи?
 • Кога е празникот на светото срце?
 • Кога е празникот Преображение?
 • Кога е празникот Успение?
 • Кога е роденден на Богородица?
 • Кога е празникот Воздвижение на чесниот крст?
 • Кога е Ноќта на вештерките?
 • Кога е Денот на сите светци?
 • Кога е денот на сите души?
 • Кога е празникот на Христос Царот?
 • Кога е Денот на благодарноста?
 • Кога започнува доаѓањето?
 • Кога е Денот на Свети Никола?
 • Кога е празникот на безгрешното зачнување?
 • Кога е Божиќ?
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Richert, Scott P. "When Is Great Friday?" Научи религии, 10 септември 2021 година, learnreligions.com/when-is-good-friday-542445. Ричерт, Скот П. (2021, 10 септември). Кога е Велики петок? Преземено од //www.learnreligions.com/when-is-good-friday-542445 Richert, Scott P. "When Is Good Friday?" Научете религии. //www.learnreligions.com/when-is-good-friday-542445 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.