Јохаведа, Мајка на Мојсеј

Јохаведа, Мајка на Мојсеј
Judy Hall

Јохаведа била мајка на Мојсеј, еден од главните ликови во Стариот завет. Нејзиниот изглед е краток и не ни кажуваат многу за неа, но се издвојува една особина: доверба во Бога. Нејзиниот роден град веројатно бил Гошен, во земјата на Египет.

Приказната за мајката на Мојсеј се наоѓа во второто поглавје од Излез, Излез 6:20 и Броеви 26:59.

Приказната

Евреите биле во Египет 400 години. Јосиф ја спасил земјата од глад, но на крајот бил заборавен од египетските владетели, фараоните. Фараонот на отворањето на книгата Излез се плашеше од Евреите бидејќи ги имаше толку многу. Тој се плашеше дека ќе се приклучат на странска војска против Египќаните или ќе започнат бунт. Тој наредил да бидат убиени сите машки хебрејски бебиња.

Кога Јохавед роди син, таа виде дека е здраво бебе. Наместо да го остави да биде убиен, таа земала корпа и го премачкала дното со катран, за да биде водоотпорно. Потоа го ставила бебето во неа и го ставила меѓу трските на брегот на реката Нил. Во исто време, ќерката на фараонот се капела во реката. Една од нејзините слугинки ја виде корпата и ѝ ја донесе.

Миријам, сестрата на бебето, гледала што ќе се случи. Храбро, таа ја прашала ќерката на фараонот дали треба да добие Еврејка да го дои детето. Нејзе и беше кажано да го направи тоа. Миријам ја зеде својата мајка Јохабед -- која исто така бешемајката на бебето -- и ја врати назад.

Јохабед била платена да го дои и да се грижи за момчето, нејзиниот сопствен син додека не порасне. Потоа го вратила кај ќерката на фараонот, која го одгледала како свој. Таа го именуваше Мојсеј. По многу тешкотии, Бог го користел Мојсеј како негов слуга за да го ослободи еврејскиот народ од ропството и да го доведе до работ на ветената земја.

Исто така види: Која е разликата помеѓу религијата и духовноста?

Достигнувања и силни страни

Јохабед го родил Мојсеј, идниот Давател на Законот и умно го поштедил од смрт како дете. Таа го роди и Арон, првосвештеникот на Израел.

Јохаведа веруваше во Божјата заштита на нејзиното бебе. Само затоа што имала доверба во Господ можела да го напушти својот син наместо да го види убиен. Таа знаеше дека Бог ќе се грижи за детето.

Животни лекции

Јохабед покажал голема доверба во Божјата верност. Од нејзината приказна произлегуваат две лекции. Прво, многу невенчани мајки одбиваат да абортираат, но немаат друг избор освен да го дадат своето бебе на посвојување. Како Јохавед, тие му веруваат на Бог да најде дом со љубов за нивното дете. Нивното скршено срце поради откажувањето од своето бебе е избалансирано со Божјата наклоност кога ја слушаат неговата заповед да не го убиваат нероденото.

Исто така види: Христијанска причест - Библиски погледи и обреди

Втората лекција е за луѓето со скршено срце кои мораат да ги предадат своите соништа на Бога. Можеби сепак посакувале среќен брак, успешна кариера, развивање на својот талент или некоја друга вредна целоколностите го спречија. Можеме да го пребродиме тој вид разочарување само ако му го предадеме на Бог како Јохабед да го чува своето дете на негова грижа. На својот милостив начин, Бог ни го дава самиот, најпосакуваниот сон што некогаш можевме да го замислиме.

Кога го сместила малиот Мојсеј во реката Нил тој ден, Јохабед не можел да знае дека ќе порасне во еден од најголемите Божји водачи, избран да го спаси еврејскиот народ од ропството во Египет. Препуштајќи се и верувајќи на Бога, се исполни уште поголем сон. Како Јохабед, ние нема секогаш да ја предвидиме Божјата намера да се ослободи, но можеме да веруваме дека неговиот план е уште подобар.

Семејно стебло

  • Татко - Леви
  • Маж - Амрам
  • Синови - Арон, Мојсеј
  • Ќерка - Миријам

Клучни стихови

Излез 2:1-4

Сега еден човек од племето Леви се ожени со жена Левита, и таа забремени и роди син. Кога видела дека е добро дете, го криела три месеци. Но, кога веќе не можеше да го сокрие, доби кошница од папирус за него и ја премачка со катран и катран. Потоа го ставила детето во неа и го ставила меѓу трските покрај брегот на Нил. Неговата сестра застана на растојание за да види што ќе се случи со него. ( NIV) Излез 2:8-10

Така девојчето отиде и ја зеде мајката на бебето. Ќерката на фараонот ѝ рече: „Земи го ова бебе и дои го за мене, а јас ќе ти платам“. Така жената го зедебебе и го доела. Кога детето порасна, таа го одведе кај ќерката на фараонот и тој стана нејзин син. Таа му го даде името Мојсеј, велејќи: „Го извлеков од водата“. (NIV) Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Завада, Џек. „Јохебед: Мајка на Мојсеј“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/jochebed-mother-of-moses-701165. Завада, Џек. (2023, 5 април). Јохабед: Мајка на Мојсеј. Преземено од //www.learnreligions.com/jochebed-mother-of-moses-701165 Завада, Џек. „Јохебед: Мајка на Мојсеј“. Научете религии. //www.learnreligions.com/jochebed-mother-of-moses-701165 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитат
Judy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.