Дефиниција за распнување - антички метод на извршување

Дефиниција за распнување - антички метод на извршување
Judy Hall

Распнувањето било древен метод на егзекуција во кој рацете и нозете на жртвата биле врзани и приковани за крст. Тоа беше еден од најболните и најсрамните методи на смртна казна што некогаш бил изведен.

Дефиниција за распетие

Англискиот збор crucifixion (се изговара krü-se-fik-shen ) доаѓа од латинскиот crucifixio или crucifixus , што значи „поправање на крстот“. Распнувањето било форма на мачење и егзекуција што се користела во античкиот свет. Тоа вклучувало врзување на лице за дрвен столб или дрво со помош на јажиња или клинци.

Исто така види: Водич за проучување на библиска приказна Самсон и Далила

Исус Христос бил погубен со распнување. Други термини за распнување се „смрт на крст“ и „висење на дрво“.

Еврејскиот историчар Јосиф Флајс, кој бил сведок на живи распнувања за време на опсадата на Тит на Ерусалим, го нарекол „најбедната смрт. . Жртвите обично биле тепани и мачени со разни средства, а потоа принудувани да го носат својот крст до местото на распнувањето. Поради долгото, долгото страдање и ужасниот начин на извршување, Римјаните го сметале за највисока казна.

Форми на распнувањето

Римскиот крст бил формиран од дрво, обично со вертикален столб и хоризонтална попречна греда во близина на врвот. Различни видови и форми на крстови постоеја за различни форми на распнување:

  • Crux Simplex : единечен, исправен колец без попречна греда.
  • CruxCommissa : исправен столб со попречна греда, крст во форма на буквата Т.
  • Crux Decussata : структура во облик на Х, наречена и крст на Свети Андреј.
  • Crux Immissa : мала буква, крст во форма на т на кој бил распнат Господ, Исус Христос.
  • Крст наопаку : историјата и традицијата велат апостол Петар бил распнат на превртен крст.

Историја

Распнувањето го практикувале Феникијците и Картагинците, а подоцна и Римјаните доста опширно. Само робовите, селаните и најниските криминалци биле распнати, но ретко римските граѓани.

Историските извори откриваат дека практиката на распнување се користела и во многу други култури, вклучувајќи ги Асирците, луѓето од Индија, Скитите, Таурите, Тракијците, Келтите, Германците, Британците, и Нумидијците. Грците и Македонците ја прифатиле практиката, најверојатно, од Персијците.

Грците ќе ја прицврстат жртвата на рамна даска за мачење и егзекуција. Понекогаш, жртвата беше прицврстена на дрвена штица само за да биде засрамена и казнувана. Потоа или беше ослободен или погубен.

Распнувањето во Библијата

Распнувањето на Исус е запишано во Матеј 27:27-56, Марко 15:21-38, Лука 23:26-49 и Јован 19:16- 37.

Христијанската теологија учи дека Исус Христос бил распнат на римски крст како совршенискупувачка жртва за гревовите на целото човештво, правејќи го на тој начин распетието, односно крстот, една од централните теми и дефинирачките симболи на христијанството.

Римската форма на распнување не била употребена во Стариот завет од страна на еврејскиот народ, бидејќи тие го гледале распнувањето како една од најстрашните, проколнати форми на смрт (Второзаконие 21:23). Во новозаветните библиски времиња, Римјаните го користеле овој мачен метод на погубување како средство за вршење авторитет и контрола врз населението.

Измачувачко искушение

Мачењето пред распнувањето обично вклучува тепање и камшикување, но може да вклучува и палење, раскинување, осакатување и насилство кон семејството на жртвата. Платон, грчкиот филозоф, го опишал таквото мачење: „[Еден човек] е разбиен, осакатен, му изгореле очите и откако му биле нанесени секакви големи повреди и видел дека неговата сопруга и децата страдаат слично. конечно е набиен на колец или катран и жив запален“.

Вообичаено, жртвата потоа би била принудена да ја носи својата греда (наречена патибулум) до местото на егзекуцијата. Откако таму, џелатите ги закачуваа жртвата и гредата на дрво или дрвен столб.

Понекогаш, пред да се закова жртвата на крстот, се нудеше мешавина од оцет, жолчка и смирна за да се ублажат малку страдањата на жртвата. Дрвените штици обично биле прицврстени на вертикалниот столб како апотпирач за нозе или седиште, дозволувајќи и на жртвата да ја одмори својата тежина и да се подигне за да земе здив, со што ќе го продолжи страдањето и ќе ја одложи смртта до три дена. Без поддршка, жртвата целосно висеше од зглобовите прободени со клинци, сериозно ограничувајќи го дишењето и циркулацијата.

Измачувачкото искушение би довело до исцрпеност, гушење, мозочна смрт и срцева слабост. Понекогаш се покажуваше милост со кршење на нозете на жртвата, поради што смртта брзо доаѓаше. Како пречка за криминал, распнувањето се вршеше на многу јавни места со кривична пријава поставена на крстот над главата на жртвата. По смртта, телото обично се оставало да виси на крстот.

Исто така види: Дознај што вели Библијата за праведноста

Извори

  • Нов библиски речник.
  • „Распетие“. Библискиот речник Лексам .
  • Бикерска енциклопедија на Библијата.
  • Библиски речник ХарперКолинс.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Ферчајлд, Мери . „Дефиниција за распнување, древен метод на егзекуција“. Научи религии, 8 септември 2021 година, learnreligions.com/what-is-roman-crucifixion-700718. Ферчајлд, Мери. (2021, 8 септември). Дефиниција за распнување, древен метод на егзекуција. Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-roman-crucifixion-700718 Fairchild, Mary. „Дефиниција за распнување, древен метод на егзекуција“. Научете религии. //www.learnreligions.com/what-is-roman-crucifixion-700718 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.