Окото на Хорус (Ваџет): Значење на египетски симбол

Окото на Хорус (Ваџет): Значење на египетски симбол
Judy Hall

Следно, до симболот ankh, иконата вообичаено наречена Окото на Хорус е следната најпозната. Се состои од стилизирано око и веѓа. Две линии се протегаат од долниот дел на окото, можеби за да ги имитираат ознаките на лицето на сокол локален во Египет, бидејќи симболот на Хорус бил сокол.

Всушност, на овој симбол се применуваат три различни имиња: окото на Хорус, окото на Ра и Ваџет. Овие имиња се засноваат на значењето зад симболот, а не конкретно на неговата конструкција. Без никаков контекст, невозможно е дефинитивно да се одреди за кој симбол се мисли.

Окото на Хорус

Хорус е син на Озирис и внук на Сет. Откако Сет го убил Озирис, Хорус и неговата мајка Изида почнале да работат за да го спојат распарчениот Озирис и да го оживеат како господар на подземниот свет. Според една приказна, Хорус жртвувал едно свое око за Озирис. Во друга приказна, Хорус го губи окото во последователна битка со Сет. Како таков, симболот е поврзан со исцелување и реставрација.

Симболот е исто така симбол на заштита и вообичаено се користел во заштитните амајлии што ги носеле и живите и мртвите.

Окото на Хорус обично, но не секогаш. спортува сина ирис. Окото на Хорус е најчеста употреба на симболот за очи.

Окото на Ра

Окото на Ра има антропоморфни квалитети и понекогаш се нарекува и ќерка на Ра.Ра го испраќа своето око за да побара информации, како и да им даде гнев и одмазда против оние што го навредиле. Така, тоа е многу поагресивен симбол од Окото на Хорус.

Окото е исто така дадено на различни божици како што се Сехмет, Ваџет и Баст. Секмет еднаш се движеше со таква жестокост против непочитуваното човештво што Ра на крајот мораше да се вклучи за да ја спречи да ја истреби целата раса.

Окото на Ра најчесто има црвен ирис.

Како тоа да не е доволно комплицирано, концептот на Окото на Ра често е претставен со друг симбол целосно, кобра обвиткана околу сончев диск, често лебди над главата на божество: најчесто Ра. Кобрата е симбол на божицата Ваџет, која има свои врски со симболот Око.

Wadjet

Wadjet е божица на кобра и покровител на долниот дел на Ејгпт. Приказите на Ра најчесто носат сончев диск над неговата глава и кобра обвиткана околу дискот. Таа кобра е Ваџет, заштитно божество. Окото прикажано во асоцијација со кобра обично е Ваџет, иако понекогаш тоа е окото на Ра.

Само за да биде дополнително збунувачки, Окото на Хорус понекогаш се нарекува око Ваџет.

Исто така види: Кратка историја на Тарот

Парови очи

Пар очи може да се најдат на страната на некои ковчези. Вообичаеното толкување е дека тие му обезбедуваат вид на покојникот бидејќи нивните души живеат вечно.

Ориентација на очите

Додека различни извори се обидуваат да припишат значење на тоа дали е прикажано лево или десно око, ниту едно правило не може да се примени универзално. Симболите за очи поврзани со Хорус може да се најдат и во лева и во десна форма, на пример.

Модерна употреба

Луѓето денес му припишуваат голем број значења на Окото на Хорус, вклучувајќи заштита, мудрост и откровение. Често се поврзува со Окото на Промислата што се наоѓа на банкноти од 1 американски долари и во масонската иконографија. Меѓутоа, проблематично е да се споредат значењата на овие симболи надвор од тоа што гледачите се под будното око на супериорната сила.

Окото на Хорус го користат некои окултисти, вклучително и Телемитите, кои ја сметаат 1904 година како почеток на добата на Хорус. Окото често се прикажува во триаголник, што може да се толкува како симбол на елементарен оган или може да се врати на Окото на Промислата и други слични симболи.

Исто така види: Што е Атман во хиндуизмот?

Теоретичарите на заговор често ги гледаат Окото на Хорус, Окото на Промислата и другите симболи за очи како на крајот сите да се ист симбол. Овој симбол е оној на мрачната организација Илуминати за која некои веруваат дека е вистинската моќ зад многу влади денес. Како такви, овие симболи за очи претставуваат потчинување, контрола на знаењето, илузија, манипулација и моќ.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Бејер, Кетрин. „Окото на Хорус: антички египетски симбол“. Учи религии, 25 август,2020 година, Learnreligions.com/eye-of-horus-ancient-egyptian-symbol-96013. Бејер, Кетрин. (2020, 25 август). Окото на Хорус: антички египетски симбол. Преземено од //www.learnreligions.com/eye-of-horus-ancient-egyptian-symbol-96013 Beyer, Catherine. „Окото на Хорус: антички египетски симбол“. Научете религии. //www.learnreligions.com/eye-of-horus-ancient-egyptian-symbol-96013 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.