Празник со мртвите: Како да се одржи паганска глупа вечера за Самхаин

Празник со мртвите: Како да се одржи паганска глупа вечера за Самхаин
Judy Hall

Иако традиционално сеансот е добар начин за комуникација со оние кои преминале во духовниот свет, исто така е сосема во ред да разговарате со нив во други времиња. Може да се најдете како влегувате во соба и одеднаш ќе се потсетите на некој што сте го изгубиле или ќе фатите мирис на познат мирис. Не ви треба фенси или формален ритуал за да разговарате со мртвите. Те слушаат.

Зошто на Самхаин?

Зошто да се одржи глупава вечера на Самхаин? Традиционално е позната како ноќта кога превезот помеѓу нашиот свет и духовниот свет е најкревка. Тоа е ноќта кога со сигурност знаеме дека мртвите ќе нè слушнат како зборуваме, а можеби дури и ќе зборуваат. Тоа е време на смрт и воскресение, на нови почетоци и убави збогувања. Ве молиме имајте на ум дека не постои еден правилен начин да се одржи глупава вечера.

Исто така види: Која е најдобрата Библија за купување? 4 совети што треба да се земат предвид

Менија и поставки за маса

Изборот на менито зависи од вас, но бидејќи е Самхаин, можеби ќе сакате да ги направите традиционалните Soul Cakes, како и да служите јадења со јаболка, зеленчук доцна есен и играта доколку е достапна. Поставете ја масата со црна крпа, црни чинии и прибор за јадење, црни салфетки. Користете свеќи како единствен извор на светлина - црни ако можете да ги добиете.

Реално, не секој има црн прибор за садови. Во многу традиции, сосема е прифатливо да се користи комбинација од црно и бело, иако црната треба да биде доминантна боја.

Исто така види: 9 Песни и молитви за благодарноста за христијаните

Должности на домаќинот/водителката

Кога организирате глупава вечера, јасно е дека поентата е дека никој не може да зборува - а тоа ја прави работата на домаќинот многу незгодна. Тоа значи дека имате одговорност да ги предвидите потребите на секој гостин без тие да комуницираат вербално. Во зависност од големината на вашата маса, можеби ќе сакате да бидете сигурни дека секој крај има своја сол, бибер, путер, итн. Исто така, внимавајте на гостите за да видите дали некому му треба полнење на пијалокот, дополнителна вилушка која ќе ја замени паднати или повеќе салфетки.

Глупата вечера

Во некои пагански традиции, стана популарно да се одржува глупава вечера во чест на мртвите. Во овој случај, зборот „нем“ се однесува на молчење. Потеклото на оваа традиција е прилично добро дебатирано - некои тврдат дека се враќа во античките култури, други веруваат дека тоа е релативно нова идеја. Без разлика, тоа е она што го набљудуваат многу луѓе ширум светот.

Кога одржувате глупава вечера, треба да следите неколку едноставни упатства. Пред сè, направете ја вашата трпезарија света, или со фрлање круг, размачкана или некој друг метод. Исклучете ги телефоните и телевизорите, елиминирајќи ги надворешните одвлекувања.

Второ, запомнете дека ова е свечен и тивок повод, а не карневал. Тоа е време на тишина, како што не потсетува името. Можеби ќе сакате да ги оставите помалите деца надвор од оваа церемонија. Замолете го секој возрасен гостин да донесе белешка на вечерата. Белешката есодржината ќе се чува во приватност и треба да содржи што сакаат да им кажат на нивните починати пријатели или роднини.

Поставете место на масата за секој гостин и резервирајте ја главата на масата за местото на духовите. Иако е убаво да се има поставка за место за секој поединец што сакате да го почитувате, понекогаш тоа едноставно не е изводливо. Наместо тоа, користете свеќа за чајник во поставката Spirit за да го претставите секој од починатите. Покријте го столот Spirit во црна или бела ткаенина.

Никој не смее да зборува од моментот кога ќе влезе во трпезаријата. Кога секој гостин влегува во собата, треба да одвои миг да застане на столот Дух и да им понуди тивка молитва на мртвите. Откако сите ќе седнат, фатете ги рацете и одвојте миг тивко да го благословите оброкот. Домаќинот или водителката, која треба да седи директно спроти столчето Spirit, им го послужува оброкот на гостите според возраста, од најстари до најмлади. Никој не треба да јаде додека не се послужат сите гости - вклучувајќи го и Духот.

Кога сите ќе завршат со јадење, секој гостин треба да ја извади белешката до мртвите што ја донеле. Одете на чело на масата каде што седи Дух и пронајдете ја свеќата за вашата покојна сакана. Фокусирајте се на белешката, а потоа изгорете ја во пламенот на свеќата (можеби сакате да имате чинија или мал котел при рака за да фатите запалени парчиња хартија) и потоа вратете се на нивното место. Кога секој ќе дојде на ред, фатете се еднашповторно и принеси тивка молитва на мртвите.

Сите ја напуштаат просторијата во тишина. Застанете на столот Spirit кога излегувате од вратата и кажете збогум уште еднаш.

Други ритуали на Самхаин

Ако идејата за глупава вечера не ве привлекува или ако знаете добро дека вашето семејство не може да биде тивко толку долго, можеби сакате да пробате некои од овие други ритуали на Самаин:

  • Прославете го крајот на жетвата
  • Почитувајте ги предците во Самхаин
  • Одржете сеанса во Самхаин
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Вигингтон, Пети. „Празник со мртвите: Како да се одржи паганска глупа вечера за Самхаин“. Научи религии, 26 август 2020 година, learnreligions.com/feast-with-the-dead-2562707. Вигингтон, Пети. (2020, 26 август). Празник со мртвите: Како да се одржи паганска глупа вечера за Самхаин. Преземено од //www.learnreligions.com/feast-with-the-dead-2562707 Wigington, Patti. „Празник со мртвите: Како да се одржи паганска глупа вечера за Самхаин“. Научете религии. //www.learnreligions.com/feast-with-the-dead-2562707 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.