Преглед, историја и верувања на англиканската црква

Преглед, историја и верувања на англиканската црква
Judy Hall

Англиканската црква е основана во 1534 година со Актот за превласт на кралот Хенри VIII, кој ја прогласил Англиската црква независна од Католичката црква во Рим. Така, корените на англиканизмот потекнуваат од една од главните гранки на протестантизмот која никнува од реформацијата во 16 век.

Англиканска црква

  • Целосно име : Англиканска причест
  • Исто така позната како : Црква на Англија; Англиканска црква; Епископска црква.
  • Познато по : Третото по големина христијанско заедништво кое се навраќа на одвојувањето на Англиската црква од Римокатоличката црква за време на протестантската реформација во 16 век.
  • Основање : Првично основана во 1534 година од Актот за превласт на кралот Хенри VIII. Подоцна основана како Англиканска заедница во 1867 година.
  • Членство низ целиот свет : Повеќе од 86 милиони.
  • Лидерство : Џастин Велби, архиепископ од Кентербери.
  • Мисија : „Мисијата на Црквата е мисијата на Христос.“

Кратка историја на англиканската црква

Првата фаза од Англиканската реформација (1531-1547) започнала поради личен спор кога на англискиот крал Хенри VIII му била ускратена папската поддршка за поништување на неговиот брак со Катерина Арагонска. превласт на круната над црквата.Така, англискиот крал Хенри VIII бил воспоставен поглаварнад црквата на Англија. Првично беше воведена мала или каква било промена во доктрината или практиката.

За време на владеењето на кралот Едвард VI (1537–1553), тој се обидел поцврсто да ја смести Англиската црква во протестантскиот табор, и во теологијата и во практиката. Меѓутоа, неговата полусестра Марија, која беше следниот монарх на престолот, се зафати (често со сила) да ја врати Црквата под папска власт. Таа не успеа, но нејзината тактика ја остави црквата со широко распространета недоверба кон римокатолицизмот што опстојува во гранките на англиканизмот со векови.

Кога кралицата Елизабета I го презеде тронот во 1558 година, таа силно влијаеше на обликот на англиканизмот во Црквата на Англија. Голем дел од нејзиното влијание се гледа и денес. Иако решително беше протестантска црква, под Елизабета, Англиската црква задржа голем дел од своите предреформациски карактеристики и функции, како што се архиепископ, декан, канон и архиѓакон. Тој, исто така, се обиде да биде теолошки флексибилен со тоа што дозволуваше различни толкувања и гледишта. На крајот, црквата се фокусираше на униформноста на практиката со тоа што ја нагласи својата Книга за заедничка молитва како центар на богослужба и со задржување на многу од предреформациските обичаи и правила за облекување на свештеникот.

Преземање на средниот терен

До крајот на 16 век, Англиската црква сметаше дека е неопходно да се брани и од католичкиот отпор и од зголемениотпротивење од порадикални протестанти, подоцна познати како пуритани, кои сакале дополнителни реформи во Англиската црква. Како резултат на тоа, единственото англиканско сфаќање за себе се појавило како средна позиција помеѓу ексцесите и на протестантизмот и на католицизмот. Теолошки, Англиканската црква избра преку медиумите , „среден пат“, рефлектирана во нејзината рамнотежа на Писмото, традицијата и разумот.

Неколку века по времето на Елизабета I, англиканската црква ги вклучуваше само Црквата на Англија и Велс и Црквата на Ирска. Таа се прошири со посветувањето на епископите во Америка и другите колонии и со апсорпцијата на Епископската црква на Шкотска. Англиканската заедница, основана во 1867 година, во Лондон, Англија, сега е трета по големина христијанска заедница во светот.

Исто така види: Филипјаните 3:13-14: Заборавајќи го она што е зад себе

Истакнати основачи на англиканската црква беа Томас Кранмер и кралицата Елизабета I. Подоцнежните значајни англиканци се добитникот на Нобеловата награда за мир надбискупот Дезмонд Туту, вистинскиот пречесен Пол Батлер, бискупот од Дурам и пречесниот Џастин Велби, сегашниот (и 105.) Архиепископ од Кентербери.

Исто така види: Халал Јадење и пиење: Исламскиот закон за исхрана

Англиканската црква низ светот

Денес, Англиканската црква се состои од повеќе од 86 милиони членови ширум светот во над 165 земји. Колективно, овие национални цркви се познати како англиканска заедница, што значи дека сите се во заедница со иго признае раководството на архиепископот од Кентербери. Во Соединетите Американски Држави, американската црква на Англиканската Причест се нарекува Протестантска епископска црква, или едноставно Епископска црква. Во поголемиот дел од остатокот од светот, тој се нарекува англикански.

38-те цркви во Англиканската заедница ги вклучуваат Епископската црква во САД, Шкотската епископска црква, црквата во Велс и Црквата на Ирска. Англиканските цркви првенствено се наоѓаат во Обединетото Кралство, Европа, САД, Канада, Африка, Австралија и Нов Зеланд.

Водечко тело

Англиската црква е предводена од кралот или кралицата на Англија и архиепископот од Кантербери. Архиепископот од Кентербери е постар епископ и главен водач на Црквата, како и симболичен поглавар на светската англиканска заедница. Џастин Велби, сегашниот надбискуп на Кантербери, беше поставен на 21 март 2013 година во катедралата во Кантербери.

Надвор од Англија, англиканските цркви на национално ниво ги водат примат, потоа архиепископи, бискупи, свештеници и ѓакони. Организацијата е „епископска“ по природа со епископи и епархии, а по структура слична на Католичката црква.

Англикански верувања и практики

Англиканските верувања се карактеризираат со средината помеѓу католицизмот и протестантизмот. Поради значителна слобода и различностдозволено од црквата во областите на Светото писмо, разумот и традицијата, постојат многу разлики во доктрината и практиката меѓу црквите во рамките на Англиканската Причест.

Најсветите и најпрепознатливите текстови на црквата се Библијата и Книгата за заедничка молитва. Овој ресурс дава длабински поглед на верувањата на англиканизмот.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Преглед на англиканската црква“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/anglican-epicopal-denomination-700140. Ферчајлд, Мери. (2023, 5 април). Преглед на англиканската црква. Преземено од //www.learnreligions.com/anglican-episcopal-denomination-700140 Fairchild, Mary. „Преглед на англиканската црква“. Научете религии. //www.learnreligions.com/anglican-episcopal-denomination-700140 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.