Предлози за поставување олтар Остара

Предлози за поставување олтар Остара
Judy Hall

Ако се подготвувате за Остара, тогаш се подготвувате за период од годината во кој многу Виканци и пагани избираат да го прослават балансот на светлината и темнината што го најавува почетокот на пролетта. Време е да се прослави новиот живот и повторното раѓање - не само физичкото олицетворение на обновувањето, туку и духовното.

Дали знаевте?

 • Кога ќе поставите олтар за Остара, размислете за боите и темите што ја опкружуваат претстојната пролет.
 • Некои симболи на Пролетната рамноденица вклучува јајца, свежо цвеќе и меки, пастелни бои.
 • Бидејќи на солстициумот има еднакви часови светлина и темнина, ова е време на рамнотежа - кои предмети можете да ги користите што ја одразуваат хармонијата и поларитетот?

За да го подготвите вашиот олтар да ја пречека пролетната рамноденица, обидете се со некои или сите од овие идеи за да ги одбележите годишните времиња.

Остара означува нов почеток

Слично на симболите забележани на Велигден, како јајца, зајаци, нови светилки со цвеќиња и садници што пукаат од земјата, многу Пагани ги прифаќаат овие симболи за да го претстават плодноста на пролетта и вклучете ги во ритуали, олтари и славенички празници. Размислете за некои други работи кои би можеле да претставуваат нови почетоци за вас.

Запрашајте се што сакате да создадете за себе оваа година што доаѓа. Какви семиња ќе засадите, какви намери ќе поставите? Како што природата повторно се буди, можеме да го искористиме чувството наповторното раѓање и повторното растење секоја пролет. Овој концепт го гледаме како рефлектира околу нас, во меките зелени пупки на дрвјата и разнобојните цветови кои почнуваат да ѕиркаат низ слоевите снег. Го гледаме како сонцето секој ден станува се посилно и потопло; понекогаш ќе имаме навистина среќа и ќе имаме незабележителен светол ден, каде што можеме да ги соблечеме зимските јакни и да ги отвориме прозорците, дури и ако тоа е само неколку кратки часа попладне. Како што земјата оживува секоја пролет, така и ние.

Добијте шарени

За да добиете идеја за тоа кои бои се соодветни за пролетта, сè што навистина треба да направите е да погледнете надвор. Украсете го вашиот олтар во која било од овие бои. Забележете ја жолтата боја на форситијата која цвета зад вашата куќа, бледите виолетови на јоргованот во градината и зелената боја на нови лисја што се појавуваат во снегот што се топи.

Пастелите често се сметаат и за пролетни бои, па слободно додадете малку розеви и сини во миксот. Може да пробате бледо зелена олтарска ткаенина со виолетова и сина боја обвиткана преку неа и да додадете некои жолти или розови свеќи.

Исто така види: Што е Тора?

Време за рамнотежа

Олтарскиот декор може да ја одрази темата на сабатот. Остара е време на рамнотежа помеѓу светлината и темнината, така што може да се користат симболи на овој поларитет. Користете статуа на бог и божица, бела и црна свеќа, сонце и месечина, или можете да користите симбол на јин и јанг.

Ако воопшто учиш астрологија,веројатно знаете дека пролетната рамноденица се случува кога сонцето ќе влезе во хороскопскиот знак Овен - ова е кога сонцето го преминува екваторот, исто како што ќе видиме шест месеци од сега на есенската рамноденица. Благодарение на науката, има еднакви часови во денот и ноќта. Што ви претставува ова? Можеби се работи за рамнотежа помеѓу машкото и женското, или светлината и сенката, горе и долу, или внатре и надвор. Користете го сабатот на Остара за да го пронајдете сопственото чувство за рамнотежа - духовно, емоционално и физичко. Украсете го вашиот олтар со работи кои го симболизираат вашето сопствено патување кон внатрешната хармонија: скапоцени камења, статуи, свеќи или претстави на чакра.

Исто така види: Клучни разлики помеѓу муслиманите шиити и сунити

Нов живот

Бидејќи Остара е исто така време на нов раст и живот, можете да додадете растенија во саксии како што се нови крокуси, нарциси, лилјани и други магични пролетни цвеќиња во вашиот олтар.

Ова е период од годината кога и животните раѓаат нов живот. Можете да ставите кошница со јајца на вашиот олтар или фигури од нови јагниња, зајаци и телиња. Можеби ќе сакате да додадете чаша млеко или мед. Млекото ги претставува доилките кои штотуку родиле, а медот одамна е познат како симбол на изобилство.

Други симболи на сезоната

Постојат голем број други симболи кои ја означуваат сезоната, вклучително и инсектите кои се преобразуваат или пчелите се зафатени со берба на мед. Божествата на природата играат значајна улога восезона, исто така.

 • Гесеници, бубамари и бумбари
 • Симболи на сезонски соодветни божества - Херне, Флора, Гаја и Атис
 • Скапоцени камења и кристали како што се аквамарин розовиот кварц и Месечев камен
 • Ритуални огнови во котел или мангал

Дозволете природата да ви биде водич и пронајдете ја вашата инспирација таму. Одете на пролетна прошетка, соберете паднати предмети од шумите и ливадите и другите области во близина на вашиот дом и однесете ги дома за да ги поставите на вашиот олтар за да ја прославите сезоната.

Ресурси

 • Конор, Кери. Остара: ритуали, рецепти и засилувач; Дознајте за пролетната рамноденица . Публикации Левелин, 2015.
 • К., Амбер и Арин К. Азраел. Свеќи: Празник на пламените јазици . Левелин, 2002.
 • Лесли, Клер Вокер. и Френк Герас. Античките келтски фестивали и како ги славиме денес . Внатрешни традиции, 2008.
 • Нил, Карл Ф. Imbolc: Ритуали, рецепти и засилувач; Учество за Денот на Бригите . Llewellyn, 2016.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Вигингтон, Пети. „Поставете олтар Остара во паганската традиција“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/setting-up-your-ostara-altar-2562484. Вигингтон, Пети. (2023, 5 април). Поставете олтар Остара во паганската традиција. Преземено од //www.learnreligions.com/setting-up-your-ostara-altar-2562484 Wigington, Patti. „Поставете олтар Остара во паганската традиција“. НаучетеРелигии. //www.learnreligions.com/setting-up-your-ostara-altar-2562484 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитат



Judy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.