Верувањата и практиките на Растафари

Верувањата и практиките на Растафари
Judy Hall

Растафари е ново аврамско религиозно движење кое го прифаќа Хаиле Селасие I, етиопскиот император од 1930 до 1974 година како Бог воплотен и Месија кој ќе ги избави верниците во Ветената земја, идентификувана од Растас како Етиопија. Своите корени ги има во движењата за зајакнување на црнците и враќање во Африка. Потекнува од Јамајка, а неговите следбеници продолжуваат да се концентрирани таму, иако помали популации на Раста може да се најдат во многу земји денес.

Растафари се држи до многу еврејски и христијански верувања. Раста го прифаќа постоењето на еден единствен троичен бог, наречен Јах, кој се инкарнирал на земјата неколку пати, вклучително и во форма на Исус. Тие прифаќаат голем дел од Библијата, иако веруваат дека нејзината порака со текот на времето била расипана од Вавилон, кој вообичаено се поистоветува со западната, бела култура. Поточно, тие ги прифаќаат пророштвата во Книгата на Откровението за второто доаѓање на Месијата, за кое веруваат дека веќе се случило во форма на Селасие. Пред неговото крунисување, Селасие бил познат како Рас Тафари Маконен, од кој движењето го добило името.

Исто така види: Што значи „Самсара“ во будизмот?

Потекло

Маркус Гарви, афроцентричен, црн политички активист, прорекол во 1927 година дека црната раса ќе биде ослободена набргу откако Црниот крал ќе биде крунисан во Африка. Селасие беше крунисан во 1930 година, а четворица министри од Јамајка независно го прогласија императорот за својСпасител.

Основни верувања

Како инкарнација на Јах, Селасие I е и бог и крал на Растас. Додека Селасие официјално почина во 1975 година, многу Раста не веруваат дека Јах може да умре и затоа неговата смрт е измама. Други мислат дека тој сè уште живее во дух, иако не во каква било физичка форма.

Улогата на Селаси во Растафари произлегува од неколку факти и верувања, меѓу кои:

  • Неговите многу традиционални титули за крунисување, вклучително и Крал на кралевите, Господар на лордовите, Неговиот царски величественост, освојувачкиот лав на племето на Јуда, избрано Божјо, кое е поврзано со Откровение 19:16: „На облеката и на бедрото му е напишано име, Цар над царевите и Господар над господарите.“
  • Гледањето на Гарви за Етиопија тоа е потеклото на црната раса
  • Селаси беше единствениот независен црнец владетел во цела Африка во тоа време
  • Етиопското верување дека Селасие е дел од непрекината линија на наследување што потекнува директно од Библискиот крал Соломон, кралицата на Шеба, со што го поврзува со племињата на Израел.

За разлика од Исус, кој ги поучувал своите следбеници за Неговата божествена природа, божественоста на Селасие била прогласена од Раста. Самиот Селаси изјавил дека е целосно човек, но се трудел и да ги почитува Растас и нивните верувања.

Исто така види: Молитва за помош на христијаните во борбата против искушението на страста

Врски со јудаизмот

Раста вообичаено ја држи црната раса како едно од племињата на Израел. Како таква, библиските ветувања даизбраните луѓе се применливи за нив. Тие, исто така, прифаќаат многу од Старозаветните наредби, како што е забраната за сечење на косата (што доведува до брадавици кои вообичаено се поврзуваат со движењето) и јадење свинско месо и школки. Многумина исто така веруваат дека Ковчегот на заветот се наоѓа некаде во Етиопија.

Вавилон

Терминот Вавилон е поврзан со угнетувачко и неправедно општество. Потекнува од библиските приказни за вавилонското заробеништво на Евреите, но Раста најчесто го користат во однос на западното и белото општество, кое со векови ги експлоатирало Африканците и нивните потомци. Вавилон е обвинет за многу духовни болести, вклучувајќи го и расипувањето на пораката на Јах првично пренесена преку Исус и Библијата. Како такви, Растас најчесто отфрла многу аспекти на западното општество и култура.

Сион

Етиопија многумина ја сметаат за библиска ветена земја. Како такви, многу Раста се стремат да се вратат таму, поттикнати од Маркус Гарви и други.

Црна гордост

Потеклото на Растафари е силно вкоренето во движењата за зајакнување на црнците. Некои Раста се сепаратисти, но многумина веруваат во охрабрување на меѓусебната соработка меѓу сите раси. Додека огромното мнозинство Раста се Црнци, не постои формална забрана против практиката на не-црните, а многу Раста го поздравуваат мултиетничкото движење Растафари. Растас исто такасилно се залагаат за самоопределување, врз основа на фактот дека и Јамајка и поголемиот дел од Африка биле европски колонии во времето на формирањето на религијата. Самиот Селасие изјави дека Раста треба да го ослободи својот народ во Јамајка пред да се врати во Етиопија, политика која вообичаено се опишува како „ослободување пред репатријација“.

Гања

Ганџа е вид на марихуана што Растас ја гледа како духовен прочистувач и се пуши за да се исчисти телото и да се отвори умот. Пушењето ганџа е вообичаено, но не е задолжително.

Италијанско готвење

Многу раста ја ограничуваат својата исхрана на она што тие го сметаат за „чиста“ храна. Се избегнуваат адитиви како што се вештачки ароми, вештачки бои и конзерванси. Алкохолот, кафето, дрогата (освен ганџа) и цигарите се избегнуваат како алатки на Вавилон што загадуваат и збунуваат. Многу Раста се вегетаријанци, иако некои јадат одредени видови риби.

Празници и прослави

Раста слави неколку специфични денови во годината, вклучувајќи го и крунисувањето на Селаси (2 ноември), роденденот на Селаси (23 јули), роденденот на Гарви (17 август), Денот на грундирање, кој ја слави посетата на Селасие на Јамајка во 1966 година (21 април), етиопската Нова година (11 септември) и православниот Божиќ, како што го слави Селасие (7 јануари).

Забележителни Растас

Музичарот Боб Марли е најпознатиот Раста, а многу од неговите песни имаат растафари теми. Регемузиката, по која Боб Марли е познат по свирењето, потекнува од црнците во Јамајка и не е изненадувачки длабоко проткаена со културата Растафари.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Бејер, Кетрин. „Верувањата и практиките на Растафари“. Научи религии, 27 декември 2020 година, learnreligions.com/rastafari-95695. Бејер, Кетрин. (2020, 27 декември). Верувањата и практиките на Растафари. Преземено од //www.learnreligions.com/rastafari-95695 Beyer, Catherine. „Верувањата и практиките на Растафари“. Научете религии. //www.learnreligions.com/rastafari-95695 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.