Херувими, Купидон и уметнички прикази на ангелите на љубовта

Херувими, Купидон и уметнички прикази на ангелите на љубовта
Judy Hall

Слатки младенчиња ангели со буцкасти образи и мали крилја кои користат лакови и стрели за да ги натераат луѓето да се заљубат можеби се романтични, но тие не се поврзани со библиските ангели. Познати како херувими или купиди, овие ликови се популарни во уметноста (особено околу Денот на вљубените). Овие слатки мали „ангели“ всушност не наликуваат на библиските ангели со истото име: херувими. Исто како што заљубувањето може да биде збунувачки, така е и историјата за тоа како херувимите и аморите се помешале со библиските ангели.

Купидон ја претставува љубовта во античката митологија

Прилично е јасно од каде доаѓа поврзаноста со љубовта. За тоа, можете да се свртите кон античката римска митологија. Купидон е богот на љубовта во античката римска митологија (исто како и Ерос во грчката митологија). Купидон бил син на Венера, римската божица на љубовта, и често во уметноста бил прикажан како млад човек со лак, подготвен да гаѓа со стрели кон луѓето за да ги натера да се заљубат во другите. Купидон беше палав и уживаше во играњето трикови со луѓето за да си поигра со нивните емоции.

Ренесансната уметност влијае на промената на изгледот на Купидон

За време на ренесансата, уметниците почнаа да ги прошируваат начините на кои илустрираа секакви теми, вклучително и љубовта. Познатиот италијански сликар Рафаел и другите уметници од таа ера создале ликови наречени „пути“, кои изгледале како машки бебиња или мали деца. Овие ликовиго претставуваше присуството на чиста љубов околу луѓето и често носеше крилја како ангели. Зборот „putti“ потекнува од латинскиот збор, putus , што значи „момче“.

Изгледот на Купидон во уметноста се промени во исто време, така што наместо да биде прикажан како млад човек, тој беше прикажан како бебе или мало дете, како пути. Наскоро уметниците почнаа да го илустрираат Купидон и со ангелски крилја.

Значењето на зборот „херувим“ се проширува

Во меѓувреме, луѓето почнаа да ги нарекуваат сликите на пути и Купидон како „херувими“ поради нивната поврзаност со славното чувство да се биде вљубен. Библијата вели дека ангелите херувими ја штитат Божјата небесна слава. Не беше далеку за луѓето да направат поврзаност помеѓу Божјата слава и Божјата чиста љубов. И, сигурно, младенчињата ангели мора да бидат суштината на чистотата. Така, во овој момент, зборот „херувим“ почна да се однесува не само на библиски ангел од ранг на херувими, туку и на сликата на Купидон или пути во уметноста.

Исто така види: Како да користите свеќа за молитва бел ангел

Разликите не би можеле да бидат поголеми

Иронијата е во тоа што херувимите од популарната уметност и херувимите од религиозните текстови како Библијата не можат да бидат поинакви суштества.

За почеток, нивната појава е сосема поинаква. Додека херувимите и аморите на популарната уметност изгледаат како мали буцкасти бебиња, библиските херувими се појавуваат како жестоко силни, егзотични суштества со повеќе лица, крилја иочи. Херувимите и аморите често се прикажани како лебдат на облаците, но херувимите во Библијата изгледаат опкружени со огнената светлина на Божјата слава (Езекиел 10:4).

Постои и остар контраст помеѓу тоа колку се сериозни нивните активности. Малите херувими и купиди едноставно се забавуваат играјќи трикови и правејќи ги луѓето да се чувствуваат топло и нејасно со нивните слатки и разиграни лудории. Но, херувимите се мајстори на тешка љубов. Тие се задолжени да ја вршат Божјата волја, без разлика дали тоа им се допаѓа на луѓето или не. Додека на херувимите и аморите не им пречи гревот, херувимите се сериозно посветени да гледаат како луѓето стануваат поблиски до Бог со тоа што се оддалечуваат од гревот и пристапуваат до Божјата милост за да продолжат напред.

Уметничките прикази на херувими и амори може да бидат многу забавни, но им недостига вистинска моќ. Од друга страна, на херувимите им е кажано дека имаат огромна моќ на располагање и можат да ја користат на начини што ги предизвикуваат луѓето.

Исто така види: Што е Шикса?Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Хоплер, Витни. „Разликите меѓу херувимите, Купидите и другите ангели во уметноста“. Научи религии, 4 септември 2021 година, learnreligions.com/cherubs-and-cupids-angels-of-love-124005. Хоплер, Витни. (2021, 4 септември). Разликите помеѓу херувимите, Купидите и другите ангели во уметноста. Преземено од //www.learnreligions.com/cherubs-and-cupids-angels-of-love-124005 Hopler, Whitney. „Разликите меѓу херувимите, Купидите и другите ангели во уметноста“. Научете религии.//www.learnreligions.com/cherubs-and-cupids-angels-of-love-124005 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.