Која е дефиницијата за протестантизам?

Која е дефиницијата за протестантизам?
Judy Hall

Протестантизмот е една од главните гранки на христијанството денес што произлегува од движењето познато како протестантска реформација. Реформацијата започна во Европа на почетокот на 16 век од страна на христијаните кои се спротивставија на многу небиблиски верувања, практики и злоупотреби што се случуваат во рамките на Римокатоличката црква.

Во широка смисла, денешното христијанство може да се подели на три главни традиции: римокатоличка, протестантска и православна. Протестантите ја сочинуваат втората по големина група, со приближно 800 милиони протестантски христијани во светот денес.

Протестантската реформација

Најзабележителен реформатор бил германскиот теолог Мартин Лутер (1483-1546), честопати наречен пионер на протестантската реформација. Тој и многу други храбри и контроверзни личности помогнаа да се преобликува и револуционизира лицето на христијанството.

Исто така види: Вистинското значење на симболот Линга на Шива

Повеќето историчари го означуваат почетокот на револуцијата на 31 октомври 1517 година, кога Лутер ја прикова својата позната 95-теза на огласната табла на Универзитетот во Витенбург - вратата на црквата на замокот, формално предизвикувачка црква водачи за практиката на продавање попустливост и образложување на библиската доктрина за оправдување само со благодат.

Исто така види: Што е апостол? Дефиниција во Библијата

Дознајте повеќе за некои од главните протестантски реформатори:

 • Џон Виклиф (1324-1384)
 • Улрих Цвингли (1484-1531)
 • Вилијам Тиндејл (1494-1536)
 • Џон Калвин (1509-1564)

Протестантски цркви

Протестантските цркви денес се состојат од стотици, можеби дури и илјадници, деноминации со корени во реформаторското движење. Додека специфичните деноминации многу се разликуваат во практиката и верувањата, меѓу нив постои заедничка доктринална основа.

Сите овие цркви ги отфрлаат идеите за апостолско наследување и папска власт. Во текот на периодот на реформацијата, се појавија пет различни принципи во спротивност со римокатоличките учења од тој ден. Тие се познати како „Петте Сола“ и тие се очигледни во суштинските верувања на скоро сите протестантски цркви денес:

 • Sola Scriptura („Само Светото Писмо“): Само Библијата е единствениот авторитет за сите прашања на верата, животот и доктрината.
 • Sola Fide („само вера“): Спасението е само преку вера во Исус Христос.
 • Sola Gratia („само благодат“): Спасението е само со милоста Божја.
 • Solus Christus („само Христос“): Спасението е пронајден само во Исус Христос поради неговата искупителна жртва.
 • Soli Deo Gloria („само за слава на Бога“): Спасението го постигнува само Бог и само за неговата слава.

Дознајте повеќе за верувањата на четирите главни протестантски деноминации:

 • Лутеранска
 • Реформирана
 • Англиканска
 • Анабаптист

Изговор

PROT-uh-stuhnt-tiz-uhm

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашатаЦитат Ферчајлд, Мери. „Која е дефиницијата на протестантизмот? Научи религии, 16 септември 2021 година, learnreligions.com/what-is-the-meaning-of-protestantism-700746. Ферчајлд, Мери. (2021, 16 септември). Која е дефиницијата за протестантизам? Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-the-meaning-of-protestantism-700746 Fairchild, Mary. „Која е дефиницијата на протестантизмот? Научете религии. //www.learnreligions.com/what-is-the-meaning-of-protestantism-700746 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.