Запознајте го Архангел Ариел, Ангелот на природата

Запознајте го Архангел Ариел, Ангелот на природата
Judy Hall

Ариел значи „жртвеник“ или „лав Божји“ на хебрејски. Други правописи вклучуваат Ариел, Араел и Аријаел. Ариел е познат како ангел на природата.

Како и кај сите архангели, Ариел понекогаш е прикажан во машка форма; таа, сепак, почесто се гледа како жена. Таа ја надгледува заштитата и исцелувањето на животните и растенијата, како и грижата за елементите на Земјата (како што се водата, ветерот и огнот). Таа ги казнува оние кои наштетуваат на Божјото создание. Во некои толкувања, Ариел е, исто така, врска помеѓу човечкиот и елементарниот свет на духови, самовили, мистични кристали и други манифестации на магија.

Во уметноста, Ариел често се прикажува со глобус што ја претставува Земјата, или со елементи на природата (како што се вода, оган или камења), за да ја симболизира улогата на Ариел во грижата за Божјото создавање на Земјата. Ариел понекогаш се појавува во машка форма, а друг пат во женска форма. Таа често е прикажана во бледо розова или виножито бои.

Потекло на Ариел

Во Библијата, името на Ариел се користи за да се однесува на светиот град Ерусалим во Исаија 29, но самиот пасус не се однесува на Архангел Ариел. Еврејскиот апокрифен текст Мудроста на Соломон го опишува Ариел како ангел кој ги казнува демоните. Христијанскиот гностички текст Пистис Софија исто така вели дека Ариел работи на казнување на злите. Подоцнежните текстови ја опишуваат улогата на Ариел во грижата за природата, вклучувајќи ја и „Хиерархијата на блажените ангели“(објавено во 1600-тите), кој го нарекува Ариел „Големиот господар на Земјата“.

Една од ангелските доблести

Ангелите биле поделени, според свети Тома Аквински и други средновековни авторитети, во групи кои понекогаш се нарекуваат „хорови“. Во хоровите на ангелите спаѓаат серафимите и херувимите, како и многу други групи. Ариел е дел од (или можеби водач на) класата на ангели наречени доблести, кои ги инспирираат луѓето на Земјата да создаваат голема уметност и да прават големи научни откритија, да ги охрабруваат и да доставуваат чуда од Бога во животите на луѓето. Еве како еден од средновековните теолози наречен Псевдо-Дионисиј Ареопагит ги опишал доблестите во своето дело De Coelesti Hierarchia :

„Името на светите Доблести означува одредена моќна и непоколеблива мажественост навлегуваат во сите нивни божествени енергии; не се слаби и изнемоштени за каков било прием на божествените просветлувања што му се дадени; растејќи се нагоре во полнота на моќта кон асимилација со Бога; никогаш не отпаѓајќи од Божествениот Живот преку неговата сопствена слабост, туку воздигнувајќи се непоколебливо кон натсуштинската доблест која е Изворот на доблеста: да се обликува себеси, колку што може, во доблест; совршено свртен кон Изворот на доблеста и промислено тече кон оние што се под него, обилно исполнувајќи ги со доблест."

Како да побарате помош од Ариел

Ариел служикако ангел заштитник на дивите животни. Некои христијани сметаат дека Ариел е светец-заштитник на новите почетоци.

Исто така види: Јохаведа, Мајка на Мојсеј

Луѓето понекогаш бараат помош од Ариел за добро да се грижи за животната средина и за Божјите суштества (вклучувајќи ги и дивите животни и домашните миленици) и да обезбеди лекување што им е потребно, според Божјата волја (Ариел работи со архангелот Рафаел кога исцелување). Ариел исто така може да ви помогне да создадете посилна врска со природниот или елементарниот свет.

За да ја повикате Ариел, потребно е само да побарате нејзино водство за цели што се во нејзиното царство. На пример, може да ја прашате „те молам помогни ми да го излечам ова животно“ или „те молам помогни ми подобро да ја разберам убавината на природниот свет“. Можете исто така да запалите архангелска свеќа посветена на Ариел; таквите свеќи се обично бледо розеви или виножито обоени.

Исто така види: Херувими, Купидон и уметнички прикази на ангелите на љубовтаЦитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Хоплер, Витни. „Запознајте го Архангел Ариел, Ангелот на природата“. Научи религии, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/archangel-ariel-the-angel-of-nature-124074. Хоплер, Витни. (2021, 8 февруари). Запознајте го Архангел Ариел, Ангелот на природата. Преземено од //www.learnreligions.com/archangel-ariel-the-angel-of-nature-124074 Hopler, Whitney. „Запознајте го Архангел Ариел, Ангелот на природата“. Научете религии. //www.learnreligions.com/archangel-ariel-the-angel-of-nature-124074 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.