Митологија на Ах Пуч, Бог на смртта во религијата на Маите

Митологија на Ах Пуч, Бог на смртта во религијата на Маите
Judy Hall

Ах Пуч е едно од имињата поврзани со богот на смртта во античката религија на Маите. Тој бил познат како бог на смртта, темнината и катастрофата. Но, тој беше и бог на породувањето и почетоците. Киче Маите верувале дека тој владее со Метнал, подземјето, а Јукатек Маите верувале дека тој е само еден од господарите на Ксибаба, што во превод значи „место на страв“ во подземниот свет.

Име и етимологија

 • Ах Пуч
 • Хун Ахау
 • Хунхау
 • Хунхау
 • Јум Цимил , „Господар на смртта“
 • Cum Hau
 • Cizin или Kisin
 • (Ah) Pukuh е термин од Чиапас

Религија и култура на Ах Пуч

Маја, Мезоамерика

Симболи, иконографија и уметност на Ах Пуч

Приказите на Маите на Ах Пуч биле или на скелетна фигура која имала испакнати ребра и смртни случаи-глава на череп или на надуена фигура што укажува на напредна состојба на распаѓање. Поради неговата поврзаност со бувови, тој може да биде прикажан како скелетна фигура со глава на був. Како и неговиот еквивалент на Ацтеките, Миктлантекухтли, Ах Пуч често носи ѕвона.

Исто така види: Верувањата и практиките на Растафари

Како Цизин, тој беше танцувачки човечки скелет кој пуши цигара, носеше грозоморна јака од човечки очи кои висат од нивните нервни жици. Тој беше наречен „Смрдливиот“ бидејќи коренот на неговото име значи надуеност или смрдеа. имаше лош мирис. Тој е најблиску поистоветен со христијанскиот ѓавол, чувајќи ги душите на злотолуѓе во подземниот свет под тортура. Додека Чап, богот на дождот, садеше дрвја, Цизин беше прикажан како ги искоренува. Тој е виден со богот на војната во сцените на човечки жртви.

Како Јум Цимил, тој исто така носи јака од висечки очи или празни отвори за очи и има тело покриено со црни точки што претставуваат распаѓање.

Домени на Ах Пуч

 • Смрт
 • Подземен свет
 • Катастрофа
 • Црнила
 • Породување
 • Почетоци

Еквиваленти во други култури

Миктлантекухтли, богот на смртта на Ацтеките

Приказна и потекло на Ах Пуч

Владеел Ах Пуч Митнал, најниското ниво на подземјето на Маите. Бидејќи владеел со смртта, бил тесно поврзан со боговите на војната, болеста и жртвите. Како и Ацтеките, Маите ја поврзувале смртта со кучиња бувови, така што Ах Пуч генерално бил придружуван од куче или був. Ах Пуч често се опишува и дека работи против боговите на плодноста.

Исто така види: Потрагата по Светиот Грал

Семејното стебло и односите на Ах Пуч

Ривалот на Ицамна

Храмовите, обожавањето и ритуалите на Ах Пуч

Маите многу повеќе се плашеле од смртта отколку другите мезоамерикански култури - Ах Пуч бил замислен како ловечка фигура која ги демнела куќите на луѓето кои биле повредени или болни. Маите обично се впуштаат во екстремна, дури и гласна жалост по смртта на најблиските. Се веруваше дека гласниот плач ќе го исплаши Ах Пуч и ќе го спречи да земе повеќесо него до Митнал.

Митологија и легенди за Ах Пуч

Митологијата за Ах Пуч не е позната. Ах Пуч се споменува како владетел на Северот во Книгата на Чилам Балам на Чумајел. Ахал Пух се споменува како еден од придружниците на Ксибалба во Попол Вух .

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Cline, Остин. „Митологијата на Ах Пуч, Бог на смртта во религијата на Маите“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/ah-puch-ah-puch-god-of-death-250381. Клајн, Остин. (2023, 5 април). Митологијата на Ах Пуч, Бог на смртта во религијата на Маите. Преземено од //www.learnreligions.com/ah-puch-ah-puch-god-of-death-250381 Cline, Остин. „Митологијата на Ах Пуч, Бог на смртта во религијата на Маите“. Научете религии. //www.learnreligions.com/ah-puch-ah-puch-god-of-death-250381 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.