Создавањето - резиме на библиска приказна и водич за проучување

Создавањето - резиме на библиска приказна и водич за проучување
Judy Hall

Приказната за создавањето започнува со воведното поглавје од Библијата и овие зборови: „Во почетокот, Бог ги создаде небото и земјата“. (NIV) Оваа реченица ја сумира драмата што требаше да се одвива.

Од текстот дознаваме дека земјата била безоблична, празна и темна, а Божјиот Дух се движел над водите подготвувајќи се да ја изврши Божјата креативна Реч. Потоа започнаа седумте најкреативни денови на сите времиња кога Бог зборуваше за животот во постоење. Следува сметка од ден на ден.

1:38

Гледајте сега: едноставна верзија на приказната за создавањето на Библијата

Создавањето ден за ден

Приказната за создавањето се одвива во Битие 1:1-2: 3.

  • Ден 1 - Бог ја создаде светлината и ја оддели светлината од темнината, нарекувајќи ја светлината „ден“ и темнината „ноќ“.
  • Ден 2 - Бог создаде пространство за да ги раздвои водите и го нарече „небо“.
  • 3 ден - Бог ја создаде сувата земја и ги собра водите, нарекувајќи ја сувата земја“ земја“, а собраните води „мориња“. На третиот ден, Бог создал и вегетација (растенија и дрвја).
  • Ден 4 - Бог ги создал сонцето, месечината и ѕвездите за да и дадат светлина на земјата и да управуваат и раздвојуваат денот и ноќта. Тие исто така би служеле како знаци за одбележување годишни времиња, денови и години.
  • Ден 5 - Бог го создал секое живо суштество од морињата и секоја крилеста птица, благословувајќи ги да се множат и да го полнат водите и неботосо живот.
  • 6-ти ден - Бог ги создал животните да ја наполнат земјата. На шестиот ден, Бог ги создал и мажот и жената (Адам и Ева) според неговиот лик за да општат со него. Тој ги благослови и им даде на секое суштество и на целата земја да владеат над, да се грижат и да се грижат над нив. седми ден, благословувајќи го и правејќи го свето.

Едноставна—не научна—вистина

Битие 1, почетната сцена на библиската драма, нѐ запознава со двата главни лика во Библијата: Бог и човекот. Авторот Џин Едвардс се однесува на оваа драма како „божествена романса“. Овде го сретнуваме Бога, Семоќниот Творец на сите нешта, откривајќи го крајниот предмет на неговата љубов - човекот - додека го завршува зашеметувачкото дело на создавањето. Бог ја постави сцената. Драмата започна.

Едноставната вистина на приказната за библиското создавање е дека Бог е авторот на создавањето. Во Битие 1, ни е претставен почетокот на божествената драма што може да се испита и разбере само од гледна точка на верата. Колку време траеше? Како се случи, точно? Никој не може дефинитивно да одговори на овие прашања. Всушност, овие мистерии не се во фокусот на приказната за создавањето. Целта, напротив, е морално и духовно откровение.

Добро е

Бог беше многу задоволен од неговото создавање. Шест пати во текот на процесот на создавање,Бог застана, го набљудуваше неговото дело и виде дека е добро. На последната проверка на сето она што го направил, Бог го сметал за „многу добро“.

Исто така види: Зошто католиците им се молат на светците? (И дали треба?)

Ова е одлично време да се потсетиме дека сме дел од Божјото создание. Дури и кога не се чувствувате достојни за неговото задоволство, запомнете дека Бог ве создал и е задоволен со вас. Вие сте од голема вредност за него.

Троица во создавањето

Во стих 26, Бог вели: „Да не го направиме човекот во нашето слика, во наше подобие...“ Ова е единствениот пример во извештајот за создавањето дека Бог ја користи множинската форма за да се однесува на себе. Интересно е да се забележи дека ова се случува токму кога тој почнува да го создава човекот. Многу научници веруваат дека ова е првото упатување на Библијата за Троица.

Остатокот Божји

На седмиот ден Бог се упокои. Тешко е да се изнајде причина зошто Бог треба да се одмори, но очигледно, тој го сметаше за важно. Одморот е често непознат концепт во нашиот зафатен, брз свет. Социјално е неприфатливо да се одмора цел ден. Бог знае дека ни треба време на освежување. Нашиот пример, Исус Христос, го помина времето сам, далеку од толпата.

Исто така види: Историја и потекло на хебрејскиот јазик

Остатокот од Бога на седмиот ден дава пример за тоа како треба да поминуваме и да уживаме во редовен ден за одмор од нашиот труд. Не треба да се чувствуваме виновни кога одвојуваме време секоја недела да се одмориме и да ги обновиме нашите тела, души,и духови.

Но, постои подлабоко значење за Божјиот одмор. Тоа фигуративно укажува на духовен одмор за верниците. Библијата учи дека преку верата во Исус Христос, верниците ќе ги доживеат задоволствата на почивањето на небото засекогаш со Бога: „Значи, Божјиот одмор е таму за луѓето да влезат, но оние кои први ја слушнаа оваа добра вест не успеаја да влезат бидејќи не го послушаа Бога. Зашто сите што влегоа во Божјата починка се одморија од својот труд, исто како што Бог направи откако го создаде светот“. (Види Евреите 4:1-10)

Прашања за размислување

Приказната за создавањето јасно покажува дека Бог уживал додека се занимавал со работата на создавањето. Како што беше забележано претходно, шест пати застана и уживаше во неговите достигнувања. Ако Бог ужива во неговите дела, дали има нешто лошо во тоа да се чувствуваме добро за нашите достигнувања?

Дали уживате во вашата работа? Без разлика дали тоа е твојата работа, твоето хоби или службата за служба, ако твојата работа е угодна на Бога, тогаш таа треба да ти донесе и задоволство. Размислете за работата на вашите раце. Кои работи ги правите за да им донесете задоволство и на вас и на Бог? „Приказна за создавањето: резиме и водич за проучување“. Учи религии, 28 август 2020 година, learnreligions.com/the-creation-story-700209. Ферчајлд, Мери. (2020, 28 август). Приказната за создавањето: резиме и водич за проучување. Преземено од//www.learnreligions.com/the-creation-story-700209 Ферчајлд, Мери. „Приказна за создавањето: резиме и водич за проучување“. Научете религии. //www.learnreligions.com/the-creation-story-700209 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитат
Judy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.