Вистинското значење на симболот Линга на Шива

Вистинското значење на симболот Линга на Шива
Judy Hall

Шива Линга или Лингам е симбол што го претставува Господ Шива во хиндуизмот. Како најмоќно од божествата, во негова чест се градат храмови кои вклучуваат Шива Линга, што ги претставува сите енергии на светот и пошироко.

Популарното верување е дека Шива Линга го претставува фалусот, амблем на генеративната моќ во природата. Според следбениците на хиндуизмот, нивните учители научиле дека тоа не е само грешка, туку и голема грешка. Таков став, на пример, може да се најде во учењата на Свами Сивананда,

Покрај хиндуистичката традиција, Шива Линга е усвоена од голем број метафизички дисциплини. Во овој случај, тоа се однесува на одреден камен од индиска река за кој се верува дека има исцелителна моќ за умот, телото и душата.

За да ги разбереме овие двојни употреби на зборовите Шива Линга, ајде да им пристапиме еден по еден и да започнеме со потеклото. Тие се сосема различни, но поврзани во нивното основно значење и поврзаност со Господ Шива.

Шива Линга: Симболот на Шива

На санскрит, Линга значи „ознака“ или симбол, што укажува на заклучок. Така, Шива Линга е симбол на Господ Шива: знак што потсетува на Семоќниот Господ, кој е без форма.

Шива Линга му зборува на хинду-посветениот на непогрешлив јазик на тишината. Тоа е само надворешниот симбол набезоблично битие, Господи Шива, кој е неуморната душа која седи во одаите на твоето срце. Тој е вашиот внатрешен жител, вашето највнатрешно јас или Атман , а исто така е идентичен со врховниот Брахман.

Линга како симбол на создавањето

Древното хинду писмо „Линга Пурана“ вели дека најистакната Линга е лишена од мирис, боја, вкус итн., и се зборува за Пракрити или самата природа. Во постведскиот период, Линга стана симболична за генеративната моќ на Господ Шива.

Лингата е како јајце и ја претставува Брахманда (космичкото јајце). Линга означува дека создавањето е под влијание на соединувањето на Пракрити и Пуруша , машката и женската моќ на природата. Исто така, означува Сатја , Јнана и Ананта — Вистина, знаење и бесконечност.

Како изгледа хинду Шива Линга?

Шива Линга се состои од три дела. Најниската од нив се нарекува Брама-Пита ; средниот, Вишну-Пита ; најгорниот, Шива-Пита . Тие се поврзани со хиндуистичкиот пантеон на боговите: Брахма (Создателот), Вишну (Зачувачот) и Шива (Уништувачот).

Типично кружната основа или peetham (Brahma-Pitha) има издолжена структура слична на чинија (Vishnu-Pitha) која потсетува на рамен чајник со излив на кој горниот дел е отсечен . Во садот лежи aвисок цилиндар со заоблена глава (Шива-Пита). Токму во овој дел од Шива Линга многу луѓе гледаат фалус.

Шива Линга најчесто е издлабена од камен. Во храмовите Шива, тие можат да бидат доста големи, да се надвиснат над приврзаниците, иако Лингум може да биде и мал, блиску до колена. Многу од нив се украсени со традиционални симболи или елаборирани резби, иако некои имаат некако индустриски изглед или релативно едноставни и едноставни.

Најсветите Шива Линга во Индија

Од сите Шива Линги во Индија, неколку се издвојуваат како најзначајни. Храмот на Господ Махалинга во Тирувидајмарудур, познат и како Мадјарџуна, се смета за големиот храм Шива во Јужна Индија.

Во Индија има 12 Џиотир-линга и пет Панча-бута линга .

  • Џиотир-лингас: Пронајден во Кедарнат, Каши Вишванат, Сомнат, Баијнат, Рамесвар, Груснесвар, Бхимшанкар, Махакал, Маликарџун, Амалешвар, Нагешвар и Тријамбакешвар
  • Панча-бута лингас: Најден во Калахастишвар, Џамбукешвар, Аруначалешвар, Екамбарешвар од Канџиварам и Натараја од Чидамбарам

Кварцниот Шива Линга

4>Sphatika-linga е направена од кварц. Тоа е пропишано за најдлабокиот вид на обожавање на Господ Шива. Таа нема своја боја, туку ја зема бојата на супстанцијата со која доаѓа во контакт. Ја претставува НиргунаБрахман , врховното јас без атрибути или безобличниот Шива.

Што значи Линга за хинду приврзаниците

Постои мистериозна или неопислива моќ (или Шакти ) во Линга. Се верува дека предизвикува концентрација на умот и помага да се фокусира нечие внимание. Затоа античките мудреци и гледачи на Индија пропишале Линга да се инсталира во храмовите на Господ Шива.

За искрен приврзаник, Линга не е само блок од камен, таа е сеопфатна. Разговара со него, го издигнува над телесната свест и му помага да комуницира со Господ. Господ Рама му се поклони на Шива Линга во Рамешварам. Равана, учениот научник, ја обожаваше златната Линга поради нејзините мистични моќи.

Шива Лингам на метафизичките дисциплини

Земајќи ги од овие хинду верувања, Шива Лингам референциран од метафизичките дисциплини се однесува на специфичен камен. Се користи како лековит камен, особено за сексуална плодност и потенција, како и за целокупната благосостојба, моќ и енергија.

Практичарите во исцелување кристали и карпи веруваат дека Шива Лингам е меѓу најмоќните. Се вели дека носи рамнотежа и хармонија на оние кои го носат и имаат одлична лековита енергија за сите седум чакри.

Исто така види: Помона, римска божица на јаболката

Неговата физичка форма

Физички, Шива Линга во овој контекст е сосема поинаква од онаа на хинду традицијата. Тоа е камен во облик на јајце во кафена бојанијанси што се собира од реката Нармада во светите планини Мардхата. Полирани до висок сјај, локалните жители ги продаваат овие камења на духовни трагачи ширум светот. Тие можат да варираат по големина од половина инч во должина до неколку стапки. Се вели дека ознаките ги претставуваат оние што се наоѓаат на челото на Господ Шива.

Оние кои го користат Шива Лингам, во него гледаат симбол на плодноста: фалусот што го претставува мажјакот и јајцето женката. Заедно, тие го претставуваат основното создавање на животот и самата природа, како и основната духовна рамнотежа.

Камењата Лингам се користат во медитација, се носат со личноста во текот на денот или се користат во церемонии и ритуали за лекување.

Исто така види: Создавањето - резиме на библиска приказна и водич за проучувањеЦитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Das, Subhamoy. „Вистинското значење на симболот Линга на Шива“. Научи религии, 9 септември 2021 година, learnreligions.com/what-is-shiva-linga-1770455. Дас, Субхамој. (2021, 9 септември). Вистинското значење на симболот Линга на Шива. Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-shiva-linga-1770455 Das, Subhamoy. „Вистинското значење на симболот Линга на Шива“. Научете религии. //www.learnreligions.com/what-is-shiva-linga-1770455 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.