Која била Хана во Библијата? Мајка на Самуил

Која била Хана во Библијата? Мајка на Самуил
Judy Hall

Хана е еден од најпотресните ликови во Библијата. Како и неколку други жени во Светото писмо, таа беше неплодна. Но Бог ја услиши молитвата на Ана и таа му стана мајка на пророкот Самуил и судија.

Ана: Мајката на пророкот Самуил

 • Позната по : Ана беше втората сопруга на Елкана. Таа беше неплодна, но од година во година се молеше на Бога за дете. Господ ја исполни нејзината молба и ѝ го даде Самуил, детето-подарок што таа Му го понуди. Самоил стана голем пророк и судија над Израел.
 • Библиски референци: Приказната на Хана се наоѓа во првото и второто поглавје од 1 Самуил.
 • Занимање : Жена , мајка, домаќинка.
 • Родниот град : Рама од Венијамин, во ридската област Ефрем.
 • Семејно стебло :

  Маж: Елкана

  Деца: Самоил, уште три сина и две ќерки.

  Исто така види: Запознајте го Архангел Ариел, Ангелот на природата

Луѓето во древниот Израел верувале дека големото семејство е благослов од Бог. Затоа, неплодноста беше извор на понижување и срам. Работите да бидат уште полоши, сопругот на Хана имал друга жена, Пенина, која не само што раѓала деца, туку безмилосно ја исмејувала и исмејувала Хана. Според Писмото, страдањето на Хана траело со години.

Еднаш, во домот Господов во Сило, Ана се молеше толку напорно што нејзините усни тивко се помрднаа со зборовите што му ги кажа на Бог во нејзиното срце. Ја виде свештеникот Илиј и ја обвинина пијанство. Таа одговори дека се моли, излевајќи ја својата душа на Господа.

Трогнат од нејзината болка, Илиј одговорил: „Оди во мир, и Бог на Израел нека ти го даде она што си го побарал од него“. (1. Самоилова 1:17, NIV)

Откако Ана и нејзиниот сопруг Елкана се вратија од Сило во својот дом во Рама, тие спиеја заедно. Писмото вели: „и Господ се сети на неа“. (1. Самоилова 1:19). Забременила, добила син и му го дала името Самоил, што значи „Бог слуша“.

Но, Хана му ветила на Бога дека ако роди син, ќе го врати за Божја служба. Хана го исполни тоа ветување. Таа го предала своето мало дете Самуил на Илиј да се школува како свештеник.

Исто така види: Книгата на Исаија - Господ е спасение

Бог уште повеќе ја благослови Хана што го испочитува нејзиниот завет со него. Таа роди уште три сина и две ќерки. Самоил пораснал и станал последниот од судиите на Израел, неговиот прв пророк и советник на неговите први два цара, Саул и Давид.

Достигнувања на Ана

 • Ана го родила Самуил и го претставила на Господа, како што ветила дека ќе направи.
 • Нејзиниот син Самуел е наведен во Книга Евреите 11:32, во „Куќата на славните на верата“.

Силни страни

 • Хана беше истрајна. Иако Бог многу години молчеше кон нејзиното барање за дете, таа никогаш не престана да се моли. Таа продолжила упорно да ја доближува до Бога својата желба за детемолитва со непопустлива надеж дека Бог ќе ѝ ја исполни молбата.
 • Хана веруваше дека Бог има моќ да и помогне. Таа никогаш не се сомневаше во Божјите способности.

Слабости

Како и повеќето од нас, Хана беше под силно влијание на нејзината култура. Таа ја црпеше својата самодоверба од она што другите мислеа дека треба да биде.

Животни лекции од Хана во Библијата

После години молење за истото, повеќето од нас би се откажале. Хана не. Таа беше побожна, скромна жена и Бог конечно одговори на нејзините молитви. Павле ни кажува „да се молиме непрестајно“ (1. Солунјаните 5:17, ESV). Токму тоа го направи Хана. Хана нѐ учи никогаш да не се откажуваме, да ги почитуваме нашите ветувања кон Бог и да го фалиме Бог за неговата мудрост и добрина.

Клучни библиски стихови

1 Самоил 1:6-7

Бидејќи Господ ја затворил утробата на Ана, нејзиниот противник продолжил да ја провоцира за да иритирај ја. Ова продолжи од година во година. Кога Ана одеше во домот Господов, нејзиниот противник ја вознемируваше додека таа заплака и не сакаше да јаде. (NIV)

1 Самоил 1:19-20

Елкана водел љубов со својата жена Ана, и Господ се сети на неа. Така, со текот на времето, Хана забременила и родила син. Таа му го даде името Самоил, велејќи: „Затоа што го побарав од Господа“. (NIV)

1 Самуил 1:26-28

А таа му рече: „Прости ми, господару, колку што живееш, јас сумжена која стоеше тука покрај тебе и се молеше на Господа. Се молев за ова дете, и Господ ми го исполни она што го барав од него. Затоа сега му го давам на Господа. Целиот негов живот ќе биде предаден на Господа." И таму Му се поклони на ГОСПОД. (NIV)

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. „Запознајте ја Хана: Мајката на пророкот Самуил и судија. "Учи религии, 6 октомври 2021 година, learnreligions.com/hannah-mother-of-samuel-701153. Zavada, Jack. (2021, 6 октомври). Запознајте ја Хана: Мајката на пророкот Самуил и судијата. Преземено од // www.learnreligions.com/hannah-mother-of-samuel-701153 Завада, Џек. „Запознајте ја Хана: Мајката на Самуил пророкот и судијата.“ Научете религии. //www.learnreligions.com/hannah-mother-of-samuel -701153 (пристапено на 25 мај 2023 година). цитат за копирањеJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.